Timişoara a devenit un oraş fără turişti. Unităţile de cazare nu au cui să ofere paturi, iar noile hoteluri nu ştiu cum o să îşi scoată investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotel Mercure este terminat de la începutul anului, dar nu a fost inaugurat oficial
Hotel Mercure este terminat de la începutul anului, dar nu a fost inaugurat oficial

În anul 2020 şi 2021 erau programate deschiderea mai multor nume mari de hoteluri, în Timişoara. Printre ele Mercure, Ibis sau Radisson Blue. Oraşul de pe Bega a rămas însă fără turişti.

Industria hotelieră din Timişoara este printre cele mai lovite ramuri în perioada pandemiei de coronavirus. 2020 ar fi trebuit să fie anul în care turiştii să fie atraşi în număr mare în perspectiva anului în care oraşul urma să devină capitală cultutrală europeană, în 2021. Erau începute construcţia mai multor hoteluri de către marile lanţuri, toată lumea făcea lobby ca oraşul de pe Bega să fie promovată la târgurile internaţionale de turism. Planurile au fost date peste cap de pandemia de coronavirus, iar Timişoara a rămas pustie.
 

„Industria ospitalităţii este într-o situaţie foarte grea, în special zona hotelierilor suferă foarte mult din cauza lipsei turiştilor. Începusem cu greu o politică de a transforma Timişoara într-o destinaţie turistică, ne aşezasem la masă cu toţi partenerii posibili din oraş pentru a găsi soluţii pentru a atrage turişti în perspectiva Capitalei Culturale Europene. Rezultatele începeau să se vadă, era foarte bine. Anul acesta ne aşteptam să fie şi mai bine. Din păcate, brusc a venit această pandemie care ne-a blocat toate speranţele”, a declarat Corina Macri, preşedintele HORETIM.
 

Radisson Blue a oprit construcţia hotelului
 

Hotelurile din Timişoara au rămas efectiv fără turişti. Din nefericire a dispărut şi turismul de business, care era principala sursă pentru hotelieri. 
 

„Toată activitatea noastră era supraîncărcată în perioada de vară. Anul trecut aveam nevoie de noi hoteluri, restaurante şi terase noi. Erau în plan deschiderea câtorva nume mari de hoteluri în Timişoara. Sunt investiţii mari, nici nu ştiu cum îşi scot ei acum investiţia. Mercure este gata, trebuia să fie deschis în primăvară, Ibis este pe cale de finalizare, am înţeles că în această lună trebuie să se facă recepţia, iar construcţia la Radisson Blue a fost oprită. Hotelierii care nu aveau terase, piscine nici nu aveau de ce să deschidă în vara asta, pentru că erau turişti”, a mai declarat Corina Macri. 


„Marile hoteluri din oraş nu pot funcţiona cu o cameră, două, trei”
 

Şi hotelierii din Timişoara s-au pregătit cu măsuri speciale de siguranţă. Recepţionerii şi angajaţii trebuie să poarte măşti de protecţie, în recepţii s-au montat panouri separatoare de plexiglas, există dezinfectanţi şi semne pentru păstrarea distanţei. 
 

„Toţi colegii din această industrie, de la început, din iunie, au fost pregătiţi cu aceste măsuri. De fapt, hotelurile nu au fost închise de autorităţi niciodată. Unele nu fucţionează pentru că nu aveau oaspeţi. Marile hoteluri din oraş nu pot funcţiona cu o cameră, două, trei. Există un prag de rentabilitate. Hotelurile mici pot găsi soluţii pentru câteva camere. La hotelurile mari e foarte greu. Dar condiţiile sunt asigurate de la intrare, cu dezinfectanţi, există acel traseu pe care trebuie să-l parcurgă oaspeţii astfel încât să nu se intersecteze. Nimeni nu mai serveşte bufet suedez, toată lumea este servită. Şi toate acestea sunt pe cheltuiala noastră, pentru s-au putut creşte costurile de cazare.  
 

„Din păcate nu ştim nici ce ne aşteaptă în viitorul apropiat”
 

Mutarea capitalei culturale pentru 2023 vine, orecum, bine pentru Timişoara, care mai are timp să se pună la punct, deşi pentru hotelieri nu este o veste bună. 
 

 „Această mutare de la Timişoara 2021 la Timişoara 2023 e şi cu plus şi cu minus. Poate că Timişoara nu era pregătită, nu aveam încă toată infrastcutura pusă la punct, pentru poziţionarea noastră pe harta turistică şi culturală a Europei. Pe de altă parte, pentru noi e foarte greu, pentru că aveam nevoie de turişti. Din păcate nu ştim nici ce ne aşteaptă în viitorul apropiat”, a mai declarat Corina Macri. 
 

Reprezentanţii hotelierilor din Timişoara se aşteaptă la o iarnă foarte grea. Deşi se vor deschide câteva hoteluri noi, problema rămâne lipsa turiştilor, mai cu seamă că în perioada iernii Timişoara se baza aproape în explusivitate pe turismul de business, nefiind o destinaţie pentru sporturi de iarnă sau de agrement. 


Vă mai recomandăm:

FOTO Mercure, primul mare brand hotelier care se deschide la Timişoara. Vor urma Ibis şi Radisson Blu

FOTO Turist în Grecia. Cât de mult a schimbat pandemia parfumul vacanţelor liniştite din Halkidiki

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite