Turismul pentru vaccinare, noul sport naţional. Românii străbat ţara ca să primească o doză de ser anti Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii se programează şi în localităţi situate la sute de kilometri distanţă FOTO: Adevărul
Românii se programează şi în localităţi situate la sute de kilometri distanţă FOTO: Adevărul

Mii de români străbat zeci şi chiar sute de kilometri pentru a se vaccina anti-COVID-19, ceea ce la început părea doar o glumă pe reţelele de socializare, turismul în scop de vaccinare, transformându-se în fapt.

De la deschiderea, luni, 15 martie 2021, a platformei pentru programarea la vaccinare şi pentru persoanele din rândul populaţiei generale, în aproximativ 24 ore au fost puse pe lista de aşteptare aproape 500.000 români. 

Sunt oameni care nu au găsit un loc liber în centrele deja deschise, cât mai aproape de casă, şi care sunt dispuşi să aştepte. 

Alţii însă, bucuroşi că încă au mai reperat locuri disponibile, fac drumuri şi de sute de kilometri, în cele mai apropiate localităţi în care vaccinul este încă disponibil. 

În peste jumătate din judeţele ţării locurile s-au epuizat însă cu totul, chiar şi locurile pentru vaccinul Astra Zeneca, ocolit în ultimele săptămâni din cauza reacţiilor adverse de care oamenii au tot auzit povestindu-se. 

În acele puţine judeţe în care încă mai sunt mii de locuri disponibile, iar în altele doar sute, tot vaccinul produs de Oxford-Astra Zeneca este cu precădere disponibil. 

O situaţie prezentată aproape în timp real a acestor locuri disponibile o puteţi găsi AICI, aplicaţia dezvoltată la Sibiu prelucrând date oficiale de pe platforma Ro-Vaccinare.

„Pentru Astra Zeneca nu prea mai poţi să-i convingi“

Încă din etapele anterioare, cei care au fost eligibili pentru vaccinare şi nu au prins loc în centrul arondat au optat pentru centre din alte localităţi ale judeţului de domiciliu sau din judeţele vecine. S-a trecut însă acum la un „turism“ şi mai pronunţat, românii fiind dispuşi să traverseze şi jumătate de ţară pentru prima doză şi, ulterior, pentru rapel, dacă nu identifică o altă soluţie.

„N-aţi auzit de staţiunea Dolhasca? Trebuie să fi auzit, măcar de la Arşinel“, glumesc românii pe Facebook. Astfel de glume erau valabile în orele în care locurile disponibile la Dolhasca nu se ocupaseră. Între timp, chiar dacă în judeţul Suceava, marţi, înainte de prânz, erau peste 4.000 locuri disponibile (cu ser de la Moderna şi Astra Zeneca), la Dolhasca locurile se epuizaseră, ba chiar se adunaseră şi persoane pe lista de aşteptare.

Un alt judeţ în care vă puteţi încă programa o vizită (şi) cu scopul administrării de vaccin este Botoşani, unde tot astăzi, marţi, 16 martie 2021, sunt disponibile peste 2.000 locuri, cu ser de la Astra Zeneca şi Moderna. 

Timişul este un alt judeţ în care de asemenea găsiţi locuri disponibile, tot peste 2.000 astăzi, în jurul prânzului, însă doar cu ser de la Astra Zeneca.

„Cunosc persoane care n-au găsit în Bucureşti şi vin şi se vaccinează la Slatina“, spune un medic de familie din reşedinţa judeţului Olt. 

Respectivele persoane s-au mişcat foarte repede, au „vânat“, practic, momentul în care s-a deschis platforma şi s-au programat pe locurile libere. Au reuşit ceea ce medicii de familie nu au reuşit decât pentru puţini dintre pacienţii lor. 

„Eu am avut 300 pacienţi care mi-au spus că vor să se vaccineze (n. red. – eligibili încă din etapele anterioare) şi n-am reuşit să programez decât vreo 40-50. Eligibili în etapa a II-a erau însă aproximativ 800, însă nu pe toţi îi poţi convinge. Pentru Astra Zeneca cu atât mai puţin mai poţi să-i convingi“, a mai spus medicul de familie slătinean.

Te înscrii pe lista de aşteptare, dar nu ştii când ai putea primi prima doză

Platforma în care puteţi căuta locurile libere în fiecare judeţ, dezvoltată la Sibiu, are avantajul că oferă date şi despre vaccinul folosit într-un anume centru. Cu aceste informaţii obţinute, ulterior vă puteţi programa în platforma Ro-vaccinare, fie direct pentru prima doză, dacă sunt locuri libere, fie pe lista de aşteptare. 

Nimeni nu vă poate spune însă peste câte zile veţi obţine şi un loc în respectivul centru dacă sunteţi pe lista de aşteptare, cert fiind faptul că în momentul alocării de noi locuri veţi fi înştiinţat printr-un mesaj pe telefon, urmând să confirmaţi programarea. 

Aşteptarea va fi mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de mai mulţi factori. Pe de o parte ţine de ritmul alocării vaccinurilor în fiecare judeţ, iar pe de alta de calitatea persoanelor înscrise pe lista de aşteptare (vor fi programaţi cu prioritate pacienţii eligibili în primele etape, respectiv bolnavii cu boli cornice, vârstnicii, lucrătorii din domeniile esenţiale, urmaţi de persoanele din ultima etapă – populaţia generală).

În judeţul Olt, de la debutul campaniei de vaccinare şi până în prezent au fost repartizate aproape 40.000 doze de vaccin (39.391), 34.229 fiind administrate până la 15 martie 2021. Cele mai multe doze administrate, peste 28.000, au fost din produsul companiei Pfizer, urmate de peste 3.800 de la Astra Zeneca şi peste 2.300 de la Moderna. 

În judeţul Olt nu mai locuri disponibile, pe lista de aşteptare fiind deja înscrise peste 5.000 persoane.

Vă recomandăm şi: 

Vânătoarea de locuri pentru vaccinare. Medic: „Pe la 14.00 - nimic, la ora 19.00 erau 1.000, două ore mai târziu, nimic“

Start la etapa 3 de vaccinare. Platforma de programare, greu de accesat. În ce judeţe mai sunt locuri libere

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite