„Descoperitorul de olimpici” Ioan Tomescu, cetățean de onoare al Ploieștiului

„Descoperitorul de olimpici” Ioan Tomescu, cetățean de onoare al Ploieștiului

Profesorul Ioan Tomescu. Foto fmi.unibuc.ro

Profesorul și academicianul Ioan Tomescu, cel care a pregătit, o lungă perioadă de timp, lotul olimpic român pentru Olimpiada Internaţională de Matematică şi pentru Balcaniada de Matematică, a devenit cetățean de onoare al Ploieștiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ioan Tomescu s-a născut la 5 noiembrie 1942 la Ploieşti. După studiile primare şi gimnaziale urmate în oraşul Plopeni, devine elevul strălucit al elitei corpului profesoral prahovean al vremii, la Liceul "Sfinţii Petru şi Pavel" (actualul Colegiu Naţional "Ion Luca Caragiale"), evidenţiindu-se prin note maxime la toate disciplinele.

Repetă performanţa la terminarea studiilor universitare la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti fiind, în 1965, singurul absolvent din toate universităţile din ţară cu media de absolvire 10.

Obţine doctoratul în matematică în 1971, sub îndrumarea marelui Grigore Moisil. Este un cercetător de talie mondială, fiind cunoscut în comunitatea matematicienilor ca specialist în domeniul combinatoricii şi teoriei grafurilor, cu multe aplicaţii tehnice şi militare.

De-a lungul strălucitei sale cariere didactice a conferenţiat în România (Universitatea Bucureşti), în Pakistan (School of Mathematical Sciences, GCU University, Lahore), Singapore (National University of Singapore), New Zealand (School of Computing, Auckland University), Albania ( Universitatea din Tirana).

Este membru în comitetele redacţionale ale unor cunoscute reviste de matematică din Europa, este autor de manuale (15 titluri) şi a publicat mai mult de 140 de articole ştiinţifice, pentru care a fost răsplătit în 1975 cu Premiul Academiei.

A pregătit, o lungă perioadă de timp, lotul olimpic român pentru Olimpiada Internaţională de Matematică şi pentru Balcaniada de Matematică, având o contribuţie însemnată la rezultatele remarcabile ale delegaţiei române, fiind cunoscut în acea vreme ca „descoperitorul de olimpici".

„Având în vedere obârşia sa prahoveană şi modul în care a purtat tricolorul românesc pe toate meridianele globului ca eminent profesor, coordonator al lotului naţional participant la olimpiadele internaţionale de matematică, recunoasterea meritelor sale, atât la nivel local cât și guvernamental, precum și modul în care a reprezentat comunitatea din care face parte la concursurile la care a participat sunt argumente care îl îndreptățesc să se alăture, cu cinste dar și cu responsabilitate, celorlalți Cetățeni de Onoare ai Ploieștiului", au fost argumentele pentru care aleții locali din Ploiești i-au acordat această distincție.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: