Un fost director în Ministerul Justiţiei din Franţa îl apără pe Colţescu în scandalul rasist: „N-a fost nimic greşit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost director în Ministerul Justiţiei din Franţa, decorat cu Ordinul National « Steaua României » pentru ajutorul adus ţării noastre şi stabilit de mai mulţi ani la Câmpulung Muscel, Gerard Lucon îl apără pe arbitrul Sebastian Colţescu în scandalul de rasism.

„Am încercat să fiu destul de obiectiv în povestea asta. Cuvântul „negru” e prea aproape de cuvântul francez „negre” şi s-a înţeles total greşit. Cred că arbitrul Colţescu nu a făcut absolut nicio greşeală. Demba Ba a greşit extrem de grav. Ce crede el? E avocatul Africii? Nu a fost nimic greşit legat de acel cuvânt folosit de Sebastian Colţescu. Eu am lucrat în Senegal, iar acolo eram „toubab” (n.red.- în dialectul senegalez înseamnă „alb”) şi nu m-am supărat. Eu nu sunt rasist. Iar cu Demba Ba mai este problemă şi cu mesajul islamist. Pe Instagram este urmărit şi de oameni radicalizaţii”, a declarat Gerard Lucon pentru Adevărul.

Scandalul Colţescu, în urma căruia mecul PSG - Istanbul Başakşehir, din etapa a 6-a din Liga Campionilor, a făcut ocolul planetei. Asta după ce Sebastian Colţescu a folosit apelativul „negru“ pentru a-l descrie pe Pierre Webo, fost fotbalist camerunez, acum în stafful clubului Istanbul Başakşehir. Iar printre cei mai vehemenţi critici ai lui Colţescu a fost fotbalistul senegalez Demba Ba, jucător al echipei din Istanbul.

Gerard Lucon critică şi atitudinea Roxanei Mărăcineanu, ministrul Sportului din Franţa, ce are origini româneşti şi care l-a criticat dur pe arbitrul Colţescu: „Roxana Mărăcineanu a greşit clar. Era de datoria ei, din moment ce e şi româncă şi franţuzoaică, să explice clar ce înseamnă „negru”, dar nu a făcut-o. Şi nu e corect. Roxana Mărăcineanu a tăcut. De când este în ministru, a făcut câteva greşeli. A fost la un meci în Franţa şi a fost obligată să plece după ce a rostit nu ştiu ce frază. Eu cred că Roxana Mărăcineanu nu este omul potrivit la locul potrivit. Avem nevoie de miniştri competenţi”.

Francezul stabilit la Câmpulung Muscel a şi scris de altfel pe 16 decembrie un amplu articol în apărarea lui Colţescu şi a românilor pe site-ul agoravox.fr, articol ce a stârnit mii de reacţii şi care a fost intitulat „Lettre ouverte d’un „Toubab” à un „Negru” ” (n. red. – Scrisoare deschisă a unui „toubab” către un „negru”).

În articolul publicat în Franţa, Gerard Lucon spune că nu s-a simţit vreodată vexat de faptul că în perioadele în care a lucrat în Senegal, ţară pe care o ştie din 1986, a fost numit „alb” şi că cel mai bun prieten al său este senegalez.  Cât despre cuvântul „negru”, francezul îi explică lui Demba Ba în scrisoarea deschisă adresată acestui că la început România ca stat de numea Ţara Românească şi că această denumire a fost opera unui domnitor numit „Negru Vodă”. Gerard Lucon a explicat în scrisoarea deschisă adresată lui Demba Ba şi sensurile din DEX ale cuvîntului „negru”, precizând că „arbitrul a folosit un cuvânt des uzitat şi ar fi putut să zică, vorbind de un negru, şi „cioară”, ceea ce ar fi fost o insultă şi nu v-ar fi făcut să aveţi reacţie, pentru că în cazul cuvântului „cioară” nu ar fi fost vreun fenomen de aliteraţie”. Gerard Lucon speră şi că Demba Ba îşi va cere scuze pentru afirmaţiile sale.

Cum şi-a cunoscut viitoarea soţie din România

Stabilit la Câmpulung Muscel de mai mulţi ani, soţia sa fiind româncă, Gerard Lucon a lucrat 31 de ani în Ministerul Justiţiei din Franţa, între 1990 şi 1996 fiind director la Direcţia Protecţie Judiciară.

A ajuns prima oară în ţara noastră pe 14 ianuarie 1990, când a venit cu un convoi de camioane din Franţa cu ajutoare pentru copiii din orfelinate. După ce a plecat din Ministerul Justiţiei din Franţa, a lucrat la asociaţia Handicap International şi a revenit în România, atunci cunoscându-şi şi viitoarea soţie. „Viitoarea mea soţie lucra ca logoped într-un centru pentru copiii cu dizabilităţi din România. Ne-am îndrăgostit, ea a plecat de la centru, deoarece cum eu lucram ca director pentru o organizaţie ce colabora cu centrul, nu ar fi fost normal să avem şi alte legături cu excepţia celor profesionale. Ne-am căsătorit pe 10 iulie 1998”, ne-a precizat Gerard Lucon. A învăţat repede limba română, iar în ţara noastră i-au plăcut mult şi peisajele rurale, ce i-au adus aminte de copilărie.

Dacă ar fi să rezume impresia sa despre România la ora actuală în câteva fraze, Gerard Lucon consideră că „aici mă simt mult mai liniştit. În Franţa se fură constant din maşini. În România o singură dată mi s-a furat ceva din maşină, acum mai mulţi ani, în zona podului Grant din România. Cred că şi în Franţa şi în România suntem conduşi de nişte oameni care habar nu au ce se întâmplă. ”

Născut în 1951 la Orleans, Gerard Lucon a lucrat între 1975 şi 1996 pentru Ministerul Justiţiei din Franţa. Ulterior a lucrat trei ani pentru o companie din China şi timp de opt ani pentru mai multe companii în România. „Am trăit în Franţa, Senegal, China şi România suficient de fiecare dată pentru a cunoaşte oamenii istoria lor, identitatea lor şi cultura. Libertatea de expresie este un bun prea preţios pentru a lăsa pe oricine să se atingă de această libertate”, consideră Gerard Lucon.

Gerard Lucon este şi fondatorul celebrelor expediţii „Cu papucii prin deşert” şi a publicat o carte la editura Harmattan, carte intitulată „Aventuri, întâmplări şi poveşti africane”.

Gerard Lucon a fost implicat în mai multe campanii umanitare după 1990 în România, motiv pentru care în septembrie 1999 a fost decorat cu Ordinul National « Steaua României » în grad de ofiţer.

Vă mai recomandăm şi:

Bölöni, tăios: „Nici vorbă de rasism la Colţescu! Stroe să nu-şi ceară scuze în numele meu“

„Cazul Colţescu“ s-ar putea încheia înainte de a începe: Explicaţiile avocatului care îl reprezintă pe român

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite