Copil de trei ani, salvat de la moarte prin telefon de către un paramedic

Copil de trei ani, salvat de la moarte prin telefon de către un paramedic

Adrian Gheorghe a reuşit să-i salveze viaţa copilului

Un paramedic în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj a reuşit să salveze prin telefon viaţa unui copil.

Ştiri pe aceeaşi temă

Părinţii au sunat disperaţi la 112, după ce micuţul în vârstă de trei ani s-a înecat cu o bomboană. Paramedicul 
Adrian Gheorghe aflat în dispeceratul unităţii a reuşit să ofere sfaturi utile părinţilor care l-au ajutat pe copil să îşi revină. 
 
Ministerul Afacerilor Interne l-au felicitat pe gorjean şi au relatat pe pagina de Facebook modul în care acesta a intervenit: 
 
„– Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveţi?
La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:
– S-a înecat un copil domnule! Nu mai respiră!
Adrian, colegul nostru, paramedic cu experienţă, tocmai se întorsese de la o intervenţie şi intrase în dispecerat să-şi facă raportările. Aude conversaţia dintre dispecer şi bărbat, ia căştile de rezervă pe urechi şi preia apelul:
– Cu ce s-a înecat copilul, domnule?
– Cu o bomboană, dar nu mai respiră!
– Trebuie să vă calmaţi şi, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziţi?
– Avem nevoie urgent de o ambulanţă!
– Domnule, trebuie să mă ascultaţi cu atenţie! Ascultaţi-mă cu atenţie, vă rog!
– Da! Vă ascult!
– Ce vârstă are copilul?
– 3 ani, domnule!
– O să vă rog frumos să-l luaţi în braţe, şi să-l puneţi pe braţul stâng cu faţa în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Aţi înţeles?
Ca un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicaţiile primite unei alte persoane: “Pune-l cu faţa în jos! Nu aşa! Pe braţul stâng! Aşa e bine!”
Adrian se asigură că, până aici, lucrurile sunt în ordine:
– L-aţi pus?
– Da, domnule!
– Acum, încercaţi să-i aplicaţi copilului 5 lovituri cu podul palmei, între omoplaţi, de jos în sus! Aţi înţeles? Trebuie să-l loviţi de jos în sus între umeri!
Şi, iar cuvintele bărbatului ca un ecou: “Loviţi-l între umeri de jos în sus! De 5 ori!”
– Nu-şi revine domnule! Nu respiră! Nu mai ajunge ambulanţa?
– Ambulanţă este în drum spre dumneavoastră! Concentraţi-vă, vă rog! Haideţi să mai încercăm o dată! Loviţi-l pe copil în aceeaşi poziţie! Mă auziţi?
– Da, vă aud!
– Loviţi-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?
– Da, domnule!
– Haideţi! Acum!
Şi în liniştea care se aşternuse în dispeceratul nostru, parcă se auzea bătaia din spatele copilului…
– Respiră?
– Nu, domnule!
– Haideti! Încă o dată!
Linişte deplină…
– Încă o dată! Acum!
Şi dintr-o dată se aude plânsul copilului şi ţipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipă să îl salveze: “Respiră! Respiră! Şi-a revenit!”
Toţi cei din dispeceratul nostru respiră uşuraţi, după câteva minuţele în care parcă îşi ţinuseră respiraţia şi trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului!
Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicaţiile colegului nostru şi ale domnului care a apelat 112, a avut stăpânire de sine, nu s-a panicat şi a contribuit enorm la salvarea copilului.
 
Acum, copilul este în afara oricărui pericol!
Într-o astfel de situaţie, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaştem câteva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat!
Noi îi spunem micuţului: <<Drum lin prin viaţă!>> şi felicitări atât pentru Adrian, colegul nostru, cât şi pentru cei care au ascultat indicaţiile lui şi l-au salvat pe copil!”, au transmis, pe pagina de socializare, reprezentanţii Ministerului de Interne.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările