Cum se prepară dulceaţa de ardei iuţi, sosul perfect pentru fripturi. Reţeta unică a maestrului Nicolae Curelea

Cum se prepară dulceaţa de ardei iuţi, sosul perfect pentru fripturi. Reţeta unică a maestrului Nicolae Curelea

Un preparat pe cât de sofisticat, pe atât de simplu de realizat, dulceaţa de ardei iuţi este considerat sosul ideal pentru fripturi, rasoluri si alte preparate din carne.

Ştiri pe aceeaşi temă

Maestrul bârlădean Nicolae Curelea ne învaţă care sunt paşii pentru a obţine o dulceaţă de ardei iuţi ”ca la carte”.

Ingrediente:

1 kg ardei iuţi, de toate culorile: roşii, verzi, portocalii etc.;
0,5 kg ardei capia mici, tot iuţi;
3 linguri cu vârf de ghimbir, tocat julienne;
1 kg zahăr cristal;
1 l oţet alb de 9°;

Mod de preparare:

Ardeii se spală şi se zvântă. Se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri. Se toacă mărunt la cuţit şi se pun într-un castron în aşteptare. Ghimbirul se toacă julienne şi se pune peste ardeii tocaţi.

Într-o cratiţă smălţuită sau de inox, de 4-5 litri, pregătim siropul dintr-un kilogram de zahăr şi un litru oţet, pe care îl fierbem 20-25 minute, după care punem ardeiul tocat şi ghimbirul, amestecăm cu o lingură inoxidabilă, lăsăm să dea câteva clocote, închidem focul, acoperim cratiţa şi-o lăsăm să se odihnească 2-3 ore, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.

După trei ore, dăm drumul la aragaz şi fierbem dulceaţa descoperit, la foc domol, până se leagă. Asta ar veni cam 40-50 minute. Nu-i nevoie de încercare; nu se va întâmpla nimic cu ea; asta-i dulceaţă rezistentă.

Când e gata, închidem focul şi o lăsăm să se răcească, după care o punem în borcane curate; le sigilăm, le etichetăm şi le depozităm în loc răcoros, întunecos şi uscat.

”Dulceaţa de ardei iuţi este o companie excelentă pentru fripturi, rasoluri, tocături, garnituri şi multe alte preparate de soi. Ardeii se toacă la cuţit cât mai uniform; ei nu se dau nici prin maşina de tocat, nici la blender. Preparatul nostru trebuie să aibă aspect de dulceaţă, cu aspect cristalin, nu de terci sau torocală”, explică profesorul bârlădean. 

Fost profesor de limba engleză la Liceul Mihai Eminescu din Bârlad, Nicolae Curelea, a dezvoltat o pasiune pentru gastronomie şi arta culinară, ajungând să cunoască şi să stăpânească subtilităţile tehnologice ale produselor culinare. De-a lungul anilor, a fost organizator a numeroase evenimente şi mese festive din şcoală şi din afara şcolii, care s-au bucurat de multă apreciere. 

Profesorul bârlădean Nicolae Curelea promovează bucătăria moldovenească, oferind secretele gustoaselor şi savuroaselor reţete autentice moldoveneşti prin intermediul unui blog de specialitate, intitulat Moldova Culinaria. 
citeste totul despre: