Ponturi pentru a „prinde“ trandafirii în grădină. Când îi plantăm şi în ce locuri

Ponturi pentru a „prinde“ trandafirii în grădină. Când îi plantăm şi în ce locuri

Trandafirii îi putem avea şi fără o investiţie foarte mare, dacă apelăm la prietenii care deja au în grădină FOTo: arhiva

Cine îşi doreşte o grădină plină de trandafiri, o poate avea cu un efort nu foarte mare şi fără să investească în butaşi aduşi de peste mări şi ţări. Când şi cum se plantează trandafirii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zilele geroase au trecut, începe munca în grădină. Cât încă nu cresc foarte tare temperaturile, mai putem să plantăm în grădină trandafiri. Iubitorii acestei flori deosebite spun că perioada cea mai potrivită pentru a „prinde“ trandafirii în grădină este sfârşitul verii-începutul toamnei, chiar dacă temperaturile sunt încă foarte mari. Această operaţiune se poate face, însă, şi primăvara, dar până la pornirea în vegetaţie a plantelor.

Cum alegem butaşii

Dacă veţi comanda butaşii diverselor firme specializate costul ar putea să fie destul de mare. Dacă, în schimb, aveţi prieteni care au în grădină trandafirii pe care vi-i doriţi, le puteţi cere permisiunea să alegeţi din grădina lor butaşii. Acest lucru îl mai puteţi face acum dacă trandafirii nu au fost tăiaţi încă de toamna.

Alegeţi tijele (cu tot cu floarea scuturată) viabile, astfel încât acestea să aibă 5-6 ochiuri. Faceţi gropi nu prea adânci, pe fundul cărora puneţi un strat de nisip şi puţină apă, dacă pământul nu are umiditate. Tulpinile vor fi îngropate până la primul ochi, acesta rămânând afară.

Foate important, după ce am încheiat această operaţiune, este să ferim noua plantă de variaţiile foarte mari de temperatură. Cel mai la îndemână ar putea fi să vă folosiţi de pet-uri de unică folosinţă, de 2-2,5 l, pe care le tăiaţi, folosind partea cu capac. Cu aceste jumătăţi de pet-uri veţi proteja butaşii încă o vreme, până când temperaturile încep să crească şi să fie constant pozitive şi pe timpul nopţii. Dacă este nevoie de apă, la câteva zile aceştia pot fi udaţi, nu foarte abundent.Are o foarte mare importanţă şi locul ales, trandafirii fiind iubitori de lumină şi căldură.

„Mai întâi vom renunţa, după câteva săptămâni, la capacul acestui pet, lăsând planta să „respire“, iar când temperaturile mai cresc, îl vom îndepărta cu totul. Dacă întârziem această operaţiune, este posibil ca pe timpul zilei să se dezvolte o temperatură foarte mare, iar planta să se „ardă“. În aprilie, cel mai târziu în mai, ar trebui să putem face acest lucru“, a explicat Ioana Chiriţă, o iubitoare de trandafiri care a reuşit să obţină o grădină superbă, fără costuri prea mari.

CITIŢI ŞI: Când trebuie plantaţi pomii în livadă. Cea mai mare greşeală pe care o fac amatorii, în opinia specialiştilor în horticultură

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: