Cum poţi afla gratuit dacă suferi de boala tăcută care te poate doborî. „România a fost întotdeauna „lider“ în Europa“

0
0
Campania de testare gratuită a fost lansată şi în Olt FOTO: Livero 2 Sud
Campania de testare gratuită a fost lansată şi în Olt FOTO: Livero 2 Sud

O boală care se instalează silenţios şi care, nedescoperită la timp, evoluează spre ciroză, poate fi pusă în evidenţă printr-un test extrem de simplu, accesibil de acum la medicul de familie. 32 cabinete sunt disponibile în judeţul Olt.

În lume există 325 milioane de persoane infectate cu virusurile hepatitice B şi C, aceste virusuri cauzând peste un million de decese. Ciroza, complicaţiile acesteia şi cancerele hepatice afectează de nouă ori mai multe persoane decât HIV-SIDA, a atras atenţia prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni. 

Avertismentul a fost făcut cu ocazia lansării, şi în judeţul Olt, a campaniei de testare pentru depistarea hepatitelor, o componentă importantă a unui program vast de screening şi tratament. Evenimentul a avut loc miercuri, 19 ianuarie 2022, în sala Europa a Consiliului Judeţean Olt.

„Hepatitele virale sunt cu adevărat o pandemie, dar o pandemie silenţioasă, nu atât de zgomotoasă cum v-a obşinuit COVID-ul. E o boală care nu doare, e o boală care nu striga, nu dă semne, de aceea foarte mulţi pacienţi ajung la medic cu ciroză hepatică, complicaţiile acesteia, nevoia de transplant hepatic sau carcinom hepatic“, a spus prof. dr. Liana Gheorghe, managerul proiectului.

32 medici de familie implicaţi în programul de screening

Judeţul Olt este al patrulea în care se va derula campania de testare prin cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect. Cât de important este acest demers este evident luând în calcul locul pe care România îl ocupă pe harta hepatitelor. 

„Trebuie să recunoaştem că România a fost întotdeauna lider în Europa în ceea ce priveşte prevalenţa hepatitelor virale şi se află în continuare pe locul 1 cu cancerele hepatice“, a subliniat prof. dr. Liliana Gheorghe. 

36 de români din 100.000 mor din cauza cirozei, iar cifrele negre nu se opresc aici. Din acest motiv România s-a angajat să elimine virusurile hepatitice B şi C până în 2030, însă demersul, au recunoscut specialiştii prezenţi la eveniment, nu va putea fi dus la bun sfârşit în acest termen. Este important, în schimb, ca termenul realist să fie 2035 şi nu 2050, acesta putând fi atins şi prin intermediul programelor demarate în august 2021.

“Majoritatea persoanelor infectate nu sunt cunoscute şi, ca urmare, nu sunt diagnosticate şi tratate, răspândind infecţia şi ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. Recunoscând importanţa acestei probleme în România, Comisia Europeană a decis finanţarea unui amplu program de screening, identificare şi acces la servicii medicale adecvate şi de înaltă calitate pentru persoanele cu afecţiuni hepatice rezultate infectării cu virusurile hepatitice B şi C, program adresat în special categoriilor vulnerabile şi persoanelor din mediul rural, cu acces limitat la serviciile medicale curente.

Dinamizarea bătăliei cu hepatitele virale în România a debutat cu paşi uriaşi în vara anului 2021 prin intermediul Programelor regionale de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B/D şi C - LIVE(RO)2 SUD şi LIVE(RO) 2 EST- susţinute din fonduri europene, ce vor acoperi până la finalul anului 2023 două treimi din suprafaţa României, aducând la lumină pacienţii necunoscuţi cu infecţii virale hepatitice şi integrându-i în cascada de îngrijiri specifice: diagnostic-tratament-vindecare. Consider că anul 2022 reprezintă un an decisiv, în care România îşi poate dovedi performanţa şi poate intra în plutonul ţărilor aliniate strategiei OMS, de eliminare a hepatitelor virale ca ameninţare pentru sănătatea publică până în 2030”, a mai spus dr. Gheorghe.

„Pilonii“ programului vor fi medicii de familie cooptaţi, care vor identifica şi testa în cabinetele lor persoanele considerate la risc, ulterior acestea primind tratament în centrele partenere. Testul este unul simplu, uşor de realizat şi care nu produce disconfort pacientului, recoltarea probei de sânge, din sângele capilar, fiind similară celei pentru testarea nivelului glicemiei. Atât testarea, cât şi tratamentul ulterior şi monitorizarea pacienţilor depistaţi sunt însă gratuite.

Care sunt categoriile vulnerabile

Peste 120.000 persoane urmează să fie testate în cadrul proiectului, în 11 judeţe. Minimum 60%, conform cerinţelor impuise de Comisia Europeană, trebuie să fie persoane din categoriile vulnerabile, respectiv:

- persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenţie media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, şomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat);

- persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură;

- persoane din mediul rural,;

- persoane care nu au documente de identitate;

- persoane din sau care au fost anterior în centre de plasament;

- persoane care au părăsit sistemul de protecţie a copilului;

- persoane fără adăpost,;

- persoane de etnie romă;

- persoane cu dizabilităţi, inclusiv persoane invalide şi cu nevoi complexe, persoane care au copii cu dizabilităţi;

- persoane din familii monoparentale;

- persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri şi alte substanţe toxice;

- persoane victime ale violenţei domestice, persoane victime ale traficului de fiinţe umane.

„În primele cinci luni ale programului de screening, în judeţele Argeş şi Dolj au fost testate aproape 28.000 de persoane şi au fost depistaţi 645 de pacienţi infectaţi cu virusul B sau C. Dintre aceştia, 329 au beneficiat deja de servicii de stadializare într-unul dintre cele trei Centre de Prevenţie înfiinţate în cadrul proiectului. Aceşti pacienţi au beneficiat gratuit de efectuarea analizelor pentru stabilirea viremiei, de evaluarea gradului de fibroză prin investigaţii fibroscan şi tehnici performante de ecografie.  Încă o noutate pe care acest program de testare o introduce în România este stocarea tuturor datelor într-o aplicaţie electronică dedicată, gestionată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) – Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului (SEES), iar analiza acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale. 

Programul de screening este completat de decizia autorităţilor de a asigura accesul imediat al pacienţilor depistaţi la tratamente antivirale eficiente, cu rate de vindecare/control de 95-100%, răspunzând chemării «România fără hepatite»“, a transmis Marinela Debu, specialist comunicare în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD si presedinte APAH-RO, asociaţie parteneră.

Lista medicilor de familie la care vă puteţi testa în Olt

Un test pentru depistarea hepatitei B sau C ar trebui să ne facem fiecare dintre noi, cum la fel de necesar, odată ce am aflat că nu suferim de această boală, ar fi să ne vaccinăm împotriva acestui virus, au susţinut medicii prezenţi la eveniment.

În judeţul Olt sunt 32 cabinete ale medicilor de familie afiliate, accesul în aceste cabinete fiind permis şi pacienţilor care nu sunt în lista acestor medici.

Iată care sunt medicii care s-au angajat, în Olt, să testeze gratuit în cadrul programului de screening:

1 Olt SLATINA CABINET MEDICAL DR UNGUREANU MIHAI SRL
2 Olt Visina CMI DR CIOBANU VIOREL
3 Olt SLATINA CM DR CIOLCA ANGELA SRL
4 Olt COM SCHITU, SAT MOSTENI
CMI DR CRISTACHE VASILICA
5 Olt Brastavatu CM DR SPRICENATU CRENGUTA CATALINA SRL
6 Olt Ipotesti DASIMED CLINIC CONSULT SRL
7 Olt Potcoava CABINET MEDICAL DE MEDICINA DE FAMILIE DR SECU VALERIA SRL
8 Olt Dobroteasa CMI DR NEGRU CONSTANTINA
9 Olt Verguleasa CMI DR ARGESANU MARIA
10 Olt Valea Mare CMI DR POPA CATALINA
11 Olt Valea Mare CMI DR POPESCU ELENA
12 Olt Slătioara C.M.I. BUZĂRNESCU CĂTĂLINA
13 Olt Grojdibodu C.M.I DR. CRISTEA COSTEL
14 Olt Balş C.M.I. DR. NICOLAESCU MARIANA
15 Olt Balş C.M.I. POPA MAGDA
16 Olt BUCINISU CMI.DR.MIHAILESCU VALENTINA
17 Olt Schitu CMI TRASNEA ELENA MARIANA
18 Olt Falcoiu CABMEDSTEL SERB SRL
19 Olt CORABIA CMI DR BALAN ILEANA
20 Olt Babiciu CMI DR GOANTA DOINA
21 Olt GOSTAVATU CMI DR PIRVULESCU ELENA
22 Olt Sarbii-Magura CMI DR PETRE DANIEL
23 Olt Garcov CMI DR MALAGEANU CATALINA ALEXANDRINA
24 Olt SLATINA S.C. SANAVIT SRL
25 Olt Vulturesti CMI DR DIACONESCU GABRIELA SIBINA
26 Olt Bobicesti CMI DR DIACONESCU NICOLITA
27 Olt Falcoiu CMI DR POPESCU IRINA MANUELA
28 Olt Caracal CMI DR POPA JENI MARINELA
29 Olt Rusanesti CMI DR PATRU MARIUS
30 Olt Cilieni CMI DR PATRU ADINA ELENA
31 Olt SLATINA CABINET MEDICAL DR BOBOCEA SRL
32 Olt SLATINA SC CABINET MEDICAL DR BARBULESCU DANA LIVIA SRL

Vă recomandăm să citiţi şi:

Apel disperat către Guvern. Pacienţii cu hepatita C nu au acces la tratament antiviral de 5 luni. Medic: „Mulţi pacienţi sunt depistaţi în stadii avansate”

Infecţiile cu HIV şi hepatitele virale explodează la Bucureşti. Consumatorii de droguri injectabile nu mai primesc seringi gratuite

Mai multe - Slatina

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite