Castelul Huniade caută proiectant. De peste 15 ani, cea mai veche clădire din Timişoara e închisă vizitatorilor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Huniade din Timişoara
Castelul Huniade din Timişoara

Castelul Huniade din Timişoara, ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe ruinele vechiului castel construit în timpul domniei lui Carol Robert de Anjou, se află de mulţi ani într-o stare deplorabilă.

GALERIE FOTO
 

Castelul Huniade - cea mai veche clădire din Timişoara, este închis de mai bine de 15 ani. Autorităţile nu au încheiat lucrările de restaurare, chiar dacă au primit şi banii de la Uniunea Europeană. Acum ar exista o nouă şansă.  

Consiliul Judeţean Timiş a aprobat la finele lunii februarie documentaţia de la Institutul Naţional al Patrimoniului, avizată de către Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Culturii. 

În SEAP a fost publicat, chiar înainte de Paşti, anunţul licitaţiei pentru realizarea documentaţiei necesare reabilitării Castelului Huniade. Termenul limită pentru predarea ofertelor este 6 iunie. 

”Prin prezentul contract se vor presta următoarele servicii: Elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire şi Proiect de organizare a execuţiei lucrărilor, obţinere avize şi autorizaţia de construire, verificate. Elaborare Proiect Tehnic de execuţie, Caiete de Sarcini, Detalii de Execuţie. Asistenţă tehnică pe perioada de execuţie a lucrărilor. Documentaţiile tehnice vor respecta toate condiţionările impuse prin avize şi acorduri. Activităţile aferente prezentei documentaţii, vor fi realizate în conformitate Cinci luni ar trebui să dureze proiectarea şi trei ani lucrările propriu-zise”. 

Potrivit studiilor făcute de INP, valoarea totală a investiţiei pentru reabilitarea Castelului Huniade se ridica la peste 37 de milioane de euro. 
 


 

Castelul Huniade

Curtea interioară ar putea fi acoperită cu sticlă

Conform expertizei tehnice, construcţia este avariată şi degradată în principal din cauza tasărilor diferenţiate, iar pilonii de stejar care sprijineau fundaţia au putrezit. De asemenea, latura de nord-vest a clădirii şi bolţile sunt traversate de fisuri foarte mari. 

Se vor face lucrări şi pentru realizarea unor lifturi interioare cu structură metalică, iar în pod se vor amenaja o bibliotecă şi un spaţiu multifuncţional. 

Sunt necesare şi lucrări pentru asanarea umidităţii în construcţie, hidroizolaţii, refacerea instalaţiilor de apa şi canalizare. 

Cât priveşte faţadele, clădirea va fi vopsită în culori compatibile cu cele ale construcţiei iniţiale. 

Trebuie refăcută instalaţia electrică, iluminatul exterior arhitectural, implementarea unui sistem de stingere a incendiilor şi supraveghere video. 

Va fi studiată şi posibilitatea acoperirii cu sticlă a curţii interioare pentru ca locul să poată fi folosit pentru expoziţii permanente şi evenimente artistice. 

Castelul Huniade

  
 

Castelul Huniade

Cea mai veche clădire din Timişoara  

Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timişoara. A fost ridicat de regele Ungariei Carol Robert de Anjou, în anul 1315, reconstruit de către Ioan Huniade, în secoul al XV-lea. S-a păstrat sub forma patrulateră în jurul curţii interioare. 

În actualul său aspect, Castelul a fost refăcut după multiplele avarii suferite în luptele din timpul Revoluţiei de la 1848-1849. Faţada principal a fost reconstituită, în maniera romantică, în 1856 (an înscris pe frontispiciul porţii principale).  



Castelul Huniade a găzduit până să fie închis secţiile de Istorie, Arheologie şi Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului. 

Vă recomandăm să mai citiţi: FOTO VIDEO Castelul medieval al Timişoarei. Reşedinţa regelui Carol Robert de Anjou, locuinţa lui Ioan Huniade, casă pentru Selim Paşa Nostalgii timişorene. Amintiri despre oraşul de altădată: „Din viaţa Castelului”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite