Reţea specializată în fraude informatice şi falsificare de carduri, din Prahova, prinsă cu ajutorul FBI. Prejudiciul este de 100.000 de dolari

Reţea specializată în fraude informatice şi falsificare de carduri, din Prahova, prinsă cu ajutorul FBI. Prejudiciul este de 100.000 de dolari

Gruparea era coordonată de un bărabt de 38 de ani din Ploieşti. FOTO Adevărul

O reţea specializată infracţiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, fals privind identitatea, falsuri şi fraude informatice a fost prinsă în Prahova cu ajutorul FBI. 14 americani au fost prejudiciaţi cu 100.000 de dolari

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 19 august, poliţiştii BCCO Ploieşti şi procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Ploieşti, au efectuat 8 percheziţii domiciliare în Prahova şi în Bucureşti, pentru destructurarea unui grup infracţional , format din 14 persoane, ai cărui membri sunt bănuiţi de comiterea unor infracţiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, fals privind identitatea, falsuri şi fraude informatice.

Poliţiştii au ridicat documente de transfer monetar, sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor informatice, un pistol cu gaz, 8 cartuşe, deţinute ilegal, un pistol cu bile deţinut în condiţii neconforme cu normele de deţinere, card-uri emise de unităţi bancare din SUA, un paşaport fals şi bani.

Cum opera gruparea

Membrii grupului infracţional, coordonat de un bărbat de 38 ani din Ploieşti, ar fi postat pe site-uri de specialitate anunţuri fictive, privind vânzarea unor autoturisme şi ar fi pretins, de la părţile vătămate, o parte din preţ, cu titlu de avans.

Alţi membri ai grupului s-ar fi deplasat în SUA, pentru a-şi deschide conturi bancare folosind documente de identitate false, conturi în care părţile vătămate au transferat bani, reprezentând „avansul” pentru autoturismele pe care doreau să le achiziţioneze.

Din aceste conturi, sumele de bani erau retrase şi transferate în ţară, prin intermediul unor companii de transfer monetar rapid, pe numele mai multor persoane recrutate în acest sens.

Totodată, s-a stabilit că un alt membru al reţelei ar fi deţinut echipamente de skimming, pe care le-ar fi utilizat în anul 2012, pe teritoriul SUA, în vederea obţinerii de date de identificare ale unor carduri bancare.

Până în prezent, au fost identificate 14 părţi vătămate, cetăţeni ai SUA, prejudiciul cauzat acestora fiind de peste 100.000 de dolari americani.

În urma audierilor, şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar pe 20 august, faţă de aceştia a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În continuare, se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, fals privind identitatea şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Percheziţii în SUA

În speţă, anchetatorii români au cooperat cu reprezentanţii Biroului Federal de Investigaţii din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

În cauză, FBI a efectuat în SUA mai multe percheziţii, în urma cărora a descoperit acte de identitate falsificate (paşapoarte, permise de conducere auto pe numele unor persoane din Cehia, Slovenia şi Franţa) utilizate pentru deschiderea de conturi şi transferuri bancare.

Mai puteţi citi

Percheziţii la Penitenciarul din Craiova. Un deţinut a înşelat telefonic mai mulţi oameni dându-se drept „procuror DIICOT”

FOTO Percheziţii la traficanţi de droguri din Bucureşti, Sălaj şi Satu Mare. 22 de persoane duse la audieri

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările