Comisia Naţională "Limes" critică dur lucrările de restaurare a castrelor romane de la Buciumi şi Porolissum. "Intervenţiile desfigurează monumentele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita efectuată în teren la castrele romane de la Buciumi şi Porolissum a lăsat un gust amar membrilor Comisie Naţionale "Limes", din cadrul Ministerului Culturii, care au expus într-un raport numeroasele lipsuri şi erori grave produse cu prilejul lucrărilor conservare şi care pun în pericol autenticitatea şi integritatea acestor monumente antice.

Pentru a monitoriza situaţia castrelor romane de-a lungul provinciei Dacia Porolissensis, printre care şi cele două din Sălaj, comisia amintită a fost prezentă în Sălaj la finele lunii septembrie. Ambele monumente au fost reabilitatea recent, din fonduri europene.

Cu prilejul vizitei în teren, membrii "Limes" au constatat că intervenţiile de restaurare şi conservare "se situează în afara standardelor naţionale şi internaţionale", determinând "alterarea definitivă a vestigiilor antice având statut de monument istoric de categoria A (de importanţă naţională), în special prin înlăturarea structurilor antice, uneori în totalitate, fără respectarea normelor minimale de restaurare a unui monument istoric, recurgându-se la soluţii de reconstrucţie neadecvate, lipsite de temei ştiinţific, care contravin normelor internaţionale în vigoare la care România a aderat".

Amfiteatrul, reconstituit imprecis

Specialiştii Ministerului Culturii au mai apreciat că restaurarea nu respectă tehnica de construcţie originală a zidăriei, aşa cum a fost ea reliefată de cercetarea arheologică, dar şi că au fost ignorate "perspectivele integrării cu peisajul cultural căruia cele două castre îi aparţin organic, în cadrul aceluiaşi sistem unitar de fortificare al provinciei Daciei Porolissensis".

image

Iluminatul pe stâlpi nu este pe placul Comisiei "Limes" FOTO Facebook.com/MJIA Zalău

Referindu-se la situl Porolissum, membrii Comisiei susţin că zidul de incintă al castrului roman Pomet a fost reconstituit fără nicio argumentaţie ştiinţifică, bastioanele sunt reconstituite eronat, iar proporţiile curtinei ridicate pe latura porţii praetoria, cu drum de strajă şi crenelaj aferent sunt supradimensionate şi fără suport arhitectural.

"Deosebit de grav este faptul că drumurile şi rigolele din castru au fost decopertate fără a se ţine seama de stratigrafia sitului, utilizându-se pentru reconstrucţia lor piatră de carieră neadecvată, fără să fie marcate distinct şi vizibil porţiunile autentice faţă de cele moderne", precizează sursa citată.

Potrivit acesteia, amfiteatrul este reconstituit imprecis, în forma actuală sugerând un alt tip de edificiu decât cel original şi nu s-a marcat în mod clar delimitarea dintre porţiunile de zidărie autentice şi cele reconstruite recent. Despre instalaţiile de iluminat, realizate în general pe stâlpi, reprezentanţii comisiei sunt de părere că "agresează ambientul general şi peisajul sitului antic", subliniinc că un sistem de iluminat "ascuns" ar fi fost mai potrivit.

"În esenţă, prin restaurările recente situl se îndepărtează de avantajele sale reale pentru un rol exemplificativ şi educativ  binemeritat, bazat pe elemente autentice şi date ştiinţifice pertinente", concluzionează raportul amintit.
Intervenţiile de acest fel nu doar că nu au respectat specificul monumentului, ba mai mult, au contribuit la desfigurarea lui, "favorizând impunerea pe piaţa culturală a unor falsuri evidente".

Panouri cu informaţii eronate

Nereguli au fost observate şi în conţinutul panourilor explicative din cadrul sitului, care conţin informaţii eronate şi insuficiente, fără a fi specificată întotdeauna sursa bibliografică corectă, punctează specialiştii "Limes". "De asemenea, nu s-a ţinut cont de necesitatea de a face legătura cu celelalte monumente romane relevante, demers absolut necesar pentru integrarea adecvată a diverselor vestigii antice în ansamblul sitului în general", adaugă ei.

image

Informaţiile de pe panouri nu ar fi conform cu realitatea istorică FOTO Facebook.com/MJIA Zalău

În acest context, se recomandă Direcţiei Judeţene de Cultură Sălaj declanşarea procedurilor legale "pentru transformarea zonei sitului Porolissum, recent delimitate prin gardul de protecţie, în rezervaţie arheologică".

Nici lucrările executate la castrul de la Buciumi nu i-au mulţumit pe cei de la Minister:

"Proiectul de restaurare şi amenajare a castrul de la Buciumi a avut ca rezultat dispariţia majorităţii elementelor autentice. Cea mai mare parte a zidurilor au fost înlocuite brutal cu o zidărie supradimensionată, caracterizată de cu totul alte caracteristici decât cele autentice. Ne aflăm în fapt în faţa altui monument obţinut printr-o reconstrucţie totală, eminamente lipsită de expresie şi autenticitate, care a înlocuit în integralitate vestigiile antice descoperite prin cercetare arheologică. Mai mult decât atât, în cazul acestui castru, accesul se realizează pe o scară monumentală, realizată în aceeaşi tehnică de construcţie cu cea utilizată pentru noile ziduri ale castrului. Modalitatea de realizare a coamei zidăriei este nepotrivită, frizând pe alocuri ridicolul unor parcuri de distracţie sau, altfel spus, cu aspect de butaforie".

"Limers" cere luarea de măsuri urgente

În raport se mai trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl prezintă astfel de intervenţiile inadecvate, ce nu păstează autenticitatea şi a integritatea vestigiilor patrimoniului cultural, afectându-le nu doar caracteristicile, ci şi relaţia cu peisajul cultural din care fac parte.

buciumi

Castrul roman Buciumi FOTO Adevărul

"Cel mai mare pericol care decurge din abordările recente este acela de a afecta sau chiar anula şansa de accedere a acestor monumente antice la recunoaşterea internaţională a valorii şi semnificaţiei lor prin înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO", avertizează membrii Comisiei "Limes". Aceştia califică aplicarea acestui proiect drept "defectuoasă" şi au cerut autorităţilor competente adoptarea de măsuri urgente pentru remedierea situaţiilor constatate. În plus, au cerut administratorilor monumentelor istorice să acorde o atenţie specială problematicii, "detaşându-se şi delimitându-se astfel de tentaţia de a transforma vestigii autentice ale trecutului în parcuri de distracţie cu inserţii kitsch".

În replică, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Corina Bejinariu, spune că întreaga documentaţie, precum şi avizele lucrărilor au fost respectate întocmai. “Proiectul a avut toate avizele necesare de la Comisia Naţională a Monumentelor, care avizează intervenţiile referitoare la patrimoniul unui judeţ. Muzeul a supravegeat doar ceea ce era prevăzut în proiect. Nici măcar Consiliul Judeţean nu putea să intervină în această situaţie, având în vedere faptul că avizele au fost date de un for superior”, a explicat oficialul Muzeului.

Restaurare de 36 milioane de lei

Proiectul "Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj", derulat de către Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj, a avut o valoare de aproape 36 milioane de lei şi s-a derulat prin Regio-POR 2007-2013. Investiţiile au presupus o serie de lucrări de restaurare şi punere în valoare a vestigiilor din cadrul celor două situri arheologice cu valoare naţională. Astfel, la Castrul Roman “Porolissum”–Moigrad au fost realizate lucrări de conservare primară, consolidare şi reabilitare funcţională şi volumetrică pentru principalele obiective ale castrului, amenajare alei pietonale, iluminat ambiental, reabilitare drum de acces, amenajare parcări, amenajare punct de informare turistică şi grupuri sanitare La Castrul Roman Buciumi au fost executate lucrări de conservare primară, consolidare şi reabilitare funcţională şi volumetrică pentru principalele obiective ale castrului, amenajare alei pietonale, iluminat ambiental, reabilitare drum de acces, lift vertical pentru acces la castru, amenajare parcări, amenajare punct de informare turistică şi grupuri sanitare.

"Avem convingerea că finalizarea acestui proiect va contribui la creşterea atractivităţii ofertei turistice regionale şi judeţene, prin valorificarea valenţelor unei moşteniri istorice cu particularităţi de unicat”, declara, în ianuarie 2016, cu prilejul recepţiei lucrărilor Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Experienţă inedită şi încărcată de mister, la Porolissum. De Zilele Patrimoniului, vizitare nocturnă ghidată la Complexul Arheologic

Cine sunt „Nimfele Dace“, tinerele care dansează fermecător şi fac cunoscută în Europa istoria antică a României VIDEO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite