De ce nu sunt panicaţi ucrainenii şi etnicii români din zona Cernăuţi: „Avem deja opt ani de experienţă de război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Centrul Media BucPress Cernăuţi
FOTO: Centrul Media BucPress Cernăuţi

În ciuda numeroaselor informaţii apărut în spaţiul public despre o posibilă invazie a Ucrainei de către ruşi, cetăţenii din ţara vecină nu sunt deloc panicaţi. Restaurantele şi farmaciile sunt deschise, iar oamenii nu stau la cozi ca să-şi facă provizii.

Ucrainenii şi etnicii români din zona Cernăuţi nu au luat măsuri deosebite după anunţurile referitoare la o posibilă invazie a Ucrainei de către ruşi. Viaţa lor nu s-a schimbat. Restaurantele şi farmaciile sunt deschise, iar rafturile magazinelor sunt pline.

Viorica Simioniuc locuieşte de mai bine de trei decenii în satul Voloca din Bucovina de nord. Spune că situaţia tensionată de la graniţa Rusiei cu Ucraina o îngrijorează, dar nu i-a provocat panică. Beciul îi este plin cu provizii pe care le face în fiecare toamnă. 

Ea nu se pregăteşte pentru o invazie rusească, ci pentru campania agricolă de primăvară. 

„În suflet se simte puţin cu frică despre situaţia asta ce se face în ţara noastră. Lumea este liniştită deocamdată. Nu ne-am aprovizionat ca să fugim. Emoţii sunt, dar cu gândul la Dumnezeu, până când stăm pe loc. Nu am cumpărat din magazine, hambarele sunt pline cu pâine şi conserve. În beci, fiecare are, fiecare ţine un purcel”, a declarat femeia pentru Centrul Media BucPress din Cernăuţi. 

cernauti ucraina

Viorica Simioniuc FOTO: Centrul media BucPress Cernăuţi

Atmosfera este calmă şi în oraş. În weekend, străzile Cernăuţiului s-au transformat într-un adevărat furnicar. Oamenii glumesc, se plimbă. Psiholoaga Larisa Jar spune că au căpătat un fel de imunitate la panică în urma pandemiei de COVID-19. 

„Perioada aceasta pentru cernăuţeni a fost liniştită. N-am văzut panică. Oamenii au umblat la serviciu, şi-au făcut treburile ca în fiecare zi. (…) Probabil datorăm un pic şi pandemiei care ne-a creat o imunitate oarecare şi ne-a învăţat să fim mai atenţi cu ceea ce se vorbeşte”, a spus aceasta.


Larisa Jar FOTO: Centrul Media BucPress Cernăuţi 

cernauti ucraina

Cetăţeni Ucrainei trăiesc cu această frică de opt ani”

Jurnalistul Vitalie Zîgrea de la Centrul Media BucPress a explicat pentru „Adevărul” că cetăţenii ucraineni din zona Cernăuţi s-au obişnuit să audă informaţii despe conflictele din Doneţk şi Luganţk. Pentru ei, războiul a început în urmă cu opt ani. 

„Trebuie să recunoaştem că cetăţenii Ucrainei trăiesc cu această frică de opt ani încoace, din 2014. Toate buletinele de ştiri, la radio şi televiziune, încep cu situaţia din estul Ucrainei, de câte ori au împuşcat rebelii proruşi, câţi oameni au fost răniţi sau omorâţi. Sunt ştiri care au devenit obositoare pentru noi. Acum două zile, am vizitat mai multe localităţi româneşti din nordul Bucovinei şi am încercat să aflu de la românii noştri în ce măsură sunt pregătiţi nu dă Doamne o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina. Dacă au cele necesare, dacă şi-au făcut anumite provizii. M-a mirat răspunsul lor, au spus că noi dintotdeauna suntem pregătiţi, pentru că aşa este firea românului, să aibă în beci toate cele necesare şi cartofi şi morcovi şi borcane cu conserve. Nu este nevoie să stea la coadă la magazine să cumpere crupe, orez, să-şi facă provizii pentru o anumită perioadă pentru că ei le au”, a spus jurnalistul.

 El a precizat că localnicii erau mai panicaţi în urmă cu doi ani, din cauza pandemiei de COVID-19. „Atunci rafturile magazinelor erau pustii, oamenii au cumpărat tot ce le trebuia şi ce nu le trebuia. Acum magazinele mari sunt supraîncărcate, nu sunt rafturi goale. Oamenii încep să-şi revină după pandemie”, completat Vitalie Zîgrea.


Vitalie Zîgrea, jurnalist FOTO: Vitalie Zîgrea/Facebook 

vitalie zigrea buc press cernauti jurnalist

Studenţii străini au părăsit Cernăuţiul

vitalie zigrea buc press cernauti jurnalist

FOTO: Facebook/Serhii Hakman

O atmosferă calmă descrie şi Serhii Hakman, doctor în istorie.

„Atmosfera între Rusia şi Ucraina este tensionată. Populaţia este îngrijorată, mai ales mamele care au fii maturi, dar nu există panică. Nu sunt asaltate magazinele de produse. Viaţa decurge aşa cum decurge în fiecare zi. O posibilă lămurire este faptul că ieri (n.red 20 februarie) s-au împlinit 8 ani de la invazia Federaţiei Ruse asupra Ucrainei şi noi avem deja 8 ani de experienţă de război. Poate mai puţin se cunoaşte în Europa, dar în această perioadă noi nu am avut timp de pace. Am avut poate o schimbare a intensităţii focului. În unele zile era mai puternic, în unele zile mai puţin puternic. Aproape în fiecare zi aveam căzuţi în război, în perioada în care despre aceste lucruri nu se spunea nimic în afara Ucrainei. Un pic se simte această nelinişte din din punct de vedere al persoanelor străine. Cu câteva zile în urmă, au început să plece de la noi studenţii indieni de la Facultatea de Medicină. În schimb, populaţia ucraineană rămâne calmă”,a adăugat sursa citată. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Surpriza unui român care nu şi-a plătit taxele în Finlanda. „Asta este diferenţa dintre noi şi voi şi de aia mă felicit că am plecat!“

Când va deveni operaţional şi câte zboruri vor fi la început de pe aeroportul de la Braşov

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite