Directorul ACET Suceava, despre stingerea incendiului de la Palatul Administrativ: „A fost apă suficientă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: newsbucovina.ro
FOTO: newsbucovina.ro

Directorul ACET Suceava, Ştefan Groza, susţine că nu au existat probleme în ceea ce priveşte asigurarea debitului de apă pentru stingerea incendiului de la Palatul Administrativ, din centrul Sucevei. Pe de altă parte, presiunea apei este creată de autospecialele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Acoperişul celei mai impozante clădiri publice din Suceava a ars aproape în totalitate sâmbătă, 6 martie. Este vorba despre Palatul Administrativ care găzduieşte Prefectura, Consiliul Judeţean precum şi două puncte de lucru ale STS şi SRI. Din fericire, chiar dacă focul s-a extins cu repeziciune, nu s-au înregistrat victime.

Pe de altă parte, acţiunea de stingere a incendiului s-a desfăşurat greoi, cu unele sincope, şi s-a încheiat după şapte ore de luptă a pompierilor cu flăcările. La faţa locului au acţionat 18 autospeciale, care au sosit pe rând, unele maşini fiind aduse de la zeci de kilometri depărtare.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Alin Găleată, a declarat că incendiul a fost anunţat la ora 8.55, destul de târziu, pentru că flăcările erau deja vizibile în exterior. 

Aspectul ridică semne de întrebare, deoarece preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, susţine că edificiul de patrinoniu avea autorizaţie de securitate la incendiu şi senzori de detectare a fumului. Nu se ştie deocamdată dacă senzorii erau sau nu erau funcţionali. Aspectul va fi stablit în urma unei expertize. Totodată, lemnul de la mansardă era ignifugat, în acte. 

Pe de altă parte, martorii la acţiunea de stingere au remarcat că în jurul orei 9.40, după 45 de minute de la apelul care a anunţat incendiul, pompierii care s-au urcat pe scara de stingere, în exteriorul clădirii,  pe partea dinspre parcul central, aveau probleme cu presiunea la apă. În înregistrările video efectuate la faţa locului se observă că salvatorii stau la înălţime, în fum, şi preţ de minute bune fie nu primesc apă pentru a stinge vâlvătaia, fie apa vine fără presiune. „Parcă udau grădina”, s-a exprimat unul dintre martori. 

nicu idol suceava

FOTO: Nicu Idol 

Alin Găleată a admis că la un moment dat a fost o problemă cu presiunea apei, dar a spus că a fost remediată de furnizorul ACET şi aspectul nu a influenţa intervenţia. El a arătat că acţiunea de stingere s-a desfăşurat potrivit planului şi că s-a intervenit simultan atât în interiorul, cât şi în exteriorul clădirii.

„Am înţeles, nu era presiune. N-a fost presiune pe moment, până când furnizorul de apă a pus. Presiunea nu există în permanenţă. Nu poţi să menţii presiunea în permanenţă. (...)”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU.

Contactat telefonic, directorul ACET Suceava, Ştefan Groza, a declarat că nu a existat nicio problemă în ceea ce priveşte asigurarea debitului de apă pentru stingerea incendiului. El a explicat că presiunea apei de la reţea nu poate fi influenţată de către ACET. Presiunea este creată cu ajutorul autospecialelor de intervenţie pe care le folosesc pompierii. „Noi am asigurat debitul, a fost apă suficientă. Am fost la faţa locului şi i-am întrebat pe pompieri dacă au nevoie de mai multă apă. Mi-au spus că nu este nevoie”, a spus Ştefan Groza.

Aşadar, chiar dacă edificiul avea autorziaţie de prevenire a incendiilor, chiar dacă era dotat cu senzori de fum, în ciuda faptului că misiunea de stingere s-a desfăşurat ca la carte, în opinia pompierilor, în final, clădirea istorică a rămas fără acoperişul de 2.000 de mp, iar numeroşi angajaţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean fără birouri. Pompierii au reuşit să limiteze, totuşi, extinderea flăcărilor la etajele inferioare.

alin galeata isu suceava

O parte dintre cele 18 maşini de intervenţie folosite de ISU Suceava. FOTO: Alin Găleată

Pe de altă parte, în după-amiaza zilei de duminică, 7 martie, ISU Suceava a transmis o informare în care a arătat că incendiul de la Palatul Administrativ a fost provocat de un conductor electric defect, din zona unui grup sanitar.

palat administrativ suceava

FOTO: Aurelian Tyron

„Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect. Focul s-a extins în zona podului, care era puternic ventilat de golurile de aer şi în care se afla o cantitate mare de materiale combustibile (îndeosebi lemn), astfel încât s-a produs o ardere generalizată, într-un timp foarte scurt. Inclusiv vântul puternic a fost factor favorizant în dezvoltarea flăcărilor”, au transmis salvatorii de la ISU.

Deocamdată nu se cunoaşte valoarea exactă a pagubelor produse.

Vă recomandăm şi:

ISU Suceava: Incendiul de la Palatul Administrativ a fost provocat de un conductor electric defect dintr-o toaletă

Incendiul de la Suceava a fost lichidat după mai multe ore. Anchetatorii nu au stabilit încă de la ce a pornit focul

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite