Cum se usucă roşiile în Banat. Reţeta unui cunoscut bucătar din zonă

Cum se usucă roşiile în Banat. Reţeta unui cunoscut bucătar
din zonă

FOTO Arhiva

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că în această perioadă adună cele mai frumoase roşii şi le pregăteşte pentru iarnă.

Uica Mihai spune că roşiile se păstrează cel mai bine pentru iarnă, dacă sunt uscate la soare. Bucătarul povesteşte că din aceste roşii face sosuri şi salate delicioase sau le manâncă chiar goale, doar cu “pită unsă”.

Iată, mai jos, cum trebuie să procedaţi:

“Să te duci să alegi numai roşii bine coapte, nepătate ori lovite şi să le tai în patru ca pe feliile de lubeniţă. Şi să le aşezi pe o tavă mare, fără să le înghesui între ele ca să aibă loc să respire. Şi când tava este plină, să stropeşti din belşug cu sare, piper, cimbru uscat, busuioc şi rozmarin. Şi tava să o pui la soare ca să fie bătută din plin şi să laşi roşiile aşa până se stafidesc de tot şi în miezul lor nu mai rămâne strop de apă. Şi atunci pe ele să le aşezi în straturi în borcan iar peste ele să torni ulei rece. Şi căpăceşti şi laşi roşiile acolo până când începe iarna să îţi bată cu degetul de neauă în fereşti. Şi atunci scoţi feliuţele de roşii din ulei şi ori le pui la gătit în mâncăruri cu saft, ori le poţi mânca aşa lângă o felie de pită unsă ori însoţind ca o salată hartanele de carne friptă“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: