Proiectul inedit de promovare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”. Ce obiecte ale Sfinxului de la Bădăcin sunt recreate 3D
0Un proiect menit să stârnească curiozitate viitorilor vizitatori şi să promoveze obiectele ce au aparţinut cândva marelui om politic Iuliu Maniu a fost lansat, recent, la Bădăcin.
O echipă de voluntari a demarat un proiect prin care să atragă vizitatori la Casa Memorială "Iuliu Maniu" de la Bădăcin şi să promoveze obiectele cu valoare de patrimoniu ce vor fi expuse aici. Demersul, ce presupune modelarea 3D a obiectelor care au aparţinut cândva marelui om politic, se doreşte a fi un preambul pentru inaugurarea, din luna septembrie a acestui an, a imobilului reabilitat printr-o amplă campanie publică de strângere de fonduri.
Toate modelele astfel create vor putea fi admirate pe site-ul iuliumaniu.ro, platforma pusă la dispoziţie de către Marius Andrei, primul donator al campaniei amintite.
Primul obiect ce a fost recreat virtual este biroul din lemn sculptat, cu blat de marmură, pe care Iuliu Maniu a semnat documente importante şi a întreţinut corespondenţa cu liderii politici ai vremii în calitate de prim-ministru şi lider de partid.
Abandonat într-o cooperativă
Potrivit echipei de voluntari, biroul a stat într-o cooperativă în Şimleu Silvaniei, oraşul natal al lui Maniu, după care a ajuns în casa în care s-a născut marele om de stat. Prin 2014, biroul incomplet şi cu urme clare de păstrare în condiţii nefavorabile, se întoarce la Bădăcin, dar nu în Casă, că nu avea unde, ci în muzeul amenajat provizoriu la demisolul Bisericii Greco-Catolice construite pe locul şi pe terenul lăsat de Iuliu Maniu. Până când piesa de mobilier va fi expusă în clădirea monument istoric, cei interesaţi o vor putea vizualiza în confortul propriei locuinţe şi o vor putea întoarce pe toate părţile.
"Nu e puţin lucru să adăugăm că e posibil ca pe acest birou unchiul lui Iuliu Maniu, Iuliu Coroianu, să fi redactat ultima formă a Memorandumului. Aceste detalii nu s-au opus, şi-au acceptat soarta şi au sperat la vremuri mai bune. La fel şi biroul care păstrează în tăcere taine neşoptite, poveşti fără glas, semnături fără autor şi un traiect incert care a făcut ca în toţi acei ani de înstrăinare cariile să-şi croiască loc în inelele timpului care au dus la deteriorarea lemnului, a blatului din marmură, şi a poveştii despre un bun ce azi devine obiect de muzeu sufletesc", mai spun voluntarii din spatele proiectului.
Masa de birou din camera de lucru a lui Iuliu Maniu era aşezată în faţa unei scări interioare din lemn care ducea la "cămăruţa de sus", unde era dormitorul lui Iuliu Maniu. Conform descrierii obiectelor aflate pe masa de scris, expusă în "Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu", semnată de preotul Cristian Borz, exista o călimară din argint pe postamentul larg al căreia erau gravate semnăturile membrilor Comitetului naţional din 1912 sub deviza "Luptător neîntrecut – iubitor de pace", un dar primit din partea Comitetului după ce Iuliu Maniu a reuşit să facă pace între două grupări.
Monument reabilitat cu bani din donaţii
Iniţiatorii acestui demers sunt Marius Andrei, primul donator al campaniei, pune la dispoziţie platforma www.iuliumaniu.com pe care se va realiza proiectul, arheologul Horaţiu Cociş, responsabil cu realizarea modelelor 3D şi parohul Cristian Borz, cel care oferă informaţii şi poveşti brute despre respectivele obiecte.
Între timp, lucrările de reabilitare a monumentului istoric de la Bădăcin continuă cu montarea marmurei pe holuri, izolarea podului, montarea porţii sălăjene la baza drumului ce urca la Casa Memorială şi lucrări ale specialiştilor la conceptul expoziţional. "Lucrările sunt în grafic, iar inaugurarea vehiculată pentru luna septembrie rămâne valabilă. Va urma montarea parchetului, a vitrinelor aflate în scara interioară de lemn din biroul lui Iuliu Maniu şi aşezarea obiectelor în expoziţie. Banii necesari de acum înainte sunt pentru manopera montării parchetului şi a porţii", mai arată sursa citată.
Între 2015 şi 2018, în cadrul campaniei publice de strângere de fonduri "Salvaţi istoria naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu" au fost realizate lucrări de consolidare, finisaj şi restaurare tâmplărie din lemn, în valoare de aproximativ 180.000 de euro, ceea ce reprezintă puţin peste jumătatea sumei estimată de specialişti la începutul campaniei. Din acest an, numele campaniei a fost schimbat în "Redaţi casa Maniu românilor!", "pentru a întoarce gestul donatorilor, pentru a-i invita să vadă ceea ce au reuşit să facă împreună, pentru a demonstra că fiecare monedă a zidit şi fiecare mână de ajutor a contribuit la înălţarea unui nume spre locul în care ar fi trebuit să fie pe veci".
Biroul lui Iuliu Maniu by Cocis.Horatiu on Sketchfab
Mai puteţi citi: