Lucrările de reabilitare a spitalului care, în 1975, revitaliza staţiunea montană Brădet se apropie de final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de reabilitare a Spitalului Brădet se apropie de final. Foto: CJ Argeş
Lucrările de reabilitare a Spitalului Brădet se apropie de final. Foto: CJ Argeş

Lucrările de reabilitare a Spitalului de Recuperare Brădet sunt pe ultima sută de metri. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Argeş au mers la faţa locului pentru a analiza modul în care constructorul a respectat obligaţiile contractuale.

    

Spitalul de Recuperare Brădet, unitatea sanitară din Argeş inaugurată în urmă cu 46 de ani în staţiunea cu acelaşi nume, se află la finalul unui proces de reabilitare cu fonduri europene.

Lucrările au început pe 19 aprilie anul acesta. Proiectul a vizat “Creşterea Eficienţei Energetice a Spitalului de Recuperare Brădet”.

Este vorba despre unul din cele cinci proiecte de reabilitare a construcţiilor din infrastructura de sănătate pe care le are Consiliul Judeţean Argeş.

Va fi primul proiect pe fonduri europene ce se va închide în judeţul Argeş, în exerciţiul financiar 2016-2020.

În cadrul proiectului s-au realizat lucrări de anvelopare, lucrări de schimbare a tuturor corpurilor de iluminat, a caloriferelor şi s-au instalat panouri electrice pentru a reduce consumul de energie. 

Se vor reduce şi emisiile de dioxid de carbon astfel încât la finalul proiectului practic din 560 de tone de dioxid de carbon eliberate anual în atmosferă se va ajunge la aproximativ 156 de tone. Se va reduce şi consumul de energie electrică de la 2.500.000 de KW/oră /pe an la aproximativ 150.000 KW/oră /pe an.

"Am vizitat întreg spitalul şi am văzut mai multe lucruri bune care s-au întâmplat aici. Alături de acest proiect spitalul mai desfăşoară încă două investiţii pe fonduri proprii. Ne dorim ca la finalul celor trei proiecte beneficiarii serviciilor să găsească un confort ridicat, iar cât mai multe persoane să îşi găsească aici sănătatea. Trebuie spus că faţă de graficul iniţial ne aflăm totuşi în întârziere cu aproximativ 2 luni de zile. Conform prevederilor contractului, constructorul va fi penalizat cu 0.1% pe zi pentru restul lucrărilor care au rămas de executat. Practic suntem puţin dezamăgiţi pentru că în toate cele 12 proiecte avem întârzieri, însă lucrul bun este că el va fi dus până la capăt şi ne dorim ca toate proiectele pentru care am semnat contracte pe fonduri europene să fie finalizate” , a precizat, vineri,  Marius Nicolaescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş.

Proiectul depus de Consiliul Judeţean Argeş, cu o valoare totală de 4.273.336,36 lei, a beneficiat de finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, din care 3.160.266,77 lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă solicitată, iar 1.113.069,59 lei este contribuţia beneficiarului.

Unitatea sanitară a beneficiat de lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire şi furnizare a apei calde de consum, iluminat şi ventilare, izolare termică la exterior, termoizolarea la exterior a pereţilor supraterani ai subsolului (soclu), termohidroizolarea terasei corpului anexă, a planşeului sub pod şi izolarea termică a planşeuluipeste subsol. A fost construită şi o scară pe structură metalică pentru evacuare în caz de incendiu.

Lucrările au o durată de execuţie de 5 luni.

Tradiţie balneară

Spitalul a fost preluat în administrare de Consiliul Judeţean Argeş în anul 2010.

"Spitalul de Recuperare Brădet este situat într-o regiune cu tradiţie balneară, apele sulfuroase descoperite de fotograful Ioan Nicolescu în anul 1888, fiind la baza înfiinţării staţiunii Brădet. Clădirea monobloc cu 8 etaje a fost construită în anul 1975.

Spitalul oferă şi asigură asistenţă profilactică, curativă şi de recuperare medicală, prin ambulatoriu integrat şi prin spitalizare continuă", precizează Consiliul Judeţean Argeş.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Trei sfaturi de la ÎPS Calinic pentru preoţi şi rugăciunea specială pentru  sănătate pe care o recomandă. "Să nu exagerăm în nicio privinţă!" 

Un cunoscut spital de recuperare din România, pe bază căruia, în 1975,  „învia” o staţiune montană, va fi reabilitat

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite