Andrei Volosevici, fost primar al Ploieştiului, achitat în dosarul în care era acuzat de infracţiuni de corupţie

Andrei Volosevici, fost primar al Ploieştiului, achitat în dosarul în care era acuzat de infracţiuni de corupţie

Andrei Volosevici, fost primar al municipiului Ploieşti

Fost primar al Ploieştiului în mandatul 2008-2012, şi fost senator, Andrei Volosevici a fost achiat în dosarul în care DNA îl acuza de infracţiuni de corupţie

Ştiri pe aceeaşi temă

. Curtea de Apel s-a pronunţat, miercuri, 11 decembrie, şi a decis că fost edil nu este vinovat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă,

Soluţia pe scurt a Curţii de Apel Ploieşti

”Achitare - fapta nu este prevazută de legea penală(art. 10 lit. b C.P.P.) - I. Constată că legea penală mai favorabilă inculpatului Volosevici Andrei Liviu este Codul penal în vigoare. 1. În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I C.pr.pen. achită pe inculpatul Volosevici Andrei Liviu, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 309 Cpen., cu aplic. art. 5 alin. 1 C.pen. şi art. 38 alin. 1 C.pen., faptă din perioada iulie – septembrie 2009. 2. În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. a) C.pr.pen. achită pe inculpatul Volosevici Andrei Liviu pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 alin. l C.pen. şi art.38 alin. 1 C.pen., faptă din perioada iunie – august 2012. 3. În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. a) C.pr.pen. achită pe inculpatul Volosevici Andrei Liviu pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 alin. l C.pen. şi art.38 alin. 1 C.pen., faptă din perioada martie – aprilie 2012”, conform soluţiei Curţii de Apel Ploieşti.

Precizăm că sentinţa judecătorilor ploieşteni nu este definitivă, iar DNA are posibilitatea să atace soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acelaşi dosar a fost achitată şi Simona Albu, lef Serviciu Juridic în cadrul Primăriei Ploieşti.

Volosevici a fost trimis în judecată în iunie 2016. Procurorii DNA Ploieşti au formulat acuzaţii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi două fapte de trafic de influenţă. 

În dosar a fost trimisă în judecată şi Simona Albu, la data faptei şef al Serviciului Juridic în cadrul Direcţiei Juridice a Primăriei Ploieşti, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Andrei Volosevici a iniţiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA, proiect care consta în finanţarea şi realizarea în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local şi avea ca obiectiv principal funcţionarea echipei de fotbal FC Petrolul.

Pe 3 septembrie 2009, fostul primar a semnat un contract de asociere între municipiul Ploieşti şi societatea comercială FC Petrolul SA Ploieşti, deşi o instituţie publică nu poate finanţa o activitate lucrativă desfăşurată de un agent economic cu capital privat.

Prejudicierea bugetului local a fost de peste 32,5 milioane de lei şi obţinerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploieşti, a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare, reprezentând:
- 17.842.137,70 lei - plăţi efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispoziţiilor legale privind finanţele publice,
- 12.955.859,28 lei - chirie datorată de S.C. Petrolul S.A. pentru Stadionul Ilie Oană pus la dispoziţie în baza contractului, cu încălcarea prevederilor legale privind administraţia publică locală,
- 121.234,19 lei - contravaloare utilităţi datorate de societate şi achitate din bugetul local,
- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate şi care, în evidenţa contabilă a unităţii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local şi nu prin plăţi efectuate de societate.

Contractul de asociere a fost vizat pentru legalitate de Maria Magdalena Mazâlu şi Simona Albu.

Acuzat că a cerut bani pentru campania electorală

În vara anului 2012, Andrei Volosevici a pretins, potrivit procurorilor DNA, unui om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obţinerea unui nou mandat). În schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes, trebuia să câştige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploieşti, finanţat de primărie. Ulterior, denunţătorul urma să obţină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

În perioada martie - aprilie 2012, fostul primar a pretins de la un alt om de afaceri (denunţător în cauză) foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj şi producţia de afişe electorale, în valoare totală de 21.150,12 euro, precum şi suma de 20.000 lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil.

În schimb, Andrei Volosevici a intervenit la funcţionarii primăriei şi la consilierii locali pentru promovarea şi aprobarea unui proiect de hotărâre care să aibă ca obiect prelungirea contractului de asociere încheiat între Municipiul Ploieşti şi o societate comercială, vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparţinând domeniului public de interes local al oraşului.

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin fostului primar al Ploieştiului, iar dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorii anticorupţie au mai dispus disjungerea cauzei pentru Maria Magdalena Mazâlu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările