Cum se faultează reciproc Ministerul Sănătăţii şi un spital COVID din România. Manager: „Este inacceptabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dr. Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Găeşti, jud. Dâmboviţa. FOTO. C.S
dr. Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Găeşti, jud. Dâmboviţa. FOTO. C.S

Managerul Spitalului din Găeşti acuză Ministerului Sănătăţii că a blocat o finanţare europeană de 7 milioane de euro. Oficialii ministerului spun că nu şi-au dat acordul pentru finanţare din motive care ţin strict de proceduri.

Reacţie controversată a Ministerului Sănătăţii, care a blocat o finanţare de 7 milioane de euro pentru Spitalul suport-Covid din Găeşti (Dâmboviţa). Fondurile au fost obţinute de managerul Laurenţiu Beluşică, fără vreo contribuţie din partea statului, şi erau necesare achiziţionării de camere hiperbarice, dezinfectanţi şi altă aparatură.

Managerul spitalului amintit, dr. Laurenţiu Beluşică, este un promotor al tratamentului în camera hiperbară şi s-a contrat şi în trecut cu oficialii pe tema dotării pentru o astfel de procedură. Beluşică l-a criticat vehement pe Raed Arafat după ce acesta a refuzat să-i acorde o cameră hiperbară pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, din cele patru pe care le deţine DSU.

Nu este centru de excelenţă

Văzând că nu are sorţi de izbândă, managerul Beluşică a încercat să obţină finanţare europeană pentru un astfel de proiect, fără cofinanţare, în valoare de 7 milioane euro, numai că Ministerul Sănătăţii, care a fost întrebat de Ministerul Fondurilor Europene despre necesitatea dotării Spitalului Orăşenesc Găeşti cu cameră hiperbară, a răspuns că unitatea medicală nu este „Centru de Excelenţă”, motiv pentru care investiţia nu a fost aprobată.

Camera hiperbară cerută de Spitalul Găeşti era de tip „multiloc 16+2 locuri”, echipată medical cu dotările aferente. „La data analizei listei echipamente supuse avizării, Spitalul Orăşenesc Găeşti nu era centru de excelenţă în medicina fizică şi de reabilitare, ci este spital local, clasificat în categoria IV de competenţă, conform dispoziţiilor OMS nr 323/2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Sănătăţii ziarului „Adevărul”.

Beluşică spune că Ministerul Sănătăţii a tratat această problemă într-un mod neprofesionist, pentru că micuţului spital din Dâmboviţa i-au mai fost tăiate de la achiziţii şi alte componente importante, cum ar paturi noi, dezinfectanţi, termometre, scannere şi lămpi cu ultraviolete, necesare unei secţii COVID-19, aşa cum este unitatea din Găeşti.

dr. Laurenţiu Beluşică

„Bomboana pe colivă a fost că au scos camera hiperbară, pe motiv că au fost accidente. Cum vine asta, nu mai operăm în România dacă mor pacienţi? Noi suntem trei profesionişti în acest domeniu, în acest spital. Nu ştiu dacă în România mai există trei doctori cu această specialitate, la aceeaşi unitate sanitară. Camera hiperbară urma să deservească o populaţie de peste 4 milioane de locuitori, pentru că noi deservim nu numai judeţul Dâmboviţa, ci şi judeţele vecine şi Bucureşti. Această cameră hiperbară ar fi lucrat în regim de contract cu Casa de Sănătate, adică de gratuitate”, a precizat managerul spitalului.

Printre altele, din lista de investiţii au fost tăiate şi 35 de paturi mecanice mobile, precum şi un cărucior de curăţenie echipat, pe motiv că „această poziţie nu face obiectul avizului deoarece nu se încadrează în categoria echipamentelor /dispozitivelor medicale”.

„Numai prostie să nu îi spun. Este inacceptabil să scoţi dintr-un spital care deserveşte 100.000 de locuitori paturile pentru pacienţii COVID-19, noptierele şi instalaţia de spălat paturi. În primă fază au scos şi dezinfectanţii, pentru noi, care suntem secţie COVID-19. Au scos echipamentele de protecţie, aparatele de nebulizat şi lămpile cu ultraviolete, termometrele, scannerele. Pentru astea a fost făcut proiectul”, mai spune managerul Spitalului Găeşti.

dr. Laurenţiu Beluşică

MAnagerul adaugă că are în plan să realizeze, la Găeşti, o salină terapeutică, o secţie de recuperare respiratorie, dar şi o secţie de balneo-fizioterapie pentru recuperare respiratorie, acolo unde ar fi avut nevoie şi de camera hiperbară. El a precizat că a făcut contestaţie la tăierile efectuate de MS în lista de investiţii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Situaţie critică la Spitalul Găeşti. O sută de pacienţi COVID, îngrijiţi doar de un medic şi şase asistenţi

Reportaj al unei televiziuni germane, pe tema crizei sanitare, la spitalul COVID-19 din Găeşti VIDEO

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite