FOTO VIDEO Românii îi ridică muzeu lui Arnold Schwarzenegger la Anina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre exponatele din „muzeul cu muşchi“ se numără şi un tablou în care
 antrenorul Kurt Marnul apare alături de fostul său elev, Arnold 
Schwarzenegger FOTO CRISTIAN FRANŢ
Printre exponatele din „muzeul cu muşchi“ se numără şi un tablou în care antrenorul Kurt Marnul apare alături de fostul său elev, Arnold Schwarzenegger FOTO CRISTIAN FRANŢ

Arnold Schwarzenegger, celebrul actor din seria „Terminator“, aşteaptă să fie invitat în Banat la inaugurarea muzeului care îi poartă numele.

Micul orăşel minier Anina ar putea deveni curând loc de pelerinaj pentru fanii lui Arnold Schwarzenegger. Primăria din Anina a decis să cumpere şi să deschidă  muzeul dedicat actorului ale cărui origini sunt legate de România, după aproape patru ani în care clădirea a stat cu lacătul pe uşă. Printre exponatele adunate în timp de primul antrenor al lui Arnold şi de doi fraţi din localitate se numără un bust al actorului, aparatele pe care acesta s-a antrenat în tinereţe, fotografii şi tablouri.

Inaugurarea muzeului are legătură cu istoria locului, ţinând cont de faptul că oraşul a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea de coloniştii austrieci din Stiria, aduşi aici de administraţia imperială de la Viena pentru a coloniza Banatul. Aşa a apărut pe hartă Steierdorf, o localitate minieră care a fost declarată oraş în 1952. Cum Arnold Schwarzenegger este născut în Landul Stiria şi s-a făcut remarcat în capitala landului, la Graz, localnicii din Anina sunt convinşi că printre întemeietorii oraşului lor s-au numărat şi înaintaşii actorului.
De aceea a şi decis primăria să se implice în acest caz. „Se doreşte preluarea de către oraşul Anina a acestor exponate. Am discutat în Consiliul Local această idee, care s-a aprobat, dar trebuie făcută o evaluare a exponatelor“, declară primarul Gheorghe Românu.

„Arnold va veni aici“

Austriacul Kurt Marnul, primul antrenor al lui Schwarzenegger, a venit la Anina încă din anul 2009, la iniţiativa unui amic, pentru a se ocupa personal de aranjarea viitorului muzeu, alături de alţi doi mari admiratori ai actorului, fraţii Mihai şi Ionel  Creiniceanu, şi de un fost coleg al lui Arnold, Karl Keinrath. „Ideea a fost a lui Ladislau Dubovski, care s-a născut aici, la Anina, dar e stabilit de mai bine de 40 de ani în Graz, unde este instructor auto. El mi-a spus într-o zi <<Vino cu mine în ţara mea!>> şi aşa am ajuns eu în Banat, la Oraviţa, apoi la Steierdorf”, povesteşte Marnul.

image

Foto

Muzeu Arnold Schwarzenegger la Anina


Kurt Marnul l-a iniţiat pe Arnold în tainele culturismului de când acesta era un puştan de 14 ani. Cu multă mândrie, antrenorul ne arată o fotografie cu fostul lui elev. „Arnold era extrem de cuminte, asculta toate sfaturile pe care le primea de la mine şi avea o voinţă de fier”, mărturiseşte Kurt. Austriacul spune că Arnold ştie de aproape trei ani de intenţia realizării acestui muzeu, dar că era convins că ideea nu se va materializa. „Arnold a asigurat că va fi aici, însă trebuie făcute actele şi invitat oficial aici, la Anina. Apoi, sunt sigur că va găsi loc în agendă pentru a vizita muzeul, dar trebuie să fie o vizită oficială”, spune Marnul. La Anina a poposit şi un ziarist de la Mema TV din Graz, care va realiza un documentar despre istoria muzeului găzduit de Casa de Cultură a Forumului German din Anina.

Bust de 50.000 de euro

Principala piesă de atracţie a viitorul muzeu va fi un bust al lui Arnold Schwarzenegger, lucrare care trebuia expusă pe stadionul din Graz, în Austria, dar pe care politicienii austrieci au refuzat să o plătească. Fraţii Creiniceanu nu au pierdut ocazia ivită la acel moment şi, în 2005, au cumpărat sculptura cu 50.000 de euro. „Statuia este lucrată din oţel nobil inoxidabil crom-nichel de Böhler-Uddeholm şi are o garanţie de 40.000 de ani, cântăreşte 300 de kilograme, are 2,25 de metri înălţime şi 0,8 metri lăţime”, povesteşte fostul antrenor Kurt Marnul.

În decursul timpului, Kurt a adunat o sumedenie de fotografii şi tablouri, albume cu primele legitimaţii şi imagini de la primele competiţii de culturism ale lui Arnold, dar şi aparatele la care acesta s-a antrenat. „Aparatele au mai bine de 40 de ani. Pe atunci nu găseai de cumpărat, toate sunt făcute de către noi. Arnold însuşi a lucrat la ele, le-a aranjat şi le-a folosit”, explică acesta. După 40 de ani, aparatele sunt  adevărate antichităţi. „Comorile“ strânse de-a lungul anilor sunt date în grija familiei Creiniceanu, care a şi ctitorit Casa de Cultură a Forumului German din Anina.

“Arnold a asigurat că va fi aici, însă trebuie făcute actele şi invitat oficial aici, la Anina. Apoi, sunt sigur că va găsi loc în agendă pentru a vizita muzeul, dar trebuie să fie o vizită oficială“ Kurt Marnul, primul antrenor al lui Arnold Schwarzenegger






 

Românii îi ridică muzeu lui Arnold Schwarzenegger la Anina

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite