Cum a fost obligată o procuroare să restituie diurne încasate pentru zilele de weekend şi concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Otilia Isac Miclosina FOTO Romania Curata

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat vineri, 5 iunie, sentinţa finală în procesul dintre Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa, Otilia Isac (Micloşină).

Printr-un proces deschis la Tribunalul Caraş-Severin în primăvara anului 2019, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) le-a cerut judecătorilor să o oblige pe Otilia Iolanda Isac (fostă Micloşină), prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa, să achite suma de 33.000 de lei pe care a încasat-o fără să i se cuvină în perioada în care a fost detaşată să lucreze la Rezervele Statului.

Fiind detaşată să lucreze în alt oraş decât cel de domiciliu, Otilia Isac (Micloşină) a beneficiat de diurnă. Astfel, pentru perioada în care a lucrat la Administraţia Rezervelor de Stat, actualul prim-procuror de la Parchetul Judecătoriei Oraviţa a încasat suma de 115.645 lei sub formă de diurnă.

În urma unei adrese a Parchetului General, în care se arăta că diurna se plăteşte doar pentru zilele lucrate efectiv, nu şi pentru zile de weekend sau concediu, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat a făcut calculele şi a ajuns la concluzia că i-a plătit Otiliei Isac (Micloşină) cu 32.734 de lei mai mult decât i se cuvenea. Prin urmare, instituţia din subordinea MAI i-a cerut fostei angajate să restituie suma în cauză.

Otilia Isac (Micloşină) a refuzat să restituie sumele solicitate, iar ANRSPS a deschis process. Prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Caraş-Severin. În proces, Otilia Isac (Micloşină) a cerut respingerea cererii arătând că dreptul ANRSPS de a solicita restituirea banilor s-a prescris. Pe fondul problemei, Otilia Isac (Micloşină) a arătat că legea nu face distincţie între zilele lucrătoare sau nelucrătoare, nota Parchetului General fiind „opinia unor procurori care îşi desfăşoară activitatea la P.Î .C.C.J., neavând în mod vădit calitate de lege care să aibă vreun efect contra sau în interpretarea unei legislaţii clare în domeniu”. În apărarea sa, Otilia Isac (Micloşină) a mai arătat că, în realitate, Administraţia Rezervelor de Stat „încă este datoare pentru diferenţa de plată corespunzătoare diurnei legale”.

Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, obligând-o pe Otilia Isac (Micloşină) să restituie suma de aproape 33.000 de lei încasată sub formă de diurnă.Otilia Isac a atacat sentinţa cu apel, iar vineri, 5 iunie 2020, Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală, admiţând în parte apelul prim-procurorului de la Oraviţa.

Concret, judecătorii Curţii de Apel Timişiara au decis că Otilia Isac nu mai poate fi obligată să achite diurnele încasate înainte de 18.03.2016 pentru că dreptul Administraţiei Naţionale a Rezervelor Statului de a cere restituirea banilor s-a prescris. În schimb, judecătorii Curţii de Apel au obligat-o pe Otilia Isac să restituie diurnele încasate după data de 18.03.2016 pentru zile de week-end, sărbători legale sau concediu. Sentinţa Curţii de Apel Timişoara este definitivă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite