Ce spune stema Sălajului despre judeţ: avem biserici, cetăţi romane şi suntem o zonă viticolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stema are forma unui scut cu baza curbată, împărţit în patru zone, cu fond roşu
Stema are forma unui scut cu baza curbată, împărţit în patru zone, cu fond roşu

De aproape 13 ani, simbolurile reprezentative ale Sălajului sunt bisericile de lemn, cetăţile romane, cultura viţei de vie şi râurile care străbat judeţul. Cel puţin asta sugerează stema judeţului, aprobată în 2002.

Potrivit scriitorului Florin Horvath, specialist în heraldică, prezenţa siluetei unei biserici de lemn pe crucea care delimitează cele patru câmpuri ale stemei ”mărturiseşte puterea credinţei statornicite pe aceste meleaguri”. Câmpul din dreapta sus (stânga, cum privim noi) găzduieşte simbolul Porţii Praetoria de la Castrul Roman Porolissum de la Moigrad, care reprezenta - subliniază scriitorul - limesul Imperiului Roman în zonă.  Simbolul ilustrează ideea de zonă de legătură a judeţului între Transilvania istorică şi Ţara Silvaniei, dar şi  poziţia geografică a Sălajului drept poartă de intrare în Transilvania.


În stânga sus, pe fond roşu, sunt simbolizate cele trei râuri mari ce străbat Sălajului (Someşul, Crasna şi Barcăul), peste care luminează Soarele.


”Dreapta jos (stânga, cum privim) este reprezentat simbolul strugurelui, mărturisind bogăţia viticolă a regiunii. În stânga jos este acvila romană, simbol al vrerii Senatului Roman, semnificând apartenenţa noastră la ceea ce înseamnă influenţa Romei Antice”, explică specialistul în heraldică.


Stema, valabilă din 2002


Actuala stemă este valabilă din 2002 şi vine după 10 ani de încercări de schimbare a vechii stema, considerată drept comunistă. Necesitatea unei steme noi a fost exprimată în 1992, imediat după înfiinţarea Consiliului Judeţean, de Victor Hălmăjan, preşedintele de atunci al instituţiei, care le-a cerut consilierilor să vină cu idei pentru alcătuirea unei steme reprezentative pentru judeţ. În toamna aceluiaşi an proiectul stemei fusese finalizat. În 1994, stema a fost aprobată de consilierii judeţeni, iar în 1996 a primit şi avizul favorabil din partea Comisiei de Heraldică a Academiei Române. Punctul final al acestei istorii a avut loc în 30 mai 2002, când stema judeţului Sălaj a fost aprobată şi printr-o hotărâre de guvern, publicată ulterior în Monitorul Oficial.

Citeşte şi De unde vine numele judeţului: de la vinul produs aici pe vremea dacilor ori de la pădurile ce au acoperit Sălajul

Cine a condus Sălajul după Revoluţie. Ce au fost şi ce au ajuns membrii CPUN

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite