Cum era pregătită vizita unor înalţi demnitari în perioada interbelică. „Toate casele să fie bine văruite pe dinăuntru şi pe dinafară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii din Târgu Jiu au fost obligaţi să-şi cureţe şi să-şi văruiască locuinţele
Cetăţenii din Târgu Jiu au fost obligaţi să-şi cureţe şi să-şi văruiască locuinţele

În toamna anului 1920, în Târgu Jiu s-au desfăşurat manifestări de amploare de sărbătorire a luptei de la Podul Jiului, un moment unic din istoria Primului Război Mondial, în care populaţia oraşului, formată din femei, bătrâni şi copii, a reuşit să ţină piept pătrunderii armatei germane.

La manifestări urmau să participe cei mai importanţi oameni din stat. În data de 20 octombrie 1920, Prefectura Gorj a emis un ordin către medici de circumscripţii, primari, administratori de drumuri, şefi de post şi agenţi sanitari în vederea organizării vizitei a prim ministrului, miniştrilor de Interne, de Război, Împroprietării şi muncii pentru a se sărbătorii victoria din lupta de la Podul Jiului, un moment unic în istoria României, în care populaţia civilă a oraşului Târgu Jiu a reuşit să ţină piept armatei germane. 

Prin acest ordin se dispunea o serie de măsuri pentru vizita înalţilor demnitari. Şoselele şi podurile trebuiau să fie pregătite, „să se astupă toate gropile de pe şosele, observându-se a nu fi nicio podea stricată sau lipsă de la vre un pod. Şanţurile şoselelor bine curăţite", se arăta în ordinul Prefecturii publicat în volumul „Mărturii despre judeţul Gorj în Primul Război Mondial“ al istoricului Gabriel Sarcină.

Cetăţenii trebuiau să îşi cureţe locuinţele

Şi locuitorii aveau o serie de responsabilităţi. „Fiecare locuitor la ieşirea sa din curte să îşi facă şi întreţină în bună stare podeţele de peste şanţurile şoselelor. Toate casele să fie bine văruite pe dinăuntru şi pe dinafară. Toate cărţile curăţite şi gunoaiele scoase în afară de sat. Toate fântânile să fie bine împrejmuite, înălţate cu pietriş de jur împrejur şi prevăzute cu cumpăne şi ciuturi fixe şi capace".

Bolnavii contagioşi urmau să fie izolaţi

Pentru că se anunţa participarea la manifestări a unui număr mare de persoane, agenţii sanitari au primit ordin să patruleze, iar primăriie trebuiau să anunţe despre orice caz de boală contagioasă. „Autorităţile administrative vor aduce la cunoştinţă cazurile de boală şi vor da tot concursul ca izolarea bolnavilor contagios să se facă cu cea mai mare repeziciune", se mai prezintă în ordinuil Prefecturii Gorj.

Toate sediile de instituţii trebuiau să fie în cea mai desăvârşită curăţenie. Şi agenţi economici trebuia să ia aceleaşi măsuri.

De asemenea, "mormintele eroilor să fie bine împrejmuite, reparate, bine îngrijite şi ornate cu verdeaţă în acele zile oriunde ar fi aşezate". 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite