Combinatul de la Oţelu Roşu ar putea fi repornit de investitori din Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul de la Oţelu Roşu FOTO Ştefan Both
Combinatul de la Oţelu Roşu FOTO Ştefan Both

Combinatul de la Oţelu Roşu (Caraş-Severin) a fost închis de către ruşii de la Mechel, în anul 2012, când au ajuns şomeri în jur de 500 de muncitori.

Oţelu Roşu, o mică localitate aflată pe Valea Bistrei, în judeţul Caraş-Severin, a trăit mereu din oţelărit. Nu întâmplător poartă numele cunoscutului aliaj dintre fier şi carbon. Oţelăria a avut cândva, pe vremea comunismului, până la 5.500 de angajaţi. A urmat privatizarea de după 1989, reducerea drastică a numărului de angajaţi, şomajul şi în cele din urmă colapsul. 

În 2007, combinatul a fost repornit de către ruşii de la Mechel. Afacerea nu a mers prea mult. În lipsă de comenzi, ruşii au pus lacăt pe fabrică în 2012. Acum, există din nou şansa ca fabrica să se redeschidă. Conform primarului din Oţelu Roşu, investitori reprezintă o societate puternică din Serbia, de la Smederevo. 

Oţelu Roşu

„Există posibibilitatea de fi pornit combinatul din Oţelu Roşu, să fie din nou reangajaţi circa 400-500 de persoane. Îmi doresc din tot sufletul să devină certitudine. Investitorii vor aduce o cifră de 15 miliarde de lei vechi, bani ce se vor regăsi în economia oraşului. Pot spune că societatea va aduce şi la bugetul local circa 800.000 de lei, 8 miliarde de lei vechi. Sunt sume importante pentru oraşul nostru. Şi nivelul de şomaj va scădea considerabil. Pe de altă parte, angajaţii vor avea grijă să îşi plătească şi taxele locale. Aceşti bani se vor regăsi în investiţiile vitoare din oraşul nostru”, a declarat Luca Mălăiescu, primarul din Oţelu Roşu.

Primarul Mălăiescu susţine a avut deja trei întâlniri cu reprezentanţii societăţii sârbe, iar joi, investitorii revin la Oţelu Roşu, pentru alte discuţii cu cei din administraţie.

Oţelu Roşu

„Negocierile sunt avansate, sperăm ca în luna martie să ştim răspunsul final, acela de repornire a combinatului. Sârbii de la Smederevo au o experienţă vastă în domeniul metalurgiei. Ultima dată când au fost aici, am mers împreună în combinat. Lucrurile au luat o turnură faviorabilă”, a mai declarat Luca Mălăiescu (foto sus).
 

Conform primarului din Oţelu Roşu, sârbii ar fi venit în România prin intermediul controversatului om de afaceri Iosif Armaş.

„Cei de la Mechel au lăsat o datorie de 25 de milioane de euro la ANAF, care este creditorul principal vizavi de ruşi. Din câte am înţeles, cei de la ANAF au fost de acord să se plătească iniţial 2 milioane de euro, ca apoi, până la 23 de milioane, să se plătească semestrial, pe doi ani de zile”, a mai spus primarul din Oţelu Roşu.

Oţelu Roşu


 

Tot Luca Mălăiescu susţine că ruşii de la Mechel au fost nevoiţi să asigura conservarea combinatului, care s-a făcut în condiţii bune. „Foştii directori de la combinat au dat garanţia că în cel mult două săptămâni se poate reporni combinatul, dacă exită cerere pentru asta”, a încheiat Mălăiescu.

Istoria controversată a combinatului

Combinatul de la Oţelu Roşu este deţinut de către Invest Nikarom, o firmă românească, dar controlată de către doi cetăţeni ruşi. Unitatea a fost cedată în anul 2013 împreună cu celelalte fabrici deţinute de către grupul rus Mechel pentru suma de 230 de lei.

Atunci, Invest Nikarom, deţinută în proporţii egale de către Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, a cumpărat, pe lângă unitatea de la Oţelu Roşu, şi combinatele de la Târgovişte, Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel Buzău, plus Mechel East Europe Metallurgical Division SRL.

Firma, cu sediul social în Bucureşti, a fost înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1993 şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente.

Administratorul judiciar al celor cinci combinate este RVA Insolvency. Aceasta a scos anul trecut în luna august la vânzare combinatul din Oţelu Roşu pentru suma de 37,66 de milioane de euro, fără TVA. RVA Insolvency arăta în anunţul de vânzare că acesta are o capacitate de producţie de 850.000 de tone lichide pe an.

Ulterior, în luna octombrie, preţul de vânzare a fost redus la 25 de milioane de euro.

Mechel este unul dintre cele mai grupuri din industria siderurgică şi minieră din Rusia. Conglomeratul este controlat de către oligarhul rus Igor Ziuzin, dar Mechel are mari probleme de câţiva ani, acumulând datorii uriaşe şi fiind la un pas de insolvenţă. Daniel Ionaşcu

Citiţi şi:
 

Ce planuri au ruşii cu fostele combinate Mechel: Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte va fuziona cu Industria Sârmei Câmpia Turzii

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite