Condamnat la 7 ani de închisoare, neamţul Ionelaş Cârpaci vrea să facă puşcărie acasă, în Germania

Condamnat la 7 ani de închisoare, neamţul Ionelaş Cârpaci vrea să facă puşcărie acasă, în Germania

Ionelaş Cârpaci (dreapta) cere să facă puşcărie în Germania pentru că este cetăţean german FOTO Arhivă

Dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat la 7 ani şi 2 luni de închiosare, liderul clanului de romi Cârpaci, Ionelaş Cârpaci, care şi-a schimbat numele în Ionel Sandner odată cu obţinerea cetăţeniei germane, cere să execute pedeapsa într-o închisoare din Germania. În cererea comunicată prin intermediul avocatului său, Ionelaş îşi întemeiază solicitarea prin faptul că e cetăţean german.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis la începutul lunii iunie sentinţa finală în dosarul de înşelăciune în care Ionelaş Cârpaci, lideul clanului de romi Cârpaci din Timişoara, a fost condamnat la 7 ani şi 2 luni de închisoare. Încă dinainte de pronunţarea sentinţei finale, Ionelaş Cârpaci a dispărut fără urmă, poliţiştii dându-l în urmărire internaţională.

După pronunţarea sentinţei, mai multe surse au declarat că Ionelaş Cârpaci se ascunde în Germania. De altfel, Cârpaci este cetăţean german, numele său oficial fiind Ionel Sandner, nume dobândit odată cu cetăţenia germană. În încercarea de obţinere a unei situaţii favorabile, Cârpaci a invocat statutul de cetăţean german oridecâte ori a fost nevoie. Spre exemplu, după eliberarea din arest preventiv, când avea interdicţia de a părăsi ţara, Ionelaş le-a cerut judecătorilor să îl lase să plece din ţară, unul din argumente fiind şi acela că este cetăţean german.

„Numele Cârpaci, de fapt, nici nu-mi aparţine. Am lipsit mulţi ani din ţară, am fost căsătorit în Germania, dar am divorţat şi am revenit la fosta mea familie pe care o iubesc. Sunt cetăţean german şi mă numesc, conform tuturor actelor pe care le pun la dispoziţie, Ionel Sandner. Dar să lăsăm deoparte numele, mă cunoaşte toată Timişoara, am făcut şi fac afaceri imobiliare, dar ele sunt transparente, la vedere, am plătit taxe şi impozite, inclusiv taxe notariale, ceea ce în sistemul cu adevărat mafiot nu se practică”, declara Ionelaş, în 2011, într-un interviu pentru ziuadevest.ro.

Baştanul acuzat şi condamnat pentru escrocherii imobiliare s-a prevalat ultima dată de statutul său de cetăţean german după pronunţarea sentinţei finale prin care a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Potrivit unor surse judiciare, Ionelaş Cârpaci a transmis, prin intermediul avocatului său, o adresă către Biroul de Executări Penale din cadrul Curţii de Apel Timişoara prin care cere să execute pedeapsa în Germania. Ionel Sandner îşi întemeiază cererea prin faptul că este cetăţean german şi vrea să execute pedeapsa în ţara al cărei cetăţean este.

Surse judiciare au declarat că solicitarea lui Ionelaş Cârpaci nu poate fi soluţionată de autorităţile române pentru că potrivit procedurilor, odată cu darea în urmărire internaţională şi emiterea mandatului european de arestare, Ionel Sandner ar urma să fie reţinut şi prezentat unei instanţe germane în faţa căreia Ionelaş poate cere executarea pedepsei în Germania, doar judecătorii nemţi fiind cei care pot decide dacă îl trimit pe Ionelaş în România sau nu. Surse judiciare au declarat, având în vedere alte cazuri similare, că şansele ca un judecător  german să refuze trimiterea lui Sandner în România sunt minime. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările