ITM, campanie  pentru verificarea contractelor individuale de muncă cu timp parţial

ITM, campanie  pentru verificarea contractelor individuale de muncă cu timp parţial

ITM Dâmboviţa a organizat Campania de verificare a respectării legislaţiei privind încheierea, modificarea, suspendarea, executarea, înregistrarea şi transmiterea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

 
Potrivit ITM, acest tip de contract individual de muncă este reglementat de prevederi ale Codului Muncii prin care angajatorul este obligat a menţiona repartizarea programului de lucru şi interdicţia de a efectua ore suplimentare. Modificările aduse Codului Muncii prevăd ca primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit prin contract individual de muncă cu timp parţial este considerată muncă nedeclarată, conform art.15^1 din Legea nr.53/2003-Codul Muncii, care prevede: În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă:
 
a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
 
b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
 
c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
    
d) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
 
„Ţinând cont de toate acestea şi de faptul că există o tendinţă în rândul angajatorilor de a încadra personal cu contract individual de muncă cu timp parţial în scopul reducerii obligaţiilor fiscale, s-a considerat oportună iniţierea unor acţiuni de control prin care să fie identificate cazurile de încălcare a legislaţiei muncii pe aspectele menţionate. În urma acestor controale au fost constatate deficienţe legate de lipsa evidenţei orelor prestate de salariaţi, nerespectarea termenelor de transmitere a Registrului de evidenţă a salariaţilor (Revisal) la inspectoratul teritorial de muncă. Pentru toate acestea au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi s-au dispus măsuri de intrare în legalitate”, se arată într-un comunicat al ITM Dâmboviţa.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: