Cosmeticianul carnivor. Peştişorul exotic care se hrăneşte cu pielea moartă a corpului uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut drept peştele-doctor, Garra Rufa este o specie mică de peşte ce trăieşte în apele calde din Orientul Mijlociu, folosit în terapiile SPA.

Peştii-doctor sunt populari, dar şi controversaţi. Întrucât se hrănesc cu pielea moartă de pe diferite părţi ale corpului uman, ei au fost implicaţi, la începutul secolului al XXI-lea, în terapiile de înfrumuseţare din saloanele de lux. În timp ce în unele state, acest tip de tratamente - ichtioterapie - sunt considerate un adevărat răsfăţ, în altele, ele sunt interzise prin lege, fiind considerate neigienice şi periculoase pentru sănătatea omului. Mai exact, susţin unele voci, ei ar putea transmite boli periculoase, printre care hepatita C.

Garra Rufa sunt o varietate de peşti ce provin din diferite regiuni din Marea Mediterană Orientul Mijlociu şi de Est, inclusiv Siria, Turcia, Iran şi Irak şi care s-au dovedit eficienţi în anumite afecţiuni dermatologice. Printre acestea, psoriazisul, pe care deşi nu îl vindecă, îi atenuează vizibil simptomele, eczemele ori bătăturile.

Aceşti peşti pot trăi în ape calde cu temperaturi de aproximativ 35-43 de grade celsius, măsoară până la 7 centimetri şi ajung la maturitate în opt luni. Peştii-doctor acţionează mâncând celulele de piele moartă, oferind, practic un peeling, atât mecanic, cât şi enzimatic, pentru că eliberează nişte substanţe ce echilibrează PH-ul pielii şi ajută celulele să se regenereze mai repede decât în mod normal. Pentru că nu au dinţi, doar nişte buze puternice, cu ajutorul cărora ciuguleşte pielea moartă, facilitând, astfel, creşterea de piele sănătoasă. Ca urmare, senzaţia trăită de cei care beneficiază de acest tratament este una de uşoară mâncărime, în niciun caz de durere.

Datorită eficienţei pe care o dovedesc aceste terapii, utilizarea Garra Rufa este tot mai răspândită. Pentru a nu deveni o specie pe cale de dispariţie, aceşti peşti sunt protejaţi în Turcia.

Sunt foarte uşor de îngrijit, un acvariu fiind suficient pentru păstrarea lor. Se adaptează uşor la conditiile din acvariu, hrănindu-se cu orice tip de hrană pentru peşti, dar nu numai. Singura problemă este cu înmulţirea lor, deoarece, având un apetit mare, ei îşi mănâncă şi propriile icre, incusiv puietul nou eclozat. Din acest motiv, icrele şi puietul trebuie protejat de exemplarele mature.

Vă mai recomandăm:

Zece greşeli comune: ce este „sunetul mării“ pe care îl auzim în scoică şi de ce urlă lupii la lună

Povestea gumei de mestecat: de la răşină, la materiale sintetice aromate

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite