Hotel de peste patru milioane de euro în locul unor ruine. Regenerare urbană spectaculoasă în Piaţa Sf. Gheorghe din Timişoara FOTO

Hotel de peste patru milioane de euro în locul unor ruine. Regenerare urbană spectaculoasă în Piaţa Sf. Gheorghe din Timişoara FOTO

Spectaculosul hotel din Piaţa Sf.Gheorghe din Timişoara FOTO Ş.Both

Proprietarii au achiziţionat trei clădiri aflate în paragină şi a trebuit să întocmească un proiect special, care să cuprindă atât reconstrucţie, cât şi restaurare şi recodiţionare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hotelul Atlas construit în Piaţa Sf.Gheorghe din Timişoara a fost inaugurat. Proprietarii au achiziţionat trei clădiri aflate în paragină şi au întocmit un proiect special, care a cuprins atât reconstrucţie, cât şi restaurare şi recondiţionare. Conform raportului de expertiză tehnică, s-a constatat gradul avansat de degradare a două dintre imobile (n.r 2 şi 3), corpurile interioare necesitând a fi demolate şi ulterior reconstruite.

GALERIE FOTO

De asemenea, se impuneau lucrări serioase de consolidare şi la imobilul de la nr.4. O mare parte din materiale, printre care şi bârnele de lemn, au fost conservate, la fel ca o mare parte din cărămizile care au rezultat din zidurile demolate.  

Proiectarea hotelului aparţine firmei timişorene D Proiect. 
 
„Proiect de mare complexitate ce pune în discuţie tensiunile dintre valorile patrimoniului construit şi necesităţile unor activităţi ce caută regenerarea zonelor istorice, prin transformarea a două clădiri aflate într-o stare avansată de degradare, pregătite de o demolare, dar din care cu mari eforturi de proiectare de arhitectură şi structură şi cu lupte în convingerea beneficiarilor s-au păstrat câteva zone ce amintesc de istoria locului. Hotel Atlas are un discurs critic şi autocritic asupra regenerării urbane, fiind un proiect din care am învăţat multe, având satisfacţia să duc la final o muncă extrem de complicată, cu multe provocări, ce m-au pus în faţa multor misiuni dificile pe care un arhitect le întâlneşte într-un proiect. Dar poate cel mai important lucru a fost să înţeleg ce vulnerabil e patrimoniul construit al Timişoarei în această perioadă şi cât de important este să fim pregătiţi ca şi arhitecţi în păstrarea valorilor oraşului şi în responsabilitatea transformărilor adaptive la noi funcţiuni ale patrimoniului”, scrie pe site-ul D.Proiect. 

Aşa au arătat clădirile înainte de intervenţie FOTO D.Proiect
 
Faţada păstrează vechea linie, dar în interior este o clădire modernă. Primul corp are patru niveluri plus mansardă (aceasta a fost înălţată), al doilea are două etaje plus mansardă, iar al treilea, construit de la zero pe strada Augustin Pacha, are trei camere şi trei apartamente, cât şi accesul spre parcarea subterană.  

 
Construcţia a început în urmă cu cinci ani, însă lucrările au fost sistate pentru o perioadă lungă după ce unul din vecini s-a adresat instanţei pe motiv că nu şi-a dat acceptul pentru lucrare. Întârzieri au fost şi din cauza pandemiei. 

 
Hotel Atlas are 51 de camere, din care 15 apartamente, toate dotate după ultimele cerinţe din domeniul hotelier.  

 
Există şi un restaurant cu braserie, un bar, dar şi trei săli de conferinţe. La parter, pe frontul stradal va fi un magazin. 


 
Hotelul are şi o parcare subterană unde se pot parca zece maşini.  

 

Hotelul a costat peste 4 milioane de euro, investiţia fiind făcută de omul de afaceri Darius Jumanca, cel care a construit şi aparthotelul Iosefin Residence – clasificat la patru stele, din Piaţa Kuttle. Darius Jumanca mai are în proprietate Ape Minerale Buziaş, Centrul Comercial Euro şi Galeria 1. 

Vă mai recomandăm:

S-a deschis hotelul Ibis din Timişoara, investiţie de 10 milioane de euro: O dovadă de încredere în potenţialul turistic al oraşului FOTO
 

Primul hotel Ibis din Timişoara aduce o premieră europeană. Un asemenea concept mai există doar în Bangkok

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările