Porcii de Crăciun sunt scumpi, greu de procurat şi aproape imposibil de transportat legal. „E un risc şi pentru noi şi pentru cumpărător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta porcină africană a crescut preţurile considerabil la porcii care încă mai pot fi cumpăraţi din gospodăriile populaţiei. Restricţiile impuse de normele veterinare fac însă aproape imposibil transportul legal al cărnii, dar şi al animalelor vii.

Crescătorii de porci vor avea un an bun, preţurile la carne „în viu“ crescând până la 12 lei/kg, preţ la care multe supermarket-uri au în ofertă carnea de porc „în carcasă“. Cu toate acestea, clienţii nu lipsesc, ba mai mult, au dat avans încă din noiembrie, pentru că „e mai scump, dar are alt gust“.

Fermierul Traian Gârtan, din judeţul Olt, spune că s-a ajuns la astfel de preţuri, cu 20% mai mari decât anul trecut, pentru că efectivele de porci au scăzut la jumătate faţă de anii trecuţi. „Pesta ne-a adus în situaţia asta. Oamenii nu mai cresc, târgurile s-au înschis, e un risc şi pentru noi, dar şi pentru cumpărător“, spune fermierul.

Porcii de peste 200 kilograme se vând cu 8-10 lei/kg, cei până la 150 kilograme, cu 11-12 lei/kg, „pentru că raportul carne-grăsime e mai bun“, mai spune fermierul, completând: „Şi mangaliţa are acelaşi preţ, 12 lei/kg, în viu, pentru că nu multă lume vrea grăsime, iar această rasă are multă untură, cine îl cumpără, îl cumpără şi pentru asta“.

Cum faci tranzacţia legal

Dacă vrei ca lucrurile să decurgă legal, se complică situaţia. Care este procedura a explicat un reprezentant al DSVSA, contactat telefonic de „un cumpărător care vrea să ştie cum poate cumpăra cu acte în regulă“. În teorie, nu poţi cumpăra porc sau carne de porc din localităţile aflate în zona de protecţie (de 3 kilometri în jurul unui focar de pestă porcină africană) sau de supraveghere (10 kilometri), iar târgurile din judeţele cu focare de pestă sunt închise.

Dacă, în schimb, cumperi dintr-o localitate fără restricţii, va trebui să mergi cu un autovehicul autorizat sanitar-veterinar pentru transportul animalelor. Proprietarul porcului se va adresa medicului veterinar din circumscripţie, care după examinarea animalului emite un bon de mişcare. Odată ajuns cu porcul acasă, noul proprietar se va adresa, la rândul lui, medicului veterinar de circumscripţie din localitatea de domiciliu, pentru a înregistra intrarea animalului în exploataţie şi, ulterior, sacrificarea acestuia.

Greu de precizat ce faci dacă porcul pe care l-ai cumpărat este tăiat chiar în gospodăria vânzătorului care, cel mai probabil, nu este autorizat sanitar-veterinar pentru sacrificare şi comercializarea cărnii. Dacă eşti surprins de un control în trafic, te rogi să scapi cu explicaţia „a tăiat un prieten şi mi-a dat şi mie“. „Nu se fac documente, ăsta-i adevărul“, mai spune fermierul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite