Arest preventiv prelungit pentru primarul care lua mită în... foraje

Arest preventiv prelungit pentru primarul care lua mită în... foraje

Primăria Marca este condusă acum de viceprimar

După ce şi-a petrecut Crăciunul în arestul IPJ şi va petrece tot acolo şi Revelionul, primarul comunei Marca a aflat săptămâna aceasta că va sta după gratii cel puţin până la îneputul lunii februarie 2016.

Primarul comunei sălăjene Marca, Dan Şumălan, a fost arestat preventiv la începutul lunii decembrie pentru de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie. Luni, 28 decembrie, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sălaj a admis luni propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj privind prelungirea arestării preventive a edilului şi a dispus prelungirea măsurii cu încă 30 de zile, Şumălan urmând să stea după gratii cel puţin până în 4 februarie.


Reamintim că, potrivit unui comunicat de presă al parchetului, în calitate de primar al comunei Marca, Dan Şumălan a primit de la o societate comercială cu care Primăria Marca a încheiat în perioada 2012-2014 un număr de patru contracte de achiziţie publică, în valoare totală de 134.515,2 lei, foloase pentru sine şi pentru membri familiei sale în valoare de 23.000 lei. Foloasele constau – spun procurorii – în faptul că în cursul lunii iunie 2013 societatea comercială a efectuat un foraj pentru un puţ situat în curtea tatălui inculpatului, puţ la care sunt racordate pentru alimentarea cu apă locuinţa inculpatului, locuinţa tatălui acestuia şi Casa parohială Marca. Valoarea acestui foraj este în cuantum de 20.000 lei însă pentru această lucrare societatea comercială a încasat doar 10.000 lei, sumă achitată în întregime de către Parohia Marca.


În luna iulie 2014 societatea comercială a mai efectuat un foraj pentru un puţ situat pe un teren pe care inculpatul are înfiinţată o plantaţie de cătină. Valoarea acestui foraj este în cuantum de 23.000 lei însă pentru această lucrare societatea comercială a încasat doar 10.000 lei de la inculpat.


Societatea comercială a efectuat aceste lucrări la preţuri mult mai reduse decât preţurile practicate în mod uzual datorită faptului că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inculpatul a încredinţat în mod direct cele patru contracte de lucrări acestei societăţi comerciale.


În 24 noiembrie, organele de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Sălaj şi Timiş au efectuat patru percheziţii domiciliare la sediul unor instituţii şi societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice. În 4 decembrie, organele de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus luarea măsurii preventive a reţinerii pentru o durată de 24 de ore faţă de edil, iar Tribunalul Sălaj a admis ulterior propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Vă mai recomandăm:

Procurorii continuă ofensiva împotriva primarilor corupţi. Edilul din Marca îşi va petrece sărbătorile după gratii


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: