Încă un director refuză să conducă DSP în judeţul unde a fost cel mai mare focar de COVID-19: „Am probleme de sănătate“

Încă
un director refuză să conducă DSP în judeţul unde a fost cel mai mare focar de COVID-19: „Am probleme de sănătate“

Sediul DSP Suceava. FOTO: monitorulsv.ro

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a rămas fără director executiv, după ce ieşeanca Manuela Trifan a fost demisă de Ministerul Sănătăţii. Directorul DSP Vrancea, detaşat la  Suceava, a demisionat. Ulterior, atribuţiile de director executiv i-au fost delegate Firuţei Bosancu, care este director economic al DSP Suceava, dar şi ea refuză funcţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joi după-amiază, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin prin care a delegat atribuţiile de director executiv al DSP Suceava economistei Firuţa Bosancu, care este director economic al instituţiei de 20 de ani.

Pentru că legea nu-i dă voie să refuze, economista a preluat atribuţiile pentru o scurtă perioadă de timp, însă a trimis o adresă la Ministerul Sănătăţii în care a explicat că nu vrea să fie director executiv al instituţiei.

Pe de o parte, Firuţa Bosancu are probleme de sănătate şi a amânat investigaţiile medicale din cauza pandemiei de COVID-19. Pe de altă parte, economista crede că instituţia sanitară ar trebui să fie condusă de un medic, mai ales că judeţul a înregistrat cele mai multe cazuri de infectare cu SARS CoV-2 din ţară.

Dacă ar accepta postul, Firuţa Bosancu n-ar avea cu cine să se consulte pe partea medicală pentru că DSP Suceava n-are şef la departamentul de sănătate publică şi la compartimentele de evaluare factori de risc din mediul de viaţă şi muncă respectiv supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile.

În scurta perioadă pe care o va petrece funcţia de director executiv, Firuţa Bosancu trebuie să semneze plăţile către agenţii economici care au pus la dispoziţia statului unităţile de cazare pentru persoanele carantinate în perioada martie -mai şi salariile colegilor săi. Legislaţia economico-financiară prevede că ordonatorul de credite trebuie să semneze documentele respective, în cazul de faţă directorul executiv al DSP.

Firuţa Bosancu nu este singura care a refuzat să preia atribuţiile de director executiv la DSP Suceava. Stomatologul Cătălin Graur a demisionat din funcţia de director al DSP Vrancea, după ce a fost detaşat la Suceava.

Funcţia de director executiv al DSP Suceava a rămas vacantă după ce ieşeanca Manulea Trifan a fost demisă de Ministerul Sănătăţii. Decizia a fost luată ca urmare a unor declaraţii făcute de medicul Trifan pe subiectul raportărilor pe care le-a făcut DSP Suceava la începutul pandemiei. Ieşeanca a spus că este posibil ca instituţia sanitară să fi raportat numărul de teste făcute, şi nu cel al persoanelor infectate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: