Medic UPU condamnat pentru ucidere din culpă. Victima a făcut şoc anafilactic din cauza unui medicament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozile de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vâlcea, atât înainte de pandemie ca în cazul de faţă cât şi după, au generat multe discuţii între pacienţi şi medici Foto AZI
Cozile de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vâlcea, atât înainte de pandemie ca în cazul de faţă cât şi după, au generat multe discuţii între pacienţi şi medici Foto AZI

Unul dintre cei mai controversaţi medici specialişti din Vâlcea, dr. Claudia Niţă de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a fost condamnată într-o primă instanţă pentru ucidere din culpă, după patru ani de la tragedie.

Fapta s-a petrecut în martie 2017 când soţia unui preot a ajuns la Urgenţe Minore în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, pentru că nu se simţea prea bine. Ştia că suferă de astm bronşic, dar nu-şi putea explica starea de slăbiciune, motiv pentru care a mers la spital. 

Deşi în fişa de internare s-a specificat faptul că este alergică la Agocalmin, câteva minute mai târziu i s-a administrat Algifen. A intrat în şoc anafilactic şi la scurt timp a murit.

După tragedie, familia a acuzat un medic de la UPU Vâlcea de malpraxis. S-a întocmit un dosar penal, iar în urma cercetărilor, în 2019, medicul a fost trimis în judecată. La finele lunii martie a acestui an, instanţa s-a pronunţat. 

Dr. Claudia Niţă a primit o pedeapsă cu închisoarea de doi ani şi patru luni, cu suspendare, şi muncă în folosul comunităţii, fie în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, fie la o grădiniţă din oraş. Va fi nevoită să dea şi 125.000 de euro despăgubiri familiei îndoliate. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în apel, în curs de 10 zile.

Algifenul care i s-a administrat pacientei care a făcut şoc anafilactic este acelaşi cu Agocalminul, ambele au ca substanţă activă metamizolul sodic. Despre victimă am mai aflat că a ajuns pe picioarele ei la spital, împreună cu familia, dar a plecat apoi acasă în coşciug. Instanţa a acordat despăgubiri atât soţului cât şi fiicei cuplului (câte 50.000 de euro fiecare), dar şi fratelui acesteia (25.000 de euro). 

La Consiliul de Etică al Spitalului Judeţean, de-a lungul timpului, au fost depuse mai multe reclamaţii, din partea unor pacienţi sau aparţinători nemulţumiţi de comportamentul doctoriţei. 

Medicul UPU, Claudia Niţă, mai are pe rol încă un dosar penal de „confirmare redeschidere urmărire penală”, în care până acum doi judecători au formulat cereri de abţinere de la judecarea cauzei penale. 

125.000 de euro despăgubiri pentru familia îndoliată 

Iată ce se specifică în minuta publicată pe portalul instanţelor de judecată: „Condamnă pe inculpata Niţă Claudia Maria la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru infracţiunea de ucidere din culpă. (...) Dispune suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani (...) Instituie în sarcina inculpatei respectarea, pe durata termenului de supraveghere, a următoarelor măsuri de supraveghere (...): a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, Serviciului de Probaţiune, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice Serviciului de Probaţiune schimbarea locului de muncă: e) să comunice Serviciului de Probaţiune informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”.

De asemenea, aceeaşi instanţă a mai decis: „Impune inculpatei să execute următoarea obligaţie: pe durata termenului de supraveghere: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. (...) Dispune ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele două entităţi: Arhiepiscopia Râmnicului - Centrul Eparhial sau Grădiniţa cu orar prelungit Ostroveni 3 Râmnicu Vâlcea”.

Judecătorii au stabilit şi că reclamanţii au drept la despăgubiri. „Admite în parte acţiunile civile formulate de părţile civile, astfel: Obligă pe inculpată la plata sumei de 20.000 lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând cheltuielile cu înmormântarea, respectarea tradiţiilor religioase, efectuate de partea civilă P. M. Obligă pe inculpată la plata următoarelor sume reprezentând daune morale: - 50.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) către partea civilă P. M; - 50.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) către partea civilă P. C.; - 25.000 euro echivalentul în lei al cursul BNR de la data plăţii către partea civilă C. M. Respinge în rest cererile formulate pe părţile civile”, se mai specifică în senţinţă. Din acest motiv, s-a cerut instituirea unei măsuri asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile. 

Medicii se plâng de volumul mare de muncă 

În ultimii ani, Secţia UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea s-a aflat în mijlocul mai multor scandaluri. Mulţi pacienţi s-au plâns ,de-a lungul timpului, că se simt umiliţi şi ignoraţi pe holurile secţiei, cu orele, fără să fie băgaţi în seamă. Dar cel mai mult i-a deranjat atitudinea unor medici şi asistenţi / asistente. 

La rândul lor, cei acuzaţi şi-au motivat atitudinea prin volumul enorm de muncă pe care-l implică urgenţele în mod special, precum şi atitudinea recalcitrantă a unora dintre pacienţi şi aparţinători.

La nenumăratele plângeri depuse la Consiliul de Etică al Spitalului Judeţean, împotriva dr. Claudia Niţă, se aşteaptă un răspunsuri de mai bine de doi ani. 

Plângeri împotriva comportamentului doctoriţei 

Medicul UPU a intrat în atenţia presei în 2016 când un fotbalist, la acea vreme organizator de competiţii în cadrul clubului CSM Chimia, Adrian Albinaru, a ajuns la UPU în urma unui accident, survenit la un meci: „Mi-a zis să mă ridic de pe targă, că nu am nimic. Dacă făceam asta eram mort acum”, avea să mărturisească ulterior, citat de publicaţia locală Arena Vâlceană, referindu-se la dr. Claudia Niţă. 

     

„Am fost consultat superficial, iar diagnosticul a fost de contuzie... Când le-am spus medicilor din Capitală, nu le-a venit să creadă. Dacă m-aş fi ridicat ori mi-aş fi mişcat gâtul, acum nu mai eram în viaţă”, a spus acesta concluzionând că a fost tratat „în bătaie de joc”. 

În urma accidentului la coloana cervicală a ajuns la Bucureşti, cu elicopterul SMURD. Aici s-a lovit la început de atitudinea refractară a medicilor. „A sunat şi personalul de la Bucureşti... că vine unul de la Vâlcea, cu pile... că n-am nimic, doar mofturi”. A fost operat, de o afecţiune din cauza căreia „90% mor, 8% trăiesc dar paralizează de la gât în jos, iar 2% scapă, dar cu mici sechele”.    

Apoi, în 2018, acelaşi medic a reintrat în atenţia publicului când a vrut să trimită un bărbat la Psihiatrie pentru că acesta luase decizia de a intra în greva foamei, din cauza malpraxisului medical şi a modului în care justiţia tratează astfel de cazuri la Vâlcea. După cinci zile de grevă, bărbatul a ajuns la UPU. 

În toată această perioadă, dar şi după, pe reţelele de socializare - vezi amănunte AICI sau AICI -, dar şi în presa locală - vezi amănunte AICI sau AICI - au fost postate / publicate mai multe nemulţumiri ale pacienţilor la adresa medicului UPU în chestiune. De nenumărate ori, din cauza situaţiei tensionate create între aceasta şi pacienţi, a fost solicitată intervenţia jandarmilor pentru aplanarea spiritelor. 

Alt medic UPU condamnat în primă instanţă, a scăpat 

Claudia Niţă nu este singurul medic de la UPU Vâlcea care a primit o astfel de sentinţă judecătorească. În 2018, un medic pediatru a fost condamnat tot pentru ucidere din culpă la doi ani de închisoare cu suspendare (pedeapsa minimă prevăzută pentru astfel de cazuri). La vremea respectivă, instanţa a impus medicului despăgubiri de aproximativ 1 milion de lei din care cea mai mare parte reprezenta daune morale.

Era vorba despre o acţiune în civil, în care parte reclamantă era Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodowska Curie”. În urma recursului a scăpat de pedeapsă, dar se judecă acum în alte şi-au pierdut viaţa. Datorită acestora, vâlcenii au ieşit în stradă - vezi amănunte AICI sau AICI, la începutul anului 2019, după ce mai mulţi aparţinători s-au unit într-un grup împotriva malpraxisului medical din Vâlcea.

Am solicitat o reacţie privind sentinţa judecătorească dată medicului UPU conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. L-am sunat pe manager şi i-am trimis un mesaj, dar până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns. 

Vă mai recomandăm şi: 

Stradă cu numele unui om de afaceri, motiv de scandal la Râmnicu-Vâlcea. Brandul este cunoscut în toată ţara

UPDATE Sute de protestatari, fluturând un steag cu secera şi ciocanul, au scandat mesaje anti-restricţii şi au ars măştile de protecţie în faţa Prefecturii Vâlcea VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite