Criminalul de la Apa, care şi-a ucis părinţii şi bunica, a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Criminalul de la Apa, care şi-a ucis părinţii şi bunica, a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Răzvan Rentea a fost reţinut direct de la înmormântarea familiei pe care a ucis-o - foto: Adrian Caraba

Răzvan Rentea a refuzat să îşi recunoască faptele, în fiecare fază a procesului, afirmând că totul este o înscenare. Cu toate acestea a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru cele trei crime.

Ştiri pe aceeaşi temă

Răzvan Rentea, bărbatul acuzat că şi-a ucis părinţii şi bunica într-un mod brutal, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către judecătorii Tribunalului Satu Mare. Decizia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Bărbatul este obligat la plata sumei de 7.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Acesta nu şi-a recunoscut faptele şi afirmă că totul este o înscenare pentru ca el să ajungă după gratii. 

Crima s-a petrecut în luna noiembrie 2017, iar Răzvan Rentea a participat la toată ancheta, ridicând suspiciuni pentru anchetator datorită interesului său pentru detaliile anchetei. 

Procurorul şi-a motivat sentinţa pentru faptul că cele trei crime au fost cu premeditare şi de o violenţă extremă, precum şi faptul că acestea au avut loc împotriva membrilor familiei, care este circumstanţă agravantă şi din punct de vedere al Codului Penal.

Sora lui Răzvan Rentea a renunţat, la ultimul termen al procesului, la daunele morale pe care le-a cerut iniţial, afirmând că deşi este criminalul familiei „Este totuşi fratele meu”.

Pe perioada detenţiei Răzvan Rentea a anunţat că intră în greva foamei, în mod repetat, ca protest faţă de condiţiile de detenţie. Reprezentanţii penitenciarului au dezminţit aceste afirmaţii, declarând că Răzvan Rentea nu refuză mâncarea.

Filmul crimei

„În perioada 22-23.11.2017, inculpatul R. R. M. s-a aflat, potrivit propriilor declaraţii, la domiciliul părinţilor săi din com. Apa, jud. S- M, fără un scop anume. În seara de 23.11.2017 în jurul orei 18,00, fără a putea fi stabilit în mod cert motivul, inculpatul R. R. M., folosindu-se de un obiect contondent din bucătăria casei – un instrument de bătut carne cu două capete, i-a aplicat lovituri repetate în zona craniană, bunicii sale, A. V. F., cauzând decesul acesteia.
 
Potrivit raportului de autopsie medico-legală nr. 1626/III/312/19.01.2018, moartea numitei A. V. F. a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei şi dilacerării meningo-cerebrale consecutive unui traumatism cranio-cerebral acut deschis cu fractură de boltă şi bază craniană parieto-temporală dreaptă. În afara leziunilor cranio-cerebrale, la examenul intern al cadavrului s-a mai constatat un traumatism toracic acut închis cu fracturi costale multiple bilaterale, pe mai multe planuri, cele paravertebrale, scapulare, deplasate cu rupturi pleuro-pulmonare şi hemotorace consecutiv.
 
Concluzionăm că anterior loviturilor active repetate cu instrumentul de bucătărie în zona craniană care au condus la decesul victimei, inculpatul R. R. M. i-a aplicat bunicii sale, A. V. F. mai multe lovituri în zona toracică, cauzându-i acesteia fracturi costale multiple bilaterale.
După acest moment, inculpatul R. R. M. s-a poziţionat în holul de acces al casei, unde, de după perdea, l-a pândit pe tatăl său, numitul R. Ghe., care se afla în grajd ( o anexă în spatele curţii imobilului ) unde mulgea vaca.
 
Văzându-l pe tatăl său că intră în curtea imobilului, inculpatul R. R. M. s-a repezit asupra acestuia şi luându-l prin surprindere, i-a aplicat şi lui, cu acelaşi instrument de bucătărie, în zona capului, mai multe lovituri care au condus la decesul numitului R. Ghe.”, se arată în rechizitoriu procurorilor. 
 
După ce i-a ucis pe cei doi, Răzvan Rentea şi-a fixat următoarea victimă, pe mama sa, cea care trebuia să ajungă acasă de la muncă. El a mers să o ia din staţia de autobuz cu maşina tatălui său.
 
„La ora 19:14, după ce R. N. M. a coborât din mijlocul de transport care circulă pe ruta S- M – Apa, s-a urcat în autoturismul condus de fiul ei, inculpatul R. R. M., acesta conducând-o acasă, în curte. Înainte ca numita R. N. M. să urce pe treptele de la terasa casei, inculpatul R. R., folosindu-se de instrumentul de bucătărie pregătit, a ucis-o aplicându-i mai multe lovituri în cap.
 
Potrivit raportului de autopsie medico-legală nr. 1628/III/314/19.01.2018, moartea numitei R. N. M. a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei şi dilacerării meningo- cerebrale consecutive unui traumatism cranio-cerebral acut deschis cu fractură de boltă şi bază craniană parieto – occipitală stânga.
 
La examenul intern al cadavrului, în afara leziunilor cranio-cerebrale, s-a mai constatat un traumatism al hemitoracelui stâng cu echimoză în regiunea scapulară, fracturi costale cu deplasare pe un singur plan, cu rupturi pleuro-pulmonare şi hemotorace consecutiv.”, se mai arată în rechizitoriu.
 
Se pare că cea de-a treia crimă le-a oferit celor care au investigat cazul şi cele mai concludente probe pentru a-l incrima pe Răzvan Rentea. Acesta a susţinut continuu că el a părăsit localitatea părinţilor săi înainte ca mama sa să ajungă de la muncă, dar camerele de luat vederi din staţia de autobuz l-au dat de gol, la fel cum l-au dat de gol şi convorbirile telefonice cu mama sa, un alt punct de acuzare pe care Răzvan Rentea nu l-a recunoscut de-a lungul audierilor. Acesta a afirmat în primă fază că şi-a scăpat telefonul şi i s-au şters convorbirile, ca mai apoi să recunoască faptul că el le-a şters.
„Potrivit procesului verbal de vizionare şi descriere a imaginilor video surprinse de către camerele video amplasate pe stâlpul de curent electric situat pe partea stânga a DN 19 F în dreptul Primăriei Apa, a rezultat, contrar susţinerilor inculpatul R. R. M., că acesta, la ora 19:00 s-a poziţionat în staţia de aşteptare din dreptul Primăriei Apa. După discuţia de 10 secunde de la ora 19:02 avută cu mama sa, în care aceasta l-a înştiinţat că trebuie să ajungă, se observă cum inculpatul R. R. M., agitat fiind, şterge succesiv cu un material textil, schimbătorul de viteze, volanul, mânerele şi faţa uşii stânga faţă precum şi grila bordului.
 
Susţinerile sale potrivit cărora după ora 18:00 nu se mai afla în loc. Apa şi că nu a vorbit cu mama sa la telefon, au fost înlăturate de datele de trafic şi localizare obţinute în baza Încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Satu Mare. Potrivit acestora, inculpatul R. R. M. a purtat în data de 23.11.2017 cu mama sa, victima R. N., trei convorbiri telefonice ( 18:21, 18:36 şi 19:02 ), el fiind localizat la acest timp, potrivit celulei telefonului său, în localitatea Apa, jud. S- M”, se mai arată în aceeaşi sursă. 
 
Odată realizate crimele, autorul a răscolit toată casa pentru a da impresia că a fost vorba de crime în scop de jaf, realizat de către cineva care nu cunoştea casa.
După cele trei crime, Răzvan Rentea s-a îndreptat spre municipiul Satu Mare, cu maşina proprie. Fără a avea vreo remuşcare, tânărul a petrecut în cluburile din oraş şi şi-a plătit datoriile avute. Se pare că aceste datorii au fost chiar cele care l-au împins pe tânăr să comită cele trei crime, dar acest lucru nu este încă demonstart în totalitate de către anchetatori.
 
”Deşi nu s-a reuşit a se dovedi că inculpatul R. R. M. a săvârşit cele trei crime din interes material, în urma cercetării la faţa locului, a rezultat faptul că din imobilul victimelor, au dispărut sume de bani. Mai precis, dintr-o cutie de pantofi, a dispărut suma de 15.000 lei şi 17.700 Euro. Opinăm că despre această sumă este vorba întrucât în aceeaşi cutie a rămas un carneţel în care erau consemnate sume de bani, reprezentând economiile familiei R. la data de 26.10.2017.”, se arată în rechizitoriu.
 
Martorii care au fost interogaţi, printre care şi iubita lui Răzvan Rentea, afirmă că acesta era dependent de jocurile de noroc şi cheltuia sume mari de bani, fără să aibă justificarea provenienţei lor, bărbatul fiind genul de persoană căreia îi plăceau veniturile consistente, făcute rapid şi fără muncă. 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările