Zerul, lichidul-minune pentru un corp perfect. De ce este restul rămas de la brânză de mare folos în curele de slăbire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zerul este un lichid care rămâne în urma preparării brânzeturilor. Are o culoare galbenă, este tulbure şi are un gust acru, dar este şi foarte sănătos, având multe vitamine, potasiu, calciu şi iod. Conţine substanţe hrănitoare şi poate fi asimilat cu laptele, cu excepţia faptului că are mai puţine grăsimi.

Nu doar persoanele care vor să slăbească trebuie să ştie cât de sănătos este zerul din lapte de vacă sau lapte de capră, ci şi acelea care nu au un ten perfect sau se înroşesc repede. Mai mult, beneficiile lui sunt cunoscute de pe vremea străbunicilor care foloseau acest preparat aproape zilnic, fie mâncăruri sau simplu la mic dejun.

Poate nu mulţi ştiu însă să facă diferenţa dintre un iaurt şi un zer consistent care mai este cunoscut sub denumirea de "lapte bătut".  Probabil străbunicii noştri au ştiut ceea ce medici sau nutriţioniştii subliniază azi, că zerul conţine aminoacizi şi o cantitate mare de proteine, fiind indicat să se consume pentru a avea energie, chiar şi dacă este consumat la mic dejun, pe stomacul gol.

"Zerul este indicat mai ales în cazul persoanelor care fac efort fizic susţinut deoarece conţine substanţe hrănitoare, este uşor la stomac şi poate fi consumat şi de persoanele care suferă de diabet pentru că conţine mai puţine grăsimi decât laptele. Zerul stimulează imunitatea şi protejează împotriva demineralizării dentare, fiind recomandat şi viitoarelor mămici", explică medicul specialist medicină generală, Angela Turcu.  

Dieta cu zer

O dietă cu zer nu este foarte greu de ţinut, mai ales pentru cei care adoră gustul acrisşor al produsului obţinut în urma fabricării brânzeturilor, după ce substanţele lichide se scurg. Potrivit unui raport publicat în Jurnalul de Sport Ştiinţă şi Medicină, proteina din zer areconţine un nivel mare de cisteină, un aminoacid special care ajută la creşterea nivelului de glutation, care ajută sistemul imunitar prin combaterea bacteriilor şi virusurilor. De asemenea, zerul conţine leucină, care promovează pierderea de grăsime. De asemenea, pudrele din zer conţine anumite substanţe care dau senzaţia de saţietate, motiv pentru care se consumă mai puţine calorii. calitatea cea mai mare a zerul este că nu conţine multe calorii, astfel că poate fi uşor adaptat în orice tip de dietă. Important este ca zerul să fie de bună calitate, cel mai bun fiind cel produs acasă.  Zerul conţine aproximativ 48 de kilocalorii motiv pentru care este indicat şi copiilor care suferă de obezitate infantilă.  Zerul este de obicei foarte bine tolerat, însă persoanele cu contraindicaţii la lactoză trebuie să fie mai atenţi. Există de asemenea persoane care sunt alergice la zer. 

O sugestie de dietă este următoarea: adăugaţi în fiecare zi câte 250 ml, deci în fiecare zi veţi bea mai mult zer, însă treptat.  În prima zi începeţi cu un litru, care se bea treptat pe parcursul zilei. În următoarele zile adăugaţi cantităţii de un litru câte 250 ml astfel ca în a cincea zi să beţi 2 litri. După care este nevoie să scădeţi câte 250 ml zilnic, până beţi din nou un litru. Această cură simplă se poate repeta după o lună. Dieta nu obligă să renunţarea la anumite alimente, însă trebuie să se acorde o atenţie deosebită la alimentaţie deoarece aceasta trebuie să fie  echilibrată din punct de vedere nutriţional. În timp se poate observa cum silueta se îmbunătăţeşte, musculatura se tonifiază şi devine mai fermă.

Zerul detoxifică organismul 

Datorită faptului că este bogat în acid orotic (vitamina B13), care contribuie la curăţarea vaselor de sânge şi la scăderea nivelului de cholesterol, zerul detoxifică organismal, protejează flora intestinală, îmbunătăţeşte digestia şi curaţă organismul de toxinele acumulate în timp. 

"Italienii au şi un proverb vechi care atestă beneficiile curative ale zerului: „Dacă toată lumea ar fi hrănită cu zer, doctorii ar da faliment. Cu toate acestea, persoanele cu probleme de rinichi sau ficat ar trebui să evite proteinele din zer, sau cel puţin să se consulte cu un nutriţionist înainte de a le consuma", explică medicul Angela Turcu.

 Vă mai recomandăm: 

Secrete de frumuseţe din India

Dieta cu lămâie – slăbeşte 5 kg în 2 săptămâni

Cum tai pofta de mâncare şi cum ţii apetitul sub control. Cele mai banale surse de proteine care ne satură rapid

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite