Povestea celui mai bun student român din Anglia: „Toţi colegii mei de masterat au fost în primii 5% la universităţile lor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Mărgeloiu a terminat universitatea cu distincţia „First Class Honours“
Andrei Mărgeloiu a terminat universitatea cu distincţia „First Class Honours“

Andrei Mărgeloiu a plecat din Târgu Jiu pentru a-şi urma studiile universitare în Marea Britanie. După o licenţă încheiată cu cea mai înaltă distincţie de la University College London, în prezent este masterand al Universităţii din Cambridge, cu o teză despre inteligenţa artificială.

Andrei Mărgeloiu (22 de ani) a fost admis anul acesta la programul de masterat la Universitatea din Cambridge, după ce a absolvit Facultatea de Informatică a University College London (UCL) cu cea mai înaltă distincţie, First Class Honours, obţinând a doua medie generală din promoţia sa.

Studentul român s-a remarcat încă din timpul ciclului de licenţă, când, în primul an de studii, a fost desemnat cel mai bun student din toate departamentele Facultăţii de Inginerie şi a fost premiat de conducere.

„Am avut de ales între mai multe programe de studiu, dar am ales Universitatea din Cambridge pentru şansa de a fi înconjurat de oameni ambiţioşi care nu se tem să revoluţioneze lumea ştiinţifică. Am văzut mereu această comunitate academică drept cea care «dă ora exactă» în multe domenii, pentru că aici există mijloacele financiare şi resursele umane necesare pentru a transforma ideile de ieri în realitatea de mâine. Şi toate acestea nu se întâmplă de un an sau doi, ci de câteva sute de ani“, explică Andrei.

STUDIAZĂ CUM IA DECIZII INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ

Pentru că la Universitatea din Cambridge sunt cei mai buni studenţi din lume, Andrei consideră că a intrat într-un mediu academic ce preţuieşte competitivitatea ca formă de dezvoltare: „Ce m-a uimit încă din prima zi la Cambridge este ambiţia comunităţii academice de aici. Am aflat că toţi colegii mei de masterat au fost în primii 5% la universităţile lor. Cred că acesta este secretul mediilor universitare de succes: alăturarea într-o manieră organizată a tuturor acestor oameni cu preocupări intelectuale mult peste medie, încât să poată schimba idei şi să evolueze împreună“.

Programul de master pe care îl urmează la Cambridge este axat pe cunoaşterea modului în care sunt luate decizii de către un sistem de inteligenţă artificială. Andrei consideră că acest domeniu va reprezenta cea mai mare provocare a viitorului: „Sunt parte a unui program de masterat în informatică focusat pe inteligenţă artificială, mai exact pe aria înţelegerii şi explicării modalităţii în care un algoritm de inteligenţă artificială ia decizii. Cred că inteligenţa artificială este un pilon de o importanţă covârşitoare pentru viitorul nu tocmai îndepărtat, pilon la construcţia căruia îmi doresc să contribui. Văd acest domeniu ca fiind unul extrem de solicitant intelectual şi mă văd făcând parte din progresul său“.

Andrei îşi doreşte să conceapă o teză pentru finalizarea studiilor de masterat despre aplicarea inteligenţei artificiale în domeniul medicinei. „Sunt conştient de şansa pe care mi-o oferă acest mediu universitar, aceea de a învăţa de la pionieri ai unor ramuri noi ale informaticii, şi doresc să o fructific la maximum, astfel că nu îmi va rămâne timp să pot lucra în paralel. În ceea ce priveşte proiectele din viitorul apropiat, mă voi concentra pe teza cu care se va finaliza programul de masterat şi care a început să prindă contur. Aceasta va consta într-o cercetare complexă a aplicării inteligenţei artificiale în medicină“, precizează Andrei Mărgeloiu. Studentul român nu se va opri aici. Îşi doreşte să urmeze şi doctoratul, cu o teză tot în inteligenţă artificială. 

PLURIOLIMPIC LA INFORMATICĂ

Margeloiu


Andrei Mărgeloiu a absolvit Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu cu rezultate de excepţie şi a fost medaliat cu aur de trei ori la Olimpiada Naţională de Informatică. A ales să plece şi să studieze în străinătate din cauza faptului că a considerat birocraţia şi dezorganizarea universitară din România minusuri care pot să-i afecteze parcursul academic.

În timpul studenţiei la Londra, a primit distincţia „Diploma Ambasadorului“, acordată de Ambasada României în Marea Britanie celui mai bun student român din Regat. „Anii de facultate au reprezentat aventura înţelegerii domeniului pe care mi l-am ales, informatica. Îmi amintesc cum, încă din copilărie, tatăl meu îmi spunea că una dintre cele mai frumoase călătorii pe care le poţi face este aceea în lumea cunoaşterii. Plecând de la această premisă, am văzut perioada studiilor universitare drept o oportunitate de a construi fundaţia unor cunoştinţe ce mă vor ajuta să mă adaptez provocărilor din viitor. Deşi vremurile se vor schimba, fundaţia va rămâne aceeaşi“, spune Andrei.

Tânărul spune că în anii de studenţie a înţeles ce înseamnă cu adevărat competiţia: „Facultatea a fost o aventură a descoperirii de sine. În acest sens, cred că cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o este că nu suntem în competiţie cu alţi oameni – dimpotrivă, ne luptăm cu sinele pentru a realiza cât mai multe în timpul pe care îl avem la dispoziţie“.

Prima generaţie cu o „moştenire digitală“

Andrei Mărgeloiu administrează şi un canal de YouTube. Este ca un fel de jurnal public, în care-şi face cunoscute gândurile, curios să revadă materialele video peste ani şi să poată analiza modul în care judeca în tinereţe.

„Cred că cel mai bun obicei pe care l-am cultivat în facultate este acela de a-mi înregistra gândurile. Pe măsură ce descopăr lumea, vreau să imortalizez maniera în care gândesc acum şi să o pot revedea peste 10, 20 sau 30 de ani. Suntem, probabil, prima generaţie care poate să lase acest gen de «moştenire» digitală. Mi-aş dori să pot extrage înţelepciunea stră-străbunicilor mei, dar faptul că pe vremea lor singura formă de imortalizare a gândurilor, nici aceasta foarte populară, era hârtia a dus la pierderea lor în timp. Seria de video-uri pe care le-am început pe YouTube este oglinda fidelă a problemelor care mă frământă şi îl văd pur şi simplu ca pe o moştenire personală, pentru că nu investesc timp în promovarea canalului“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite