Maria Cosmescu, mezzo soprana care dirijează coruri de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara de muzică a adus Colegiului Brătianu două medalii de argint şi două premii doi la Festivalul Internaţional Coral “Antonio Vivaldi” din Grecia.

Maria Cosmescu a copilărit şi a crescut pe ritmurile muzicii. Părinţii ei au iubit muzica, în casa lor asculându-se mereu acorduri de muzică populară. Aceştia erau foarte buni dansatori, fiind capabili să danseze orice dans din zona Olteniei, dar şi din alte părţi ale ţării.

“Talentul îl moştenesc de la tatăl meu. Cânta foarte frumos cu vocea şi era un bun instrumentist. Cânta la flaut ca şi sora mea care este flautistă şi profesoară de muzică la Colegiul “Nicolae Titulescu” din Slatina. Tata lucra la Bucureşti şi când venea acasă ne aducea toate discurile de muzică populară care apăreau şi aşa ne-a insuflat dragostea pentru muzică.”, îşi aminteşte profesoara.

A studiat muzica în şcoala generală din comuna natală cu un profesor de istorie, şi el pasionat de muzică, iar apoi s-a înscris la liceul de artă. Visul Mariei Cosmescu, încă de când era o copilă, a fost să devină profesoară de muzică pentru a împărtăşi copiilor pasiunea sa.


A fost mezzo soprană şi altistă


Deşi a studiat pianul şi acordeonul, profesoara a fost atrasă mai mult de canto şi de muzica corală. Astfel, a intrat în corul liceului, apoi în corul facultăţii, pentru ca, în final, să ajungă mezzo soprană şi altistă în corul sindicatelor din învăţământ.

De aici până la a-şi organiza singură grupuri de elevi care să cânte în cor a fost doar un pas. La şcolile unde a predat a drijat şi a coordonat peste 10 formaţii corale. Dar cel mai mult se mândreşte cu cele două grupuri de elevi de la Colegiul Naţional I.C. Brătianu, din Piteşti, unde este acum profesor titular. Unul dintre ele este un cor mixt de băieţi şi fete pe patru şi cinci voci.

Profesoara Maria Cosmescu a organizat la Palatul Copiilor din Craiova prima operetă pentru copii, cu acompaniamentul orchestrei simfonice de la Teatrul din oraş. Spectacolul s-a numit “Catalog Împărat şi Notele de Aur”. 

Cu elevii săi de la cor a participat la o mulţime de concursuri, cele mai importante premii fiind locul I la Concursul Naţional de Muzică Corală şi două premii II şi două medalii de argint la Festivalul Internaţional Coral “Antonio Vivaldi”, din Grecia.

Profesoara compune şi colinde

Profesoara de muzică nu doar dirijează corul şi predă noţiuni teoretice, dar este şi compozitor. “Am încercat să compun colinde pe versurile unei colege, profesoară de limba română pe care le-am prezentat în primă audiţie cu corul colegiului. Copiilor le-au plăcut foarte mult şi acum îşi doresc să înfiinţăm şi un grup vocal folcloric şi unul de folk, unii dintre ei cântând în astfel de formaţii.”, adaugă dascălul.

În urma premiilor obţinute, elevii de la cor au donat banii primiţi ca răsplată pentru amenajarea unui cabinet de muzică în cadrul Colegiului “I.C. Brătianu” din Piteşti, sala fiind dotat cu o pianină, un pian electric,o plasmă, un DVD player, dar şi o colecţie de CD-uri cu muzica marilor clasici şi melodii de toate genurile.

Dintre cei doi copii ai Mariei Cosmescu, doar unul îi calcă pe urme. Mihai a studiat, în clasele V-VIII, chitara clasică la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti”, din Piteşti şi cântă din când în când din plăcere.

Profil:
Născută: 19 decembrie 1954, comuna Vitomireşti, judeţul Olt
Studii: Liceul de Muzică şi Arte Plastice “Marin Sorescu” din Craiova, secţia canto şi pian; Şcoala Populară de Artă din Craiova, secţia canto şi acordeon; Universitatea de Muzică Bucureşti, secţia Pedagogie Muzicală
Experienţă profesională: profesor gradul II de Educaţie Muzicală, de 30 de ani
Familie: Căsătorită, are doi copii: Mihai (26 de ani) şi Cosmin (25 de ani)

Ce-i place: Îmi place să citesc, să ascult muzică. Nu fac nimic fără muzică. Ascult orice gen de muzică, cu precădere cea clasică şi corală. Îmi plac foarte mult creaţia muzicală a compozitorilor romantici, jazz-ul şi folclorul muzical românesc autentic.

Ce nu-i place: Manelele nu-mi plac. Nu le-am agreat niciodată pentru că nu sunt muzică, sunt un amestec de genuri. De asemenea nu-mi place muzica zgomotoasă, ca rap-ul, de exemplu, în care cântăreţul mai mult vorbeşte decât cântă. Prefer să danseze sau să tacă.

Întrebări şi răspunsuri:

Este dificil să fii dirijor de cor?
M.C.
: Este destul de dificil să fii dirijor, mai ales când formaţia corală este alcătuită dintr-un număr mare de copii şi când piesele corale sunt interpretate pe mai multe voci, elevii mei nefiind “notişti”. Ei cântă după auz.

V-aţi gândit să ajungeţi la operă?
M.C.
: Nu m-am gândit niciodată să ajung la operă pentru că mi-am ales meseria de profesor din dragoste pentru muzică şi pentru copii. Sunt foarte apropiată de ei şi ei de mine. La fiecare repetiţie suntem ca într-o familie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite