Cât de mare este riscul să fii infectat cu virusul hepatitic B sau C. „Dacă răspunsul este DA, fă-ţi un test!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afli dacă eşti infectat cu virusul hepatitic B sau C fie printr-un test rapid, fie prin analize de laborator FOTO: Pixabay
Afli dacă eşti infectat cu virusul hepatitic B sau C fie printr-un test rapid, fie prin analize de laborator FOTO: Pixabay

Medicii vorbesc despre o pandemie de hepatite cu virus B şi C cu care România se confruntă. Vestea bună este că pentru aceste boli există tratament eficient, vestea rea, în schimb, este aceea că nedescoperite la timp, hepatitele se pot transforma chiar în ciroză sau cancer.

Există foarte multe împrejurări cu potenţial infectant în care fiecare dintre noi ne-am aflat la un moment dat.

Prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar în cadrul Institutului Clinic Fundeni şi managerul proiectului LIVERO 2 SUD prin intermediul căruia zeci de mii de persoane din sudul ţării au şansa de a fi testate gratuit, la medicul de familie, pentru depistarea infecţiilor cu virusurile heptitice B şi C, a vorbit, cu ocazia lansării proiectului în judeţul Olt, despre acest risc.

„Aceste forme de hepatite se iau nu prin mâinile murdare, ci prin contactul sângelui unui individ cu sângele sau secreţiile unui individ infectat. Lucrul ăsta se produce în comunităţi în care împart spaţii, obiecte de igienă personală, spaţii mici împreună, folosesc aceeaşi lamă de ras, aceeaşi forfecuţă de unghii, folosesc ustensile tăietoare care pot aduce în contact sângele unui pacient infectat cu sângele unei persoane sănătoase. 

Apoi, mai sunt toate persoanele care înainte de 1990-1995 au primit transfuzii de sânge, au făcut repetate intervenţii chirurgicale, inclusiv de minimă chirurgie, au fost expuşi la traumatisme care i-au adus în servicii de urgenţe, persoane care merg frecvent în saloane de cosmetică, de manichiură, de pedichiură, persoane care-şi aplică felurite tatuaje, piersing-uri în condiţii din acestea nestandardizate. Nu mai vorbesc de persoanele  care fac boală cronică renală şi sunt în serviciul de dializă, de cei care şi-au injectat, chiar dacă nu-şi mai injectează în mod curent, droguri intravenos... “, a explicat medicul.

„Oamenii de rând cred că această boală nu-i afectează pe ei, fie că e vorba de COVID, fie că e vorba de alte afecţiuni, fie că e vorba despre hepatite“, a remarcat şi Liana Velica, coordonator proiecte ARAS (Asociaţia Română Anti-SIDA). Asociaţia pe care o reprezintă, şi care în prezent este implicată, în parteneriat cu medici de familie şi cu renumite clinici din ţară, în acest proiect amplu de screening, stadializare şi tratare a hepatitelor virale, lucrează de aproximativ 30 de ani cu persoane aflate în situaţii de vulnerabilitate. Aceste persoane sunt cel mai greu de convins că sănătatea este importantă şi că mersul la medic este esenţial atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei cu care interacţionează îndeaproape.

Câteva întrebări care ar trebui să te trimită la testare

Când vine vorba de infecţia cu virusurile hepatitice B şi C, riscul este mai prezent decât credem, pentru fiecare dintre noi. Iată şi un test simplu pe care îl putem aplica pentru a evalua riscul.

„Am văzut pe un afiş franţuzesc, legat de infecţia cu HIV, dar este perfect valabil şi în cazul hepatitelor, un mic chestionar: «Ai făcut intervenţii medicale înainte de 1990? Ai fost în situaţia de a te înţepa cu obiecte cu care înainte se înţepase şi altcineva? Ai folosit droguri pe care ţi le-ai injectat? Ai avut relaţii sexuale cu parteneri multipli, mai multe 1-2? Ai avut relaţii sexuale cu cineva care ar răspunde cu DA la oricare dintre întrebările de mai sus? Dacă răspunsul la una dintre întrebări este DA, fă-ţi un test!».
Ce înseamnă asta? Înseamnă că, până la urmă, orice persoană ar putea să fie expusă infectării cu hepatită, cu HIV şi cu alte boli care se transmit sexual sau prin sânge“, a concluzionat Liana Velica.

Hepatitele determinate de infecţia cu virusurile B şi C sunt boli care evoluează tăcut, fără simptome, din acest motiv în România, în lipsa unor programe de screening în trecut, au fost depistate în procente mari în stadii avansate, uneori când deja s-au transformat în ciroze sau cancere. 

Medicii recomandă ca în setul de analize periodice să solicitaţi şi testul pentru depistarea acestor infecţii. În cazul unui răspuns liniştitor, cel mai sigur ar fi să luaţi în calcul vaccinarea care să vă apere de virusul hepatitic B, care este posibilă şi în cazul adulţilor (cu un sfert de secol în urmă România a introdus acest vaccin în calendarul naţional de vaccinare, acesta administrându-se nou-născuţilor). 

O îngrijorare şi mai mare este la această dată hepatita B/D, o formă care presupune o dublă infectare, cu virusul B şi cu virusul D, care evoluează mult mai rapid şi pentru care, din păcate, România nu are încă disponibil arsenalul terapeutic deja folosit în alte ţări. Hepatita D (determinată de agentul delta), în schimb, nu poate fi dezvoltată în absenţa infecţiei cu virus B.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum poţi afla gratuit dacă suferi de boala tăcută care te poate doborî. „România a fost întotdeauna „lider“ în Europa“

Ce analize pentru ficat se plătesc şi care sunt gratuite

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite