Cum ştii că ai cumpărat miel şi nu câine, când faci achiziţia din locuri nesigure. Care sunt riscurile în cazul consumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul este, în această perioadă, un aspect de care consumatorii ţin cont când aleg ce pun pe masa de Paşte, însă medicii recomandă să cumpărăm doar din locuri sigure, riscurile de îmbolnăvire fiind în caz contrar enorme.

Cum centrele de sacrificare a ovinelor sunt mai puţine decât în anii trecuţi, pesta porcină fiind explicaţia oficială, consumatorii au ajuns să-şi procure carnea din surse de tot felul. Producătorii nu au nici aceştia posibilitatea să ajungă în centrele specializate, astfel că tranzacţiile se fac, adesea, între clienţi şi intermediari, printre ultimii şi persoane dubioase, care pot vinde orice altceva decât miel. 

Medicul din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, Iuliana Băcănaru, a explicat cum deosebim mielul de câine, pentru că, din dorinţa de câştig, deşi greu de crezut, sunt persoane capabile să facă şi astfel de acte de comerţ, dar şi care sunt pericolele la care ne supunem cumpărând carnea neverificată sanitar-veterinar.

„Masa musculară la câine este mult mai deasă, la miel este un pic mai perselată cu grăsime. Coada de la câine este mai lungă, la miel este mai lată, coccisul, practic acele vertebre care formează coada, sunt mai late decât  cele de la câine. La miel, dacă aveţi posibilitatea să verificaţi asta, n-o să vedeţi niciodată acei canini, care sunt foarte dezvoltaţi la câine“, a explicat medicul Băcănaru.

Cât despre riscul de a consuma carne de câine, şi nu de miel cum ne dorim, acesta poate fi de la a contracta diverse boli parazitare, până la rabie, o boală mortală. „Este rabia, care este o boală transmisibilă la om, nu avem de unde să ştim dacă câinele respectiv nu cumva a murit de această boală. Mielul este ierbivor, câinele este carnivor şi consumă tot felul de alte produse decât iarbă. Pot să fie parazitaţi“, a mai spus medicul. Există, de asemenea, riscul de toxiinfecţii alimentare, generat de condiţiile de sacrificare sau de personalul care face aceste operaţiuni şi care poate să transmită, la rândul lui, diverse boli, din acest motiv medicii recomandă achiziţionarea produselor din zone verificate.

„Noi (n.r.  personalul din centrele autorizate de sacrificare) facem şi examen al organelor interne,  putem să găsim fascioloză (infestarea cu helminţii gălbeaza ficatului), echinicocoză (n.r. – o boală parazitară transmisă mai des de la câini la om, care dă simptome de afectare a ficatului şi a altor organe interne), hidrocelioză (n.r. – o altă boală determinată de paraziţi şi care poate evolua asimptomatic), sunt nişte boli care se transmit de la miel către om. Sunt anumite boli care ne pot afecta, de asta se şi taie sub supravegherea noastră“, a întărit medicul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite