Penitenciarul Găeşti pune la dispoziţia angajatorilor forţă de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
penitenciar gaesti

Penitenciarul Găeşti pune la dispoziţia beneficiarilor, pe bază de contract, forţă de muncă specială necalificată, din rândul persoanelor private de libertate, în exteriorul locului de deţinere, pentru diverse domenii de activitate precum construcţii, agricultură, silvicultură etc.

Folosirea la muncă a detinutilor nu implică încheierea unor contracte cu acestia, ci doar încheierea unui contract de prestări servicii între beneficiar şi penitenciar. 

Se pot încheia contracte pentru efective de minim 10 persoane, tarifele negociate pornind de la salariul tarifar pe ora, minim pe economie/ pe persoană, fără TVA (tariful orar este negociabil,  în baza Deciziei nr 500165/2017 a ANP şi HG 4/2021). Clauzele contractuale sunt negociabile, în funcţie de efectivele utilizate, distanţa, tipul de lucrări etc.

Beneficiarul forţei de muncă trebuie să pună la dispoziţie mijloc de transport pentru deplasarea la punctul de lucru a persoanelor private de libertate şi a escortei aferente, după caz.

Printre beneficiile agenţilor economici care desfăşoară activităţi lucrative cu persoane private de libertate, care reduc semnificativ problematica economico-administrativă, se numără:

- eliminarea plăţii contribuţiilor suplimentare, care se plătesc în mod curent pentru un angajat (CAS, şomaj, sănătate, carte de muncă, fond de risc, ect.), la tariful orar negociat adaugându-se doar valoarea TVA, care este deductibilă.

- eliminarea problemelor generate de legislaţia muncii (concedii de odihnă, concedii medicale, contract colectiv de muncă, zile libere neplătite acordate pentru probleme personale etc.)

- în cazul problemelor ce pot sista temporar activitatea, poate fi sistat temporar şi lucrul cu persoanele private de libertate, fără cheltuieli suplimentare din partea beneficiarului, plătindu-se doar timpul efectiv de lucru. 

- în funcţie de specificul activităţii beneficiarului şi de amplasamentul punctului de lucru, desfăşurarea activităţilor se poate realiza sub supravegherea personalului penitenciarului

Având în vedere faptul că unitatea este profilată exclusiv pe custodierea deţinuţilor, care îşi execută pedeapsa privativă de libertate în regim deschis, detinutii custodiaţi aflându-se în ultima parte a traseului execuţional, acestia pot presta cu încredere  activităţi lucrative în exteriorul locului de deţinere, fără pază, demers ce are ca scop, printre altele, şi facilitarea procesului de reintegrare în societate a acestora.

Pentru informaţii suplimentare desemnăm ca persoană de contact pe domnul Comisar de poliţie penitenciară Stelică Prioteasa, telefon 0245710254, int 102, e-mail Stelica.prioteasa@anp.gov.ro

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite