Depozitul de gunoi de 50 de milioane de euro din Caraş-Severin, o uriaşă bătaie de cap pentru toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia complexă de la Lupac, destinată colectării gunoiului menajer din tot judeţul Caraş-Severin, este unul din proiectele cu cele mai mari probleme derulate de către consiliul judeţean.

Început în 2012, proiectul în valoarea de peste 50 de milioane de euro trebuia să fie funcţional în 2016. Nu s-a întâmplat asta, din cauza unor probleme după construcţia depozitului. La un moment dat, bazinul de levigat s-a scufundat, iar acoperişul s-a prăbuşit.

Abia în 2020, înainte de campania electorală, fostul preşedinte CJCS, Silviu Hurduzeu, a anunţat că obiectivul construit din fonduri europene este funcţional.

Funcţional nu înseamnă însă că s-au îndeplinit toţi parametrii din proiect. Romeo Dunca, noul preşedinte al CJT, a strâns toţi primarii din judeţ şi a încercat să le explice că în primul rând buna funcţionare a depozitului depinde şi de ei. Dunca le-a cerut primarilor să instruiască populaţia să colecteze selectiv deşeurile, pentru a nu bloca capacitatea de stocare.

„Totul pleacă de la disciplinarea populaţiei. De la modul cum îşi aruncă gunoiul. Este foarte important să se înţeleagă că o tonă de gunoi selectat costă 25 de lei, iar una de neselectat costă aproape 100 de lei. Dacă nu începem să facem selecţia cum trebuie, nu o să reuşim să implementăm sistemul până în final. De la 1 ianuarie, România are ţintă 50% reciclabil. Eu vă zic acum, că aici în hală nu avem 7%, şi 7% pentru că încercăm noi să scoatem cât mai mult, facem o pre-reciclare manuală să mai recuperăm din deşeul reciclabil, care nu face parte din sistem, facem noi de două ori munca celor care ar trebui să facă asta", a spus Dunca.

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin spune că sunt foarte multe probleme care nu au fost rezolvate şi din cauza asta a şi pornit activitatea foarte târziu la acest depozit de deşeuri.

„Eu mă mir acum că contractele cu cei care vor prelua de pe sate chiar dacă sunt clare ştim că nu pot fi respectate. Şi atunci ce aşteptăm? Probleme tehnice, mai sunt. Uitaţi-vă la acoperişul acesta cum arată. Mie mi-e frică să stau aici. Am înţeles că s-a şi dărâmat la un moment dat. Dar am înţeles că este şi un proces în acest sens", a spus Dunca.

De marţi,13 octombrie, investiţia a început să primească gunoiul, care ajunge la o cantitate de 3.200 de tone pe lună.

VĂ RECOMANDĂM ŞI

Războiul gunoiului la Moldova Nouă. Operatorul de salubritate ameninţă cu sistarea ridicării deşeurilor

Modelul occidental pe care un primar vrea să-l aplice ca să scape oraşul de imaginea pubelelor infecte

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite