Managerul care se pune împotriva sistemului. Ştefan Constantinciu, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad: “Refuz să semnez contractual cu CJAS Vaslui”

Managerul care se pune împotriva sistemului. Ştefan Constantinciu, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad: “Refuz să semnez contractual cu CJAS Vaslui”

Premieră la nivelul judeţului Vaslui, unde un manager de spital refuză să accepte bugetul impus de Casa de Sănătate. Contractarea serviciilor medicale pentru intervalul iulie-decembrie 2014 în condiţiiile CJAS Vaslui nu refelectă nevoile reale ale unităţii. “Nu pot să-mi asum un buget care va duce la concedieri”, susţine Constantinciu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reacţia dură a lui Ştefan Constantinciu, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad, vine după prima rundă de negocieri cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui. După întâlnirea dintre cele două părţi de joi, 19 iunie, a acceptat să semneze un nou act adiţional aferent lunii iunie, la nivelul bugetului primit în 2013. Spitalul bârlădean rămâne fără finanţare de luna viitoare şi conducerea unităţii nu vrea să-şi asume semnarea unui contract subdiminuat. Bugetul actual este de 3,6 milioane lei/lună, în condiţiile în care, numai pentru salariile angajaţilor, este nevoie de aproape 3 milioane de lei/lună. Diferenţa ar trebui să ajungă pentru plata furnizorilor, facturi la întreţinere, achiziţii de medicamente şi materiale sanitare etc.

“Eu, ca manager, nu semnez contractual cu Casa. Ar însemna să fiu de accord să intru în incapacitate de plată a furnizorilor, să refuz pacienţi, să disponibilizez”, a declarat, pentru “Adevărul”, managerul Constantinciu.

Spitalul bârlădean, la fel ca toate celelalte unităţi sanitare cu paturi din ţară, a funcţionat în acest an fără buget, doar în baza unor acte adiţionale, semnate lună de lună, ca o prelungire a contractelor pe anul trecut. 2014 este primul an când negocierile s-au întins până spre a doua jumătate a anului, în condiţiile în care bugetarea se stabilea, anii trecuţi în martie-aprilie. Doar în 2012 s-a mai înregistrat o întârziere a aprobării bugetului, contractele dintre Case de Asigurări de Sănătate şi spitale fiind semnate la 1 iunie.

“S-a schimbat procedura de contractare, nu mai e un buget unitar ca până acum, ci se stabileşte pe subcapitole. Le-am spus celor de la Casa Judeţeană că suntem nemulţumiţi, calculul făcut de noi li s-a părut oportun, dar nu sunt bani. Este posibil să ajungem la mediere la CNAS”, a explicat Ştefan Constantinciu.

Spitalul bârlădean ar avea nevoie de un buget de aproximativ 5,3 milioane lei/lună, sumă care ar permite şi plata arieratelor. După analiza la sânge a situaţiei s-a stabilit că suma minimă ce poate fi acceptată pentru ca unitatea să reziste ar fi de 4,7 milioane lunar.

Unitatea are datorii care se ridică la aproximativ două milioane de euro (10 milioane lei noi) şi din această cauză Adminsitraţia Finanţelor Publice a blocat contul unităţii de trei ori în ultimele 10 luni. “Sunt datorii adunate în ani, nu au fost făcute peste noapte. Suma nu ar fi atât de mare raportat la dimensiunea unităţii”, a conchis Constantinciu.

“Dacă nu semnează, mergem la mediere”

Poziţia CJAS Vaslui este cât se poate de clară. Bugetul alocat de la CNAS este comparabil cu cel de anul trecut, restectiv, de 94-95 miliarde lei vechi/lună pentru toate spitalele. În aceste condiţii, oricâte argument ar adduce managerii spitalelor, nu pot suplimenta bugetul.

“Managerii şi-au exprimat nemulţumirea şi sunt fondate fundamentările lor. Dacă nu semnează, vom merge la mediere la Casa Naţională. S-a schimbat modalitatea de contractare. Au fost scoase vreo 300 de diagnostice de pe spitalizarea continuă. Numai cât au muncit să facă noua documentaţie. Acum se merge pe creştertea serviciilor pe paraclinic şi ambulatoriu. Exista politica de a tăia spitalizarea continuă”, a spus, pentru “Adevărul”, Simona Polak (foto), preşedintele CJAS Vaslui.

Citeşte şi:

Pagina de internet a spitalului bârlădean, blocată pentru neplată

Cameră ludică la spitalul din Bârlad. Locul unde copiii pot uita cât de amară e pastiluţa ori cât de tare doare injecţia

Balul caritabil “Elena Beldiman” Bârlad, o reuşită: 58.000 de lei la prima strigare

VIDEO Un microb de import face victime la Bârlad. Medicii au izolat 8 pacienţi contaminaţi cu clostridium difficile, toxină ce devastează purtătorii

 

 

Recommended for You
X
Close widget

 

You might enjoy reading
X
Close widget
 
 
 
You May Like
X
Close widget
X
Close widget
 
 
 

 

You might like
X
Close widget

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările