Taxă pentru testarea COVID-19, la Spitalul Găeşti. Prefectura Dâmboviţa verifică legalitatea acestei hotărâri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Beluşică, manager Spital Găeşti. FOTO: C.S
Laurenţiu Beluşică, manager Spital Găeşti. FOTO: C.S

În luptă directă cu pandemia de Covid-19, Spitalul Găeşti, din Dâmboviţa, face faţă tot mai greu nevoilor de zi cu zi. Situaţia s-a înrăutăţit mai cu seamă din momentul în care autorităţile sanitare au dat undă verde la testarea în spitale, acest lucru îngrenând şi mai mult activitatea cadrelor medicale.

Afectaţi de cheltuieli foarte mari, mult peste ceea ce pot suporta, reprezentanţii spitalului au decis, prin Consiliul de Administraţie, să impună o taxă de 22 de lei pentru testarea celor fără simptome.

„Casa de Sănătate decontează 47,90 lei per test oricărui cetăţean bolnav sau nu. Acest serviciu nu este decontat spitalelor. Aşadar, cine doreşte să facă gratuit acest test merge la medicul lui de familie. La spitalul nostru rămâne contracost. Îmi asum integral această decizie şi aşa va rămâne atâta timp cât voi considera că acest lucru se impune. Peste epuizarea personalului, lună de lună s-au adăugat deficit şi greutăţi financiare. Există bază legală pentru taxa de testare. Facem analize cu plata, internări cu plata. Toate sunt aprobate de Consiliul de Administraţie”, a precizat managerul Laurenţiu Beluşică.

Prefectura Dâmboviţa a dispus verificări la Spitalul Găeşti după ce mai multe persoane au semnnalat acest aspect.

„Situaţia de la Spitalul Găeşti este strigătoare la cer. Ni se cer bani pentru testarea Covid. Înţeleg să venim cu teste pentru a ne testa, dar să percepi taxă de recoltare la un spital de stat? Unde s-a mai pomenit aşa ceva în ţara asta? Aş vrea să ştiu şi eu un spital de stat care mai procedează la fel. De ce mai plătim CASS?”, s-a plâns o femeie, cadru medical la rândul său, potrivit cronica-gaestiului.ro.

Spitalul precizează că taxa se aplică doar celor care fac teste pentru a putea obţine certificatul verde, necesar la întrarea în anumite spaţii.

„Foarte mulţi nu au înţeles că testarea este pentru acei pacienţi suspectaţi de infectare cu virusul Sars-cov-2. Mulţi solicită testare pentru a beneficia de acces în magazine, mall, primărie, discoteci, excursii şi alte spaţii publice”, mai spune managerul Beluşică.

Spitalul din Găeşti se află în administrarea Primăriei Găeşti, iar un punct de vedere în privinţa legalităţii acestei acţiuni îl poate da doar Prefectura Dâmboviţa.

Este bine de ştiut că toţi românii care au un medic de familie pot face teste gratuite rapide în cabinetele acestora. De asemenea, în judeţul Dâmboviţa, potrivit DSP, există 69 de centre de testare gratuită.  

Oraşul Găeşti este pe locul 6 în judeţ în ceea ce priveşte rata de infectare cu COVID, cu 243 de infectări active şi cu o incidenţă de 16,35 de cazuri la mia de locuitori.

La nivel de judeţ, 84 din 89 de localităţi sunt în scenariul roşu, iar 7 sunt în scenariul galben.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Situaţie critică la Spitalul Găeşti. O sută de pacienţi COVID, îngrijiţi doar de un medic şi şase asistenţi

Reportaj al unei televiziuni germane, pe tema crizei sanitare, la spitalul COVID-19 din Găeşti VIDEO

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite