Suma gigantică de care are nevoie Suceava ca să refacă o clădire-simbol afectată de un incendiu devastator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Aurelian Tyron
FOTO: Aurelian Tyron

Judeţul Suceava urmează să primească peste 90 de milioane de lei de la Compania Naţională de Investiţii pentru refacerea Palatului Administrativ, devastat de un incendiu produs în primăvara acestui an.

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea Palatului Administrativ, situat în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, care a fost afectat de un incendiu produs în primăvara acestui an. 

Valoarea lucrărilor se ridică la 94,7 milioane de lei. Fondurile vor fi alocate de Comania Naţională de Investiţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că banii vor fi folosiţi pentru restaurarea şi reabilitarea clădirii, inclusiv a spaţiilor asupra cărora nu s-a mai intervenit de zeci de ani. Proiectul cuprinde cel mai modern sistem de prevenire a incendiilor.

Palatul Administrativ din Suceava găzduia mai multe instituţii între care Consiliul Judeţean, Prefectura. Acum angajaţii instituţiilor îşi desfăşoară activitatea în alte clădiri din oraş, ceea ce face ca munca lor să fie îngreunată.

Clădirea mistuită de incendiu are valoare istorică, fiind parţial monument de patrimoniu. 

Edificiul a fost construit în urmă cu mai bine de 100 de ani, când Suceava era sub dominaţie austriacă şi când urbea era condusă de primarul Franz cavaler des Loges. Este una dintre puţinele clădiri istorice care au scăpat neafectate de trecerea timpului sau nedărâmate în perioada comunistă.

Acest edificiu este cu atât mai preţios pentru suceveni cu cât oraşul a rămas fără centru istoric. Clădirea a fost mistuită de un incendiu produs la începutul lunii martie.

”Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect. Focul s-a extins în zona podului, care era puternic ventilat de golurile de aer şi în care se afla o cantitate mare de materiale combustibile (îndeosebi lemn), astfel încât s-a produs o ardere generalizată, într-un timp foarte scurt. Inclusiv vântul puternic a fost factor favorizant în dezvoltarea flăcărilor", se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.   

Vă mai recomandăm:

Concurs trucat politic la Apele Române. Angajata prejudiciată, repusă în drepturi de judecători VIDEO

Noi dezvăluiri despre mafia de la Apele Române. Concurs anulat deoarece postul a fost câştigat de „altcineva decât trebuia”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite