A murit faimosul saxofonist timişorean Peter Wertheimer

A murit faimosul saxofonist timişorean Peter Wertheimer

Peter Wertheimer 1947-2020

Începutul anului 2020 a adus şi prima veste tristă pentru iubitorii jazzului. Saxofonistul Peter Wertheimer a decedat în Israel, la vârsta de 72 de ani.

Peter Wertheimer a murit în 6 ianuarie, acesta suferind în ultima perioadă de o boală incurabilă. Saxofonistul a fost înmormântat astăzi la Tel Aviv. 
 
Peter Wertheimer s-a născut la Satu Mare în 1947 ca fiu al violonistului Andrei Wertheimer, dar s-a mutat cu familia la Timişoara, la vârsta de un an. Tatăl său, Andrei Wertheimer s-a numărat printre pionierii muzicii jazz timişorene şi a fost dirijor la Operă. Începând de la vârsta de cinci ani, Peter a învăţat vioara clasică şi alte instrumente cu tatăl său, apoi vioara la Şcoala de Muzică din Timişoara. Când părinţii săi au depus cerere de emigrare în Israel, au fost concediaţi, iar copilul a fost exmatriculat din Şcoala de muzică. 
 
Peter Wertheimer a decis să plece la Bucureşti, unde a beneficiat de ajutorul unor muzicieni, şi-a putut relua studiile, inclusiv la Conservatorul din Bucureşti, a cântat în diverse localuri, teatre, case de cultură şi a fost primit ca membru al orchestrei de estradă a Radiodifuziunii, cu care a întreprins şi turnee în străinătate. 
 
În 1977 a emigrat în Israel. Fiind un muzician desăvârşit, s-a făcut rapid cunoscut şi acolo. În scurt timp şi-a deschis un jazz-bar, la Tel Aviv, unde avea să organizeze aproape zilnic concerte live. A devenit unul din cei mai apreciaţi saxofonişti de jazz din lume. 
 
În 2012, Peter Wertheimer ar fi trebuit să vină la Timişoara, la Galei Jazz-Blues, însă, cu trei zile înainte de festival, a fost victima unei explozii cu bombă.
 
În vara anului 2013,  Peter Wertheimer a concertat la festivalul de jazz de la Gărâna, acolo unde Adevărul a realizat şi un interviu cu muzicianul. 
 
Citiţi mai multe:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: