Medic dat în judecată de o asistentă care-l acuză că a aruncat în ea cu o mănuşă plină de fecale. Daunele cerute de femeie

Medic dat în judecată de o asistentă care-l acuză că a aruncat în ea cu o mănuşă plină de fecale. Daunele cerute de femeie

Foto Facebook Gheorghe Frătoaica

Gheorghe Frătoaica, un renumit medic al Spitalului de Urgenţă din Piteşti, a fost chemat în instanţă de o asistentă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Argeş care îl acuză că a aruncat în ea cu o mănuşă murdară de fecale.

Dosarul în care apare şi unitatea medicală la care profesează doctorul este acum în faza de apel, iar faptele care au generat scandalul s-au petrecut în urmă cu doi ani, când asistenta de pe Ambulanţă a adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti o pacientă în vârstă de 69 de ani. Pe fişa de urgenţă spitalicească a fost completat ca motiv al solicitării „sechele AVC şi vărsături”, iar ca diagnostic prezumtiv principal „rectoragie”.
 
După ce a examint pacienta, medicul de la Unitatea de Primiri Urgenţe, Gheorghe Frătoaica, a infirmat diagnosticul prezumtiv, iar într-un acces de furie a aruncat în asistentă cu mănuşa folosită la procedură, acuzând-o că a supraevaluat problemele bolnavei pentru ca pacienta să aibă prioritate la UPU. 
 
„După ce a efectuat pacientei un tuşeu rectal (metodă de explorare clinică ce constă în introducerea indexului prin orificiul anal în rect în scopul palpării pereţilor rectali, a mucoasei rectale şi a unora din formaţiunile anatomice învecinate), a scos mănuşa utilizată, pe dos (respectiv partea exterioară folosită pentru contactul cu pacienta a rămas la interior) şi a aruncat mănuşa spre reclamantă, care a fost lovită în zona pieptului”, se arată în probatoriul reţinut în considerentele sentinţei Judecătoriei Piteşti (rolii.ro).
 
 „V-aţi învăţat să îi căraţi pe toţi aici”
 
Asistenta a avut nevoie de consult psihologic în încercarea de a depăşi momenul umilitor la care a fost supusă şi a mărturisit în instanţă că trăieşte cu teama că astfel de scene s-ar putea repeta oricând, mai ales că, de-a lungul timpului, doctorul i-a adresat şi alte expresii dure - „Ieşi afară!”, „Habar n-ai meserie”, „Vrei doar bani”, „Nu faceţi decât taximetrie”, „V-aţi învăţat să îi căraţi pe toţi aici” -expresii asumate de medic.
 
Asistenta medicală i-a cerut  lui Gheorghe Frăroaica să-i plătească, în solidar cu spitalul, daune morale de 100.000 de lei. 
 
În apărarea sa, doctorul a susţinut în instanţă că mănuşa nu a murdărit-o pe pacientă şi că şi-a cerut deja scuze pentru incident, precizând că în calitatea sa de trainer al personalului medical este mai exigent şi că, mai mult decât atât, totul s-a întâmplat în condiţii tensionate.
 
„Urgenţa Spitalului Judeţean Piteşti era foarte aglomerată, prezentându-se 135 de pacienţi, deşi erau doar doi  medici pe tură, iar reclamanta nu a ştiut să explice de anume avea pacienta”, a mai arătat medicul în instanţă.
 
Judecătoria Piteşti a apreciat că, prin faptele sale, medicul a lezat demnitatea asistentei şi a stabilit că acesta trebuie să-i plătească angajatei SAJ Argeş, împreună cu spitalul, daune morale de 7.000 de lei.
 
În octombrie 2019 sentinţa a fost atacată cu apel de toate părţile. Pârâţii au considerat că nu sunt întrunite condiţiile pentru atragearea răspunderii delictuale, în timp ce asistenta a apreciat că cei 7.000 de lei nu acoperă umilinţa la care a fost supusă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: