Donarea de celule stem, gestul care poate să salveze o viaţă. Cum te poţi implica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 50.000 de români s-au înscris ca potenţiali donatori FOTO Arhivă
Peste 50.000 de români s-au înscris ca potenţiali donatori FOTO Arhivă

Mai puţin de 30% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer de sânge au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70% singura şansă la viaţă fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

În fiecare an, sute de mii de copii şi adulţi din lumea întreagă află că suferă de leucemie ori de alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, care, netrate, sunt mortale. Pentru mulţi dintre aceşti pacienţi, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura şansă la viaţă. În acest sens, majoritatea ţărilor din lume şi-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. La nivel mondial, există, în prezent, peste 25 de milioane de astfel de donatori.

Din 2013, în România există un Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), care funcţionează conform standardelor Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă, şi în care sunt înscrişi mai mult de 50.000 de români. Misiunea sa este să identifice şi să asigure donatori de celule stem hematopoietice compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi. "Pacienţi români aşteaptă în acest moment un donator neînrudit cu care să fie compatibili.

Listă cu 50.000 de potenţiali donatori

Şansele de a găsi un donator-pereche sunt însă doar de 50%: numai pentru 1 din 2 pacienţi români a căror viaţă depinde de un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice reuşeşte să găsească un donator voluntar compatibil. Deşi Registrul Naţional numără în prezent aproape 50.000 de posibili donatori, acesta este prea mic pentru a găsi donator-pereche tuturor pacienţilor români care aşteaptă să fie vindecaţi. Totuşi, dacă numărul de donatori voluntari înscrişi ar ajunge la 100.000, şansele pacienţilor români de a avea un donator-pereche ar ajunge la 75%", susţin reprezentanţii RNDVCSH.

Dezvoltarea Registrului Naţional înseamnă mai multe şanse la viaţă pentru pacienţii români care au nevoie de o astfel de intervenţie chirurgicală, având în vedere că probabilitatea identificării unui potenţial donator compatibil este mai ridicată în rândul persoanelor din aceeaşi zonă geografică, respectiv aceeaşi grupă populaţională.

Cum poţi deveni donator

Pentru a te înscrie în Registrul Naţional, ca donator voluntar, trebuie să ai între 18 şi 45 de ani şi o stare de sănătate generală bună. Te poţi adresa celui mai apropiat Centru al Donatorilor sau te poţi înregistra online, la adresele www.registru-celule-stem.ro sau www.rndvcsh.ro, după semnarea unui formular de consimţământ şi completarea unui chestionar medical.

image

La Centru ţi se va recolta o probă de sânge pentru analize, care includ determinarea grupei sanguine şi Rh, testarea unor boli infecţioase transmisibile şi determinarea profilului HLA. Odată înscris/ă în Registru vei primi cardul de membru/ă a Registrului Naţional al Voluntarilor de Celule Stem Hematopoietice. Înscrierea nu este egală cu donarea. Pot trece luni sau ani până când o persoană înscrisă în baza de date ar putea fi chemată să doneze celule stem hematopoietice. Există situaţii în care o persoană înscrisă ca donator voluntar nu va ajunge să doneze niciodată.

În cazul în care persoana va fi selectată ca fiind compatibilă cu un pacient, va fi contactată de către personalul Registrului. I se va solicita acceptul de a dona efectiv şi i se va preleva o probă de sânge pentru analizele de verificare. Programarea donării se va face în egală măsură în funcţie de disponibilitatea donatorului de timp şi de necesităţile pacientului. După donare va rămâne în evidenţele Registrului pentru o perioadă de 5 ani şi anual i se va efectua un bilanţ al stării de sănătate.
Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată; este un gest prin care oricine poate salva o viaţă.

Ce sunt celule stem hematopoietice

Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Ele se găsesc în măduva osoasă, putând fi recoltate şi la naştere, din sângele cordonului ombilical. La adulţi, recoltarea se face din sânge periferic sau din măduvă osoasă, fiind folosite, mai apoi, în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Potrivit statisticilor, până în prezent, doar 159 de pacienţi au fost transplantaţi, alţi 22 aflându-se în aşteptarea unui donator.

Mai puteţi citi:

Asistenta medicală diagnosticată cu leucemie are nevoie urgentă de transplant. Campanie pentru identificarea unui donator compatibil

Apelul unei mame care are leucemie. „E nevoie de sânge nu numai pentru mine, ci pentru o grămadă de bolnavi“

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite