Credinţa în nemurire a geţilor: sacrificau periodic un om pentru a-l trimite ca sol la Zalmoxis

Credinţa în nemurire a geţilor: sacrificau periodic un om pentru a-l trimite ca sol la Zalmoxis

Geţii se închinau lui Zamolxis

Geţii credeau că sunt nemuritorii şi că, după ce inima lor va înceta să mai bată, vor merge la zeul lor, Zamolxis. Mai mult decât atât, aceştia sacrificau un om pentru a-l trimite ca sol zeului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Istoricul Herodot, considerat părintele istoriei, menţionează în lucrarea „Istorii“ că geţii se credeau nemuritori, astfel că au avut curajul să se opună regelui Darius al perşilor, iar pentru acest lucru au fost pedepsiţi: „Înainte de-a ajunge la Istru, [Darius, regele perşilor] birui mai întâi pe geţi, care se cred nemuritori. Căci tracii, locuitorii din Salmydessos şi cei care ocupă ţinutul aşezat mai sus de oraşele Apollonia şi Mesambria — pe nume scirmiazi şi nipseeni — s-au predat lui Darius fără luptă. Geţii, însă, fiindcă s-au purtat nechibzuit, au fost îndată robiţi, măcar că ei sunt cei mai viteji şi cei mai drepţi dintre traci“.
 

Un sol era trimis periodic la Zamolxis

 
Geţii credea că, după ce inima lor va înceta să bată, vor merge la Zamolxis. Mau mult decât atât, la o anumită perioadă trimiteau un sol la Zamolxis, care era ales prin tragere la sorţi, acesta urmând să fie sacrificat. 
„Iată cum se cred nemuritori geţii: ei cred că nu mor şi că acel care dispare din lumea noastră se duce la zeul Zalmoxis. Unii din ei îi mai spun şi Gebeleizis. Tot la al cincilea an ei trimit la Zalmoxis un sol, tras la sorţi, cu poruncă să-i facă cunoscute lucrurile de care, de fiecare dată, au nevoie. Iată cum îl trimit pe sol. Unii din ei primesc poruncă să ţină trei suliţe [cu vârful în sus], iar alţii, apucând de mâini şi picioare pe cel ce urmează să fie trimis sol la Zalmoxis şi ridicându-l în sus, îl azvârlu în suliţe. Dacă — străpuns de suliţe — acesta moare, geţii socot că zeul le este binevoitor. Iar dacă nu moare, aduc învinuiri solului, zicând că e un om ticălos şi, după învinuirile aduse, trimit un altul, căruia îi dau însărcinări încă fiind în viaţă“,
mai nota Herodot.
 

„Dacă tracii s-ar înţelege între ei, el ar fi de nebiruit“

 
 
Istoricul grec mai arată că tracii reprezentau cel mai numeros popor din lume, după cel al inzilor, şi că ar fi fost imbatabil, dacă erau uniţi: „Neamul tracilor este cel mai numeros din lume, după acel al inzilor. Dacă ar avea un singur cârmuitor sau dacă tracii s-ar înţelege între ei, el ar fi de nebiruit şi cu mult mai puternic decât toate neamurile, după socotinţa mea. Dar acest lucru este cu neputinţă şi niciodată nu se va înfăptui. De aceea sunt aceştia slabi. Tracii au mai multe nume, după regiuni, dar obiceiurile sunt cam aceleaşi la toţi, afară de geţi, trausi şi de acei care locuiesc la nord de crestomai“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările