A ieşit public şi planul lui Boris Johnson pentru Brexit. Dincolo de rezultatele discutabile, pe care le vom analiza mai jos, trebuie remarcat că avem în faţă o bijuterie de inventivitate şi creativitate a diplomaţiei şi zonei tehnice administrative britanice, care era constrânsă să acomodeze lucruri, cerinţe şi condiţii imposibil de pus de acord.

acum 11 zile · comentarii (2)

Cel puţin până în acest moment, ceea ce se întâmplă în teren vine să confirme sensul a ceea ce anunţase iniţial Donald Trump atunci când a vorbit despre retragerea efectivelor americane care încă mai existau în nord-estul Siriei, lăsând cale liberă unei ofensive a armatei turce ce urmăreşte impunerea unei „zone de securitate“ din care să dispară pentru totdeauna ameninţarea terorismului kurd.

acum 11 zile · comentarii (30)

Toată lumea discută despre moţiunea de cenzură. Şi dacă n-ar fi fost iniţiată moţiunea de cenzură, sau dacă n-ar trece, guvernul Dăncilă nu poate rămâne în funcţie, fiind „ciuruit“. Este clar că preşedintele Iohannis nu are de gând să semneze decrete de numire a noi miniştri, fie ei şi interimari, iar dacă revocă şi miniştrii la cererea premierul Dăncilă, guvernul rămâne fără încă doi miniştri.

acum 11 zile · comentarii (22)

FIFF, festivalul din Belgia, de la Namur, al filmului francofon prin excelenţă, mă face să-mi amintesc de fiecare dată de o rimă din copilărie, chiar dacă se scrie puţin diferit: Domnişoara Greta Fiff, blondă ca un cataif. E, de fapt, o descriere exactă a acestei întâlniri dulci şi luminoase deopotrivă care ne poartă pe mai multe continente şi ne face să descoperim destine, pe care adesea le ignorăm şi e păcat şi nedrept.

acum 11 zile · comentarii (0)

Azi, 7 octombrie, se împlineşte un an de la referendumul pentru familie, organizat timp de două zile, pe 6 şi 7 octombrie 2018. Atunci, puţin peste 20% dintre români s-au prezentat la urne, în majoritatea lor au votat „Da” pentru modificarea articolului 48 din Constituţie privind definiţia căsătoriei.

acum 12 zile · comentarii (39)

Mai multe ONG-uri atrag atenţia asupra obligaţiei autorităţilor publice de a respecta şi ocroti viaţa intimă, familialăşi privată, în temeiul Art. 26 (1) din Constituţia României, art 151 din TFUE, art. 8 din COE şi art. 71 din Noul Cod Civil - Dreptul la viaţă privată.

acum 11 zile · comentarii (4)

Să-ţi laşi copilul nelimitat pe jocuri video de tip ”mindless entertainment” face parte din aceiaşi categorie de greşeli parentale cu nevaccinarea lui, precum şi cu abandonarea lui în faţa mâncărurilor junkfood, chipsuri sau băuturi cu zahar. Sau invers. Să vă spun poveste nr. I.

acum 12 zile · comentarii (1)

2019-2020 este un sezon important pentru prima scenă lirică transilvană. Sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţarea pe 18 septembrie 1919, prin decizia Consiliul Dirigent al Regatului României, deţinând astfel primatul fondării între teatrele de operă româneşti. Era firesc ca managementul condus de dr. Florin Estefan să gândească stagiunea prin prisma unui program aniversar special.

acum 12 zile · comentarii (1)

Americanii îşi vor alege, anul viitor, un preşedinte septuagenar.  Aceasta, în condiţiile în care trăim într-o epocă a exaltării tinereţii ca virtute axiomatică. Bulversarea scenei globale după criza financiară a propulsat politicieni ca şefi de stat şi guvern înainte de a împlini 40 de ani. Iată, însă, că americanii fac excepţie. Să fie un reflex post-Obama (ales la 47 de ani)? Sau, încă o dată, America dă tonul unei noi tendinţe?

acum 14 zile · comentarii (5)

O veste extraordinară a fost dată de către administraţia prezidenţială americană: polonezii vor putea intra în SUA fără viză, adică fără a mai fi trataţi precum cetăţeni europeni de mâna a doua. Asta în ciuda isteriei media promovate în România cu privire la extremismul polonezilor şi despre cât de rău sunt ei văzuţi ei prin lume.

acum 14 zile · comentarii (15)

În ultima vreme se vorbeşte mult despre bullying şi este important, desigur, să ştim ce putem face noi, ca părinţi, pentru a lupta cu hărţuirea şi cu violenţa din rândul copiilor. Dar înainte de a vorbi despre situaţiile conflictuale, poate ar ajuta să discutăm şi despre altceva extrem de important: prietenia.

acum 15 zile · comentarii (4)

Eram studentă când am aflat povestea criminalului de război Androhov din Bulci. Făceam parte din Asociaţia culturală Ariergarda din Timişoara şi am început să investigăm cazul unui posibil criminal de război, un soi de doctor Mengele, care lucra într-un lagăr şi care s-ar fi refugiat la finalul conflagraţiei mondiale în comuna Bata, satul Bulci, judeţul Arad.

acum 3 ani · comentarii (12)

Aveam vreo 14 ani pe atunci şi adormeam seara cu groaza că o să pice şi peste noi o bombă până dimineaţă. La vecinii încă iugoslavi era război, asta auzeam peste tot, iar lăţimea Dunării nu mai părea destulă ca să ne separe de o lume a violenţei şi a morţii. În unele nopţi puteam să jur că se aude bubuitul rachetelor de croazieră.

acum 3 ani · comentarii (12)

Dacă aveţi 4.000 de lei şi vreţi să faceţi o petrecere într-un loc sofisticat din Timişoara, Sala Baroc a Muzeului de Artă din oraş ar fi o super-idee. Arată bine, deşi are 262 de ani vechime. Ar mai trebui să adăugaţi nişte bănuţi dacă vreţi, spre exemplu, catering, scaune, staţie, hol şi aşa mai departe.

acum 3 ani · comentarii (16)

Săptămâna aceasta am împlinit un an de când locuiesc în Bucureşti. Aşteptam ziua respectivă de vreo două luni, ca pe un soi de aniversare ciudată, însă mi-am adus aminte de ea abia seara târziu. Mă întorceam de la lucru, ieşisem de la metrou şi nu mai nimeream să deschid umbrela, să răspund la telefon şi să alerg spre autobuz. Atunci „m-a lovit“: acum un an ajungeam în Gara de Nord cu două trolere şi un vagon de speranţă.

acum 6 ani · comentarii (17)