De ce nu poate Fiscul să vândă maşinile de lux ridicate de la „fabrica de permise” de la Poliţia Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: stirisuceava.net
FOTO: stirisuceava.net

Avocatul sucevean Bogdan Voronca a explicat pentru „Adevărul” că valorificarea bunurilor sechestrate se poate face doar cu acordul proprietarilor. Cum în cazul de faţă nu există acest acord, Fiscul trebuie să aştepte.

Potrivit unor informaţii vehiculate în spaţiul public, pe mai multe canale de media, statul român ar dori să valorifice maşinile ridicate de la poliţiştii anchetaţi în dosarul de corupţie de la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Suceava. 

Decizia ar fi fost adoptată, deşi instanţa de judecată nu s-a pronunţat definitiv cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia celor vizaţi de anchetă.

Este vorba despre şase autoturisme care ar costa în total 260.000 de euro. Cea mai ieftină ar valora 12.000 de euro, iar cea mai costisitoate, 67.000 de euro.

Contactat de reporterul „Adevărul”, avocatul Bogdan Voronca a explicat că informaţia lansată în spaţiul public este eronată.

„Autoturismele nu pot fi valorificate deocamdată. Pot fi valorificate doar în două situaţii: dacă există acordul expres al proprietarilor şi, pe de altă parte, dacă există o încuviinţare a instanţei de judecată, a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Or, noi în acest moment, nu avem nici acordul proprietarilor, nici o încuviinţare din partea Tribunalului Suceava. S-au avansat sume de la 20.000 de euro parcă, până la 60.000 de euro. Nu ştiu de unde au apărut aceste sume. Preţul se stabileşte în urma unor rapoarte de evaluare, care se comunică părţilor. Există o întreagă procedură, care trebuie parcursă pentru valorificarea bunurilor. Această procedură nu s-a realizat încă, pentru că, aşa cum am spus, nu există aacordul proprietarilor şi nici încuviinţarea instanţei”, a declarat avocatul.

În momentul de faţă, cele şase autoturisme se află în grija Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Bogdan Voronca este avocatul fostului şef de la Permise şi Înmatriculări Auto Suceava, Radu Obreja, cel despre care procurorii DNA spun că ar fi fost capul reţelei care s-a specializat în fraudarea contra cost a examenelor pentru permis.

Întrebat ce reacţie a avut Radu Obreja când a aflat că statul ar vrea să-i vândă bunurile, avocatul spus: „Nu a avut nicio reacţie. Nu are niciun autoturism sechestrat. Ce s-a sechestrat de la dumnealui este un autoturism care urma să fie achiziţionat, se afla în probe. Pe de altă parte, mai discutăm despre un autoturism care aparţine familiei, soţiei dumnealui. Este un autoturism pentru care s-a făcut dovada provenienţei sumelor de bani. Sunt obţinute în mod licit. Deocamdată nu am avut câştig de cauză nici în faţa procurorului, nici odată cu contestarea măsurii asiguratorii. Pe parcursul procesului penal, soluţia se poate schimba. Organele de urmărire penală sunt obligate să verifice periodic dacă mai subzistă temeiul pentru care s-a instituit sechestru asigurator”, a mai spus avocatul.

Procurorii DNA Suceava susţin că au destructurat o reţea specializată în fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere, contra unor sume cuprinse între 200 şi 6.000 de euro. Din reţea ar fi făcut parte mai mulţi examinatori auto de la serviciul de Permise şi Înmatriculări Suceava. În noiembrie 2020, când a demarat ancheta, respectivii au fost arestaţi preventiv, ulterior eliberaţi şi plasaţi sub control judiciar. În timpul anchetei au fost confiscate numeroase bunuri de la inculpaţi precum şi uriaşe sume de bani.

Procurorii susţin că cel mai bogat dintre cei vizaţi de anchetă ar fi Radu Obreja, care avea o avere de aproximativ două milioane de euro, ascunsă pe numele unor prieteni.

Vă mai recomandăm şi:

„Reţeta salvatoare” găsită de o infractoare română din Italia. Cum a reuşit să scape nouă ani la rând de închisoare

Poliţistă română, în centrul unui mare scandal în Regatul Unit. Motivul pentru care a ajuns să fie acuzată de rasism

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite