Cine a fost Moise al românilor? Voievodul Ţării Româneşti care şi-a făcut domnia aşa cum i-au dictat otomanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nefiind ales de către boieri, după vechiul obicei, Moise nu primeşte închinarea acestora, dar îi atrage cu danii şi dregătorii (în special pe Craioveşti)
Nefiind ales de către boieri, după vechiul obicei, Moise nu primeşte închinarea acestora, dar îi atrage cu danii şi dregătorii (în special pe Craioveşti)

Cu toţii am auzit de personajul biblic Moise, care a ajutat la eliberarea poporului israelian de sub domnia egiptenilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre Moise, domnitorul Ţării Româneşti. El a lucrat împotriva intereselor boierimii şi a stabilit diverse legături cu otomanii.

Domn al Ţării Româneşti, fiul lui Vladislav III, a primit firmanul de domnie (16 februarie 1529) după asasinarea lui Radu de la Afumaţi. Sprijinitor al intereselor turceşti în Transilvania, iniţiază o corespondenţă secretă cu imperialii, după înfrângerea sultanului în faţa Vienei (1529). 

„[...] Astfel am făcut domnia mea, după porunca împăratului turcesc, şi am trimis domnia mea pe boierii şi oastea domniei mele în ţinutul Ardealului şi mult rău şi pradă au făcut [...]”.

Duşmanul boierimii

Nefiind ales de către boieri, după vechiul obicei, nu primeşte închinarea acestora, dar îi atrage cu danii şi dregătorii (în special pe Craioveşti). O parte dintre opozanţi sunt ucişi cu ocazia căsătoriei surorii sale cu marele ban Barbu Craiovescu II ( febr. 1530). Boierii scăpaţi se refugiază la sud de Dunăre de unde revin cu oaste turcească şi cu pretendentul Vlad (Înecatul). 

image

Fugit în Transilvania, Moise revine cu oaste dar este înfrânt la Viişoara- Olt şi ucis, La fel şi cumnatul său. Este înmormântat la biserica Mănăstirii Bistriţa din Oltenia. 

Moise Voievod

„Moise a domnit câteva luni, la fel ca şi Vlad Înecatul. A fost pus de turci în Moldova. A domnit aici, a emis ceva acte, dar nu a fost un domnitor cu importanţă mare pentru Ţara Românească”, ne-a spus George Coandă, istoric târgoviştean.

FOTO Statuie, Parcul Chindiei, Târgovişte

A adminstrat  ţara de la Târgovişte, de unde cancelaria domnească a emis majortitatea documentelor sale cunoscute. De aici, Moise va interveni în mai multe rânduri al Braşov, pentru a proteja interesele negustorilor târgovişteni.

Domnitori ucişi cu sânge rece de otomani

Sângerosul veac al XVI-lea s-a caracterizat prin numirea de către turci a unui mare număr de domni, care, pentru a ajunge în scaun, se luptau între ei. În Ţara Românească, doar în 25 de ani, între 1510 şi 1535, au fost ucişi zece domnitori: Mihnea Vodă cel Rău, Vlăduţ, Teodosie, Dragomir Călugărul, Radu Bădica, Radu de la Afumaţi, Vladislav al III-lea şi fiul său Moise Vodă, Vlad Înecatul şi Vlad Vintilă de la Slatina.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite