Cum a apărut poligamia. Regula ciudată a mormonilor din SUA privind nevestele virgine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul „poligamie“ provine din expresia grecească „polys-gamos“, care înseamnă „multe căsătorii“, nereferindu-se dacă este vorba de femei sau bărbaţi.

În Biblie se menţionează fenomenul poligamiei. Astfel, Iacov era soţul Liei şi Rahilei, iar David, înainte de a se stabili în Ierusalim, a avut opt neveste. Despre Soloman se spunea că s-a bucurat de sute soţii. „Nici Noul Testament nu condamnă poligamia, la fel cum nu o face nici Coranul, deşi acesta limitează bărbatul în mod raţional la patru soţii“ arată Charles Panati în volumul „Cartea Sfârşiturilor“. Potrivit acestuia, poligamia ar fi apărut pentru că mulţi bărbaţi piereau în războaie, iar în urma lui ar fi rămas multe soţii însărcinate, care repopulau tribul. De asemenea, o altă motivaţie este cea sexuală. Bărbaţii se temeau din superstiţie de sângele menstrual, iar în alte popoare femeile nu erau solicitate de parteneri pentru a întreţine relaţii sexuale chiar în timpul alăptării, care putea dura până la trei ani. În aceste condiţii, un bărbat poligam putea să apeleze la alte soţii. „Cu timpul, capacitatea unui brăbat de a avea şi a reuşi să întreţină mai multe soţii a devenit o chestiune de prestigiu. Iar o femeie se simţea mândră să fie partenera legală a unui bărbat atât de bogat şi de puternic“, se mai arată în „Cartea Sfârşiturilor“.

Soţiile se certau, pentru că îşi doreau să fie favoritele bărbatului 

Între neveste apăreau de multe ori certuri, pentru că fiecare dorea să aibă supremaţia şi să fie favorita bărbatului. „O încercare de stabilire a unei ordini a fost reprezentată de apariţia legii «vechimii». Prima mireasă devenea «soţia principală», iar toate celelalte, concubine. Această distincţie împăciuitoare este regăsită în cel mai vechi codice de legi din istorie, «Codul lui Hammurabi». Edictele, datând din al doilea mileniu î. Hr. şi fiind stabilite în timpul domniei celui de-al şaselea suveran babilonian, recunosc beneficiile economice ale poligamiei pentru comunitate“, mai precizează Charles Panati. 

În Orientul Mijlociu, sultanii arabi şi-au păstrat haremurile numeroase. În Turcia, haremurile au fost scoase de în afara legii în anul 1926, când Kemal Ataturk a interzis practicarea poligamiei. 

Poligamia, o practică în Biserica Mormonilor din SUA

Poligamia se mai practică în Statele Unite ale Americii în comunităţile de mormoni. „Joseph Smith, fondatorul Bisericii lui Iisus al Sfinţilor Recenţi, a instituit căsătoriile poligame pentru bărbaţi, în anii 1830, ca pe un mod de viaţă aprobat de divintate. Inspirându-se din Biblie, Smith a numit această plăcere «binecuvântarea lui Iacov». Smith ştia de la bun început că poligamia va fi un subiect controversat şi că, dacă această practică va fi aflată de cei din afară, acest lucru ar putea să-i compromită religia. Astfel că o vreme căsătoriile poligame au fost ţinute în secret. Poligamia bărbaţilor, predica Smith, este soluţia absolută împotriva adulterului şi a prostituţiei. Cu siguranţă că, dacă un bărbat trebuie să explice unde şi-a pierdut timpul unui număr de peste 12 soţii, şansele sale de a le înşela sunt reduse, dacă nu şi dorinţa de a face acest lucru“, arată Charles Panati. „Doctrina şi legămintele“ îi dădeau dreptul unui bărbat să se căsătorească cu oricât de multe virgine. Acest lucru a dat naştere unui mare scandal în SUA. Smith a candidat, la vârsta de 39 de ani, la preşedinţia Statelor Unite ale Americii şi subiectul poligamiei a fost unul dintre atacurile lansate de rivalii săi. 

În SUA au izbucnit manifestări de stradă împotriva lui Smith, care a fost arestat şi acuzat de trădare. El a fost ucis de un grup de bărbaţi care au asediat închisoarea oraşului Carthage din Illinois. Joseph Smith a devenit un martir al Bisericii Mormonilor. În anul 1852, după opt ani de la moartea lui Smith, poligamia a devenit doctrină oficială a Bisericii Mormonilor: 

„Dacă un bărbat se căsătoreşte cu o virgină şi doreşte să se căsătorească şi cu alta, iar prima îşi dă acordul, iar dacă el se căsătoreşte cu a doua, iar ele sunt virgine şi nu s-au jurat nici unui alt bărbat, atunci el are dreptul; el nu poate comite adulter... iar dacă el are zece virgine ce i-au fost date prin această lege, el nu poate comite adulter, deoarece ele îi aparţin“. 

Măsuri împotriva poligamiei

Statele Unite ale Americii nu puteau permite ca poligamia să ia amploare, iar republicanii aflaţi la putere au promulgat legi ce prevedeau amenzi usturătoare şi închisoare pentru poligamie. „Între anii 1885 şi 1900, au fost prinşi şi condamnaţi peste o mie de mormoni“, scrie Charles Panati. În anul 1890, poligamia a fost scoasă în afara legii de Curtea Supremă, care a dat o hotărâre în favoarea legii, iar mormonii au trebuit să renunţe la această practică. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite